Начало » Важно за фермера » Гори и екология
20.03.2022 г.

Горски откриха незаконна сеч на 217 дървета в частни гори във Великотърновско

Масови нарушения в складове за преработка и търговия с дървесина
Горски откриха незаконна сеч на 217 дървета в частни гори във Великотърновско

Снимка: ИАГ

Образувано е досъдебно производство за установени от служителите на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново нарушения в горска територия, собственост на физически лица, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието. През седмицата рри проверка на сечище в  землището на село Беброво горските инспектори са установили, че са добити 217 дървета, немаркирани в основата, както и че са отсечени дървета от видове, които не са разрешени с издаденото позволително за сеч.

На 16 март инспектори от Регионална дирекция по горите – Пазарджик са установили нарушения в 3 обекта за складиране, преработване и търговия с дървесина във Велинград.  От такъв обект са издадени 2 превозни билета за транспортиране на обла строителна дървесина в размер на 31 плътни кубически метра. Същата е трябвало да се превози до друг склад за преработка и търговия. При извършените проверки в двата обекта е установено, че получателят разполага с документи за 31 кубика, но са му доставени само 15 кубика, при това немаркирана с производствена марка дървесина. Цялото количество обла строителна дървесина от 31 плътни кубически метра по двата превозни билета е задържана от горските служители на РДГ-Пазарджик – 15 в единия и 16 в другия склад. За установените нарушения са изготвени констативни протоколи. Предстои съставянето на актове.

Сеч на немаркирани дървета в частни горски територии в землището на село Новачене са установили инспектори на Регионална дирекция по горите в София. В единия от обектите, за който  е имало издадено разрешително за добив на дървесина, дейността е спряна, защото освен незаконно отсечените дървета проверяващите са установили, че насаждението не е правилно маркирано. За намиращия се в съседство имот, за който няма издадено разрешително и сечта е абсолютно незаконна, е изготвен констативен протокол и са уведомени разследващите органи.

Служители на държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите са извършили близо 4900 проверки между 15 и 17 март включително. В резултат на контрола са съставени над 170 акта и 84 констативни протокола.

За посочените 3 дни дни инспекторите от държавните горски предприятия са осъществили общо 1734 проверки на 766 обекта за добив на дървесина, 624 превозни средства, 51 ловци, 9 риболовци и 284 физически лица. Съставени са 77 акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са  1,43 кубически метра обла дървесина и 43 пространствени кубически метра дърва, както и едно моторно превозно средство, 3 каруци, 1 моторен трион и 3 други инструмента за дърводобив, едно законно притежавано ловно оръжие.

Над 3140 проверки са извършили за периода инспекторите от регионалните дирекции по горите. 102 екипа са работили на територията на цялата страна през трите дни. На място са проверени 340 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, над 430 обекта за добив на дървесина, близо 1280 превозни средства, превозващи дървесина, 1090 риболовци и физически лица. В резултат на контрола от регионалните дирекции по горите са съставени общо 84 констативни протокола и 102 акта за установени нарушения на Закона за горите. Задържани са близо 32 плътни кубически метра обла строителна дървесина и 20 кубика дърва за огрев.

Горски откриха незаконна сеч на 217 дървета в частни гори във Великотърновско
5983
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Разкрит е нарушителят и му е съставен констативен протокол
Откриха сеч без позволително на 71 бука в землището на смолянско село
Обемът на дървесината е 480 плътни кубически метра
Разкриха незаконна сеч на 1600 дървета в земеделски територии в Шуменско
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
В Монтанско иззеха 2 каруци с незаконно добита дървесина
Съставиха акт на лицензиран лесовъд за нерегламентиран дърводобив
Провеждат се масови проверки на сечища в цялата страна
ЮЗДП
Точно след празниците няма спирачка за незаконната сеч край Разлог
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини