Начало » Пазари » Маслодайни култури
26.03.2022 г.

Дефицит от слънчогледово масло и рекордни цени на международните пазари

Дефицит от слънчогледово масло и рекордни цени на международните пазари

На 11 март най-авторитетното в бранша аналитично германско издание Oil World прогнозира, че производството на слънчогледово семе в Украйна през 2022 г. може да спадне с 30 на сто (5 млн.т ) в сравнение с предходната година – приблизително до 12-12,50 млн.тона. Украинските  експерти са ностроени още по-песимистично. Според тях площите засети със слънчоглед за реколта 2022 г. вследствие на военните действия ще бъдат намалени с 35 на сто до 3,2-4,4 млн. хектара, което е най-ниският показател от 13 години насам. При това положение добивът от слънчогледово семе в страната през 2022 г. ще гравитира към 10 млн.т, в сравнение с 17,0-17,5 млн.т реколтирани през миналата година.

Турция взе на търг над 2 пъти повече пшеница от заявената при спад в цените

В мартенския доклад на Службата за външни пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA ) се отбелязва, че „конфликтът в Черноморския регион спря износа на слънчогледово масло както от Украйна, така и от Русия, а взети заедно тези държави осигуряват приблизително 80 процента от световния му  износ”.  „Преди месец очаквахме износът на слънчогледово масло от Черноморския регион да нарасне с над 2 милиона тона до 13,5 милиона тона през 2021-22 г. Сега въпросът е колко ще бъдат загубени поради конфликта“, сподели тези дни Джеймс Фрай ръководител на авторитетната международна аналитична компания LMC International.

Анализаторите са категорични: „На световния пазар се формира значителен недостиг на слънчогледово масло, като възможностите за заместването му с рапично, соево, палмово и царевично масла изглежда доста ограничении”. Компенсирането на дефицита чрез намирането на допълнителни количества на алтернативни растителни масла ще бъде истинско  предизвикателство за пазара, който се сблъска с ограничено предлагане още преди събитията в Украйна, коментират водещите експерти.

Сушата в Канада стана причина за рязкото намаление на наличностите на рапица за преработка и износ в глобален мащаб, тъй като делът на Канада в глобалния експорт на маслодайната суровина надхвърля 50%. Подобно беше и положението с пострадалата от силната суша южноамериканска соева реколта.

Тази седмица Министерството на селското стопанство на Русия предложи въвеждане на квоти за износ на слънчогледово масло и шрот. Министърът Дмитрий Патрушев е убеден, че тази мярка е необходима за поддържане на стабилна ситуация на вътрешния пазара. Министерството предлага от 15 април до септември 2022 г.  въвеждане на квота за износ на слънчогледово масло в размер 1,5 млн. тона и квота за шрот - 700 хил. тона. Освен това от 1 април се предвижда увеличаване  на експортното  мито при износа на слънчогледово семе  до 70% .

Навлизането на руските войски в Украйна предизвика панически настроения на пазара и буквално изстреля цените на слънчогледа и слънчогледовото масло стремително нагоре. В края на текущата седмица цената на суровото слънчогледово масло на пазара в Ротердам се изкачи до рекордните $2350/т в сравнение с   $1540/т в деня преди руската експанзия в Украйна на 24.02.22 г.

Според Института за конюнктура на аграрните пазари (IKAR - Москва) един тон суровото слънчогледово масло в Русия сега струва около 130 000 рубли. ($1360) с ДДС от завод (ЕXW), а цената на база FOB черноморско пристанище според търговски източници се движи в границите $1900-1950/т купува-продава, в сравнение с $1425-1435/т  FOB преди един месец и $1490- 1515/т FOB на 25 март 2021 г.

Игор Валентович

Дефицит от слънчогледово масло и рекордни цени на международните пазари
16853
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Интервю с Венелин Делгянски, опит от Институт по царевицата - Кнежа
Технология, изпреварваща времето: слънчоглед
Прибирането на реколтата в Аржентина също натиска цените
Слънчогледът спря да поскъпва в Украйна след запасяването на преработвателите
На годишна база е отчетено увеличение с изключение на соята
ЕС сви преработката на маслодайни култури през февруари спрямо януари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини