Начало » Новини » Страната
27.03.2022 г.

Очакват ли производителите великденско поскъпване на яйца и зеленчуци

От НАЗ си пожелават държавата да не пречи на пазара вместо да помага
Очакват ли производителите великденско поскъпване на яйца и зеленчуци

Търси ли спекулата нови територии и очаква ли се ръст в цените на яйцата, хляба, плодовете, зеленчуците преди Великден, след като при горивата и олиото достигнаха рекордни стойности, питат се в „Нова телевизия” на фона на войната в Украйна.

Доматите ще бъдат с по-висока цени заради нарасналите с близо 100% разходи, преценява производителката Атанаска Бялкова. „Но дали ще успеем да ги продадем на по-висока цена определя потребителят. Зависи също и от вноса”, дава си сметка Бялкова.

От нейната оранжерия килограм домати трябва да излезе на около 3,50-4 лв., за да бъдат покрити разходите. „Има двойно, тройно, дори четворно увеличение на горивата, тока, торовете и препаратите”, обяснява производителката.

По думите ѝ на пазара за Великден почти няма да има българска продукция. „Много малко колеги са успели да засадят по-рано. Ще има от Гърция, Турция, Македония, Албания, защото техните оранжерии не са отопляеми, климатът е по-добър и те изкарват по-ранна продукция”, отчита Бялкова.

Относно протестите на земеделските производители тя коментира, че нито едно от исканията на бранша не е било удовлетворено. „Много трудно се работи с това министерство. Нито субсидии, нито помощи. Нашият сектор ще стане екзотичен след няколко години”, твърди производителката. Браншът получил само леко облекчение за тока. „Дори парите, които се раздадоха за обвързаното производство, са намалени с около 30%”, изтъкна тя.

В една от птицевъдните ферми у нас вече усещат тежестта от растящите сметки за ток и суровини. Собственикът ѝ Ивайло Гълъбов споделя, че производството става все по-скъпо, а загубите са все по-големи. „Цените на суровините, зърното, на някои борсови стоки, които са важни за нашия бранш, рязко се покачиха. Войната само ескалира допълнително тази тенденция. Себестойността нарасна много. През последната година браншът генерира огромни загуби”, посочва Гълъбов.

Загубите за миналата година са 80 млн. от продаване под себестойност вследствие на намаленото потребление. Въпреки тези показатели и случаите на спекула при цените на други продукти той успокоява, че в техния бранш не се очаква такава. „За да има спекула, трябва да анализираме какви са предпоставките. Основната е да има намалено производство, каквото при яйцата и пилешкото месо в България няма”, заяви собственикът на фермата.

Повишаване на цените за крайния потребител обаче може да се очаква. „Не бих могъл да анонсирам цена, защото от една страна Комисията за конкуренцията следи именно за такива влияния на пазара, а от друга – никой не може да даде точна прогноза, защото пазарът определя цената”, подчерта той.

Има предостатъчно количества зърно за изхранването на населението и сериозни количества за износ, коментира Орлин Панев от Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му основание за безпокойство няма. „Ние посрещаме с леко неразбиране някои действия на правителството в тази посока”, родчерта Панев.

Той обаче прогнозира поскъпване на крайните продукти. „В момента при нас цените са по-ниски, и то доста, в сравнение със съседните страни. Енергията също оказва съществено влияние върху крайните продукти. Затова ние няма как да очакваме, ако суровината и енергоносителите вървят нагоре, цената на хляба и другите продукти да се задържи или да слезе надолу”, категоричен е представителят на асоциацията.

Хубаво е държавата да помага, смята той. От асоциацията обаче си пожелавали тя „да не им пречи”. „С последните изявления на висши държавни служители и действия се вся доста смут на пазара на зърнените култури. Пожелаваме си към днешна дата държавата да се постарае да не пречи. Ако може да помогне по отношение на снабдяването ни с торове и горива, ще бъде чудесно”, заяви той.

Очакват ли производителите великденско поскъпване на яйца и зеленчуци
5405
 

Последни материали
Виж
През 2024 г. Русия планира да достави в чужбина до 70 милиона тона зърно
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Всички предложения на Еврокомисията са представени на Съвета на ЕС
Еврокомисията ще спасява фермерите от административния хомот с промени в ДЗЕС
Местата са ограничени
Безвъзмездно професионално обучение за фермери по регенеративно земеделие
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
Свързани материали
Виж
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Март 2023 г. уцели върха в цените на сиренето и кашкавала, но 2024 г. започва със спадове
До степен да я оставят за следващия сезон при запаси от 17 милиона тона
Ниските цени отказаха украинските фермери от продажбата на царевицата
И Румъния успя да пласира 60 000 тона за разлика от нас
Украинската пшеница също спечели търг в Египет
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 13-16 февруари 2024 година
Купувачите на хлебна пшеница и продавачите на царевица свалиха цените
Цените достигнаха цикличното си дъно и само ще растат в краткосрочен план
Приходите от износа на малини от Сърбия, Полша и Украйна се сринаха
Актуални данни
НСИ: За една година изкупните цени от фермерите са се сринали с 20 на сто, при суровините спадът е символичен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини