Начало » Новини » Света
31.03.2022 г.

ЕК е готова да прокара зелени коридори за селскостопанската продукция от Украйна

Молдова настоява за отмяна на квотите за износ на храни за ЕС
ЕК е готова да прокара зелени коридори за селскостопанската продукция от Украйна

Европейската комисия е готова да създаде специални търговски маршрути между Полша и Украйна, за да улесни ускори и преминаването на селскостопанска продукция и хранителни стоки в двете посоки, заяви европейският комисар за селското стопанство Януш Войчеховски, цитиран от електронното издание Рolitico.

Войчеховски посочи, че Украйна моли Европейския съюз да облекчи търговските потоци с храни и селскостопанска продукция чрез „зелени коридори”, тъй като мащабният износ на стоки от черноморските пристанища е блокиран от руските окупатори. Той сравни плана с разработения в ранния период на пандемията от коронавирус, когато ЕС се отказа от проверките на някои стоки на границите.

Междувременно властите в Молдова започнаха преговори с ЕС за отмяна на квотите за доставки на произведената в страната продукция за общността, което ще даде възможност за увеличаването им, съобщи местното електронно издание Publika. Молдовският премиер Наталия Гаврилица оцени положително процеса на преговорите за увеличаване на предлагането на молдовските стоки на европейските пазари. „Министерството на икономиката проведе интензивни преговори с генералния директорат на ЕС за търговията, насочени към отмяната на всички квоти за износ за молдовските производители, особено за селскостопанската продукция. Постигнахме напредък в преговорите с ресорните органи на ЕК”, каза Гаврилица.

На свой ред ръководителят на делегацията на ЕС в Молдова Янис Мажейкс изтъкна пълното разбиране на общността по този въпрос в ефира на местната телевизия PRIME, като подчерта, че подпомагането на износа на молдовски продукти на европейския пазар е една от мерките за подкрепа на страната. „Ако става дума за войната в Украйна, напълно очевидно е, че Молдова пострада и икономически. Ще се появят стимули за пренасочване на износа на Молдова на пазарите в ЕС. Готови сме да продължим да отваряме нашия пазар за селскостопанските продукти, отгледани в Република Молдова, при условие, че отговарат на санитарните стандарти”, каза Мажейкс.

В момента почти 70% от молдовския износ е насочен към пазара на ЕС, но потенциалът е много по-голям. През миналата година в ЕС са доставени молдовски стоки за над 1,9 млн. долара, като спрямо 2020 г. е постигнат ръст от 17%.

От асоциацията Moldova Fruct отбелязват, че местните производители на костилкови плодове могат да доставят много повече продукция в ЕС от ограничените с квоти. „Бихме искали квотите да бъдат напълно премахнати и да ни предоставят свободен достъп на европейския пазар. Можем да изнасяме не 15 хил. тона сливи, а 30-40 хил. Разрешават ни да изнасяме 1000 тона череши, а можем да доставяме 3-4 хил. тона”, твърдят от браншовата организация.

Що се отнася до износа на ябълки, според молдовските производители европейският пазар е пренаситен, а цените не са високи. Освен това европейците търсят друти сортове, а не отглежданите в Молдова. Доскоро 95% от износа на ябълки от Молдова бе насочен към Русия – около 200 хил. тона годишно. Заради войната в Украйна обаче износът за Русия бе затруднен, особено на фона на нарасналите транспортни разходи, тъй като на камионите се налага да заобикалят през ЕС. По оценки на икономическия експерти Вячеслав Йоница фермерите не са продали 120 хил. тона ябълки от миналогодишната реколта.

ЕК е готова да прокара зелени коридори за селскостопанската продукция от Украйна
6926
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
На 22 април трябваше да се изплати украинската помощ за ограсъла
Меглена Плугчиева: Под въпрос са много плащания за фермерите
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини