Начало » Важно за фермера » Животновъдство
24.03.2022 г.

Две министерства търсят варианти за подкрепа на птицевъди и свиневъди

От три години без ковид помощи
Две министерства търсят варианти за подкрепа на птицевъди и  свиневъди

Снимка: Министерство на земеделието

Министерствата на земеделието и на финансите са в усилен диалог за финансова подкрепа на двата единствени подсектори от животновъдството – птицевъдния и свиневъдния, които от 2020 г. не получават компенасции нито заради ковид пандемията, нито заради кризата с горивата и скъпия ток. Това е съобщил министърът на земеделието Иван Иванов при днешната среща с представители на браншовите организации от двата бизнеса. В срещата са участвали още заместник-министрите Иван Христанов и Стефан Бурджев.

Министърът е съобщил и, че при последната среща на Съвета на земеделските министри в началото на седмцицата България е предложила да се повишат индивидуалните и национални тавани по de minimis и да се продължи извънредната подкрепа.

Производството на яйца и птици е в колапс

„Ще проучим и възможностите за подпомагане на отрасъла по Временната рамка за държавни помощи, както и през Ковид мярката“, информира д-р Иванов. Той припомни, че на заседанието в понеделник България е подкрепила включването на секторите земеделие, рибарство и аквакултури във Временната рамка за държавни помощи, с мерки за осигуряване на ликвидност, подобни на тези във Временната Ковид рамка. Според него обаче предложеният в проекта максимален таван от 20 000 евро на предприятие е значително по-нисък от заложения във Временната Ковид рамка. Позицията на страната ни е, че този таван е твърде нисък и няма да позволи на държавите членки да подкрепят в достатъчна степен засегнатите сектори. „Нашето предложение е по тази мярка изобщо да няма таван, или ако има такъв, той да бъде значително завишен“, заяви министърът.

Земеделското министерство ще обсъжда с министерството на финансите и възможности за увеличение на бюджета по мярката за хуманно отношение към животните. Ние сме екип, който работи за решаване на проблемите на бранша - съвместно с него и не под натиск“, е посочил още Иванов.

Намерението да се купи фуражно зърно на преференциални цени от резерва за животновъдите остава. Решението е одобрено фермерите.

Тема на дискусия бе и намаляването на ДДС на храните, както и Националният стратегически план. Представителите на бранша поставиха въпроси за вероятно участие по Втори стълб. Министър Иванови припомни, че Стратегическият план е изпратен към ЕК, като той може да бъде променян всяка година.

Представителите на бизнеса посочиха, че ситуацията в отрасъла не е никак добра, като прогнозите също не са положителни. Според тях проблемите им са причинени пряко от разпространението на COVID 19, като заради пандемията се отчита сериозен спад на потреблението и намаленото търсене от други отрасли, например туризма. Тя обясниха, че са засегнати и от поскъпването на фуражите, чиито стойности са нараснали два пъти от 2020 година насам. От сектор птицевъдство обясниха, че загубите за 2021 година са 80 млн. лв., затова, за да продължат работата си, е необходимо подпомагане от държавата.

Ръководството на Министерството на земеделието изрази готовност за продължаване на активния диалог в търсене на решения на проблемите в секторите птицевъдство и свиневъдство.

Две министерства търсят варианти за подкрепа на птицевъди и  свиневъди
9717
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Проведен в София
Международен форум на птицевъдите с ценни идеи за партньорства
Преди Великден птицевъдите все още чакат обезщетения за птичия грип
Гълъбов: Цените на яйцата в България остават едни от най-ниските в ЕС
Според прогнозата на Rabobank за 2023 година
Предизвикателствата пред птицевъдите в световен мащаб растат
Срещи с бранша
По-високи помощи за птицевъдите са обещани след 2023 г.
Ново!
Проект на Наредба за предоставяне на извънредна финансова помощ на земеделските стопани пострадали от войната между Русия и Украйна
Браншът е готов за стачка
Производството на яйца и птици е в колапс - браншът се среща с агроминистъра!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини