Начало » Новини » Коментари
17.03.2022 г.

НАЗ: Промените в закона за земята ще върнат хаоса и злоупотребите при наемните договори

Позиция на бранша
НАЗ: Промените в закона за земята ще върнат хаоса и злоупотребите при наемните договори

sinor.bg

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) оповести официалното си становище по предложените от агроведомството корекции в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с което категорично не подкрепя планираните изменения в чл. 37 от закона, предвиждащи отмяна на чл. 37б, ал. 6 и създаване на чл. 37р. Днес становището беше подписано от всички членове на асоциацията, така че НАЗ се вмества в срока 18 март, поставен от агроминистерството за приемане на становища по този законопроект, съобщи за Синор.бг изпълнителният директор на асоциацията Наталия Шукадарова.

Ето и мотивите за това възражение:

-        Досега прилаганите разпоредби имаха за цел да въведат ред в поземлените отношения. Определянето на законова йерархия на договорите при регистрирането им от страна на общинските служби по земеделие ограничи злоупотребите с фалшиви едногодишни наемни договори. Въпреки цитираните съдебни прецеденти, посочени в законопроекта на министерството, НАЗ отчита, че като цяло приоритизирането на регистрирането на договорите за земеползване се съблюдава и от ползвателите, и от земеделските служби, и допринася за прозрачността и предвидимостта на поземлените отношения.

-  В случай, че бъде премахната практиката за законово регулиране на регистрирането на договорите за земеползване, в поземлените отношения в страната ще настъпи хаос и ще се отвори врата за мащабни злоупотреби. Ще се възстанови порочната практика за набързо написани договори „на коляно“, целящи дискредитирането на даден земеделски производител. Съответно това ще доведе до множество дублирани договори и ще се превърне в инструмент за нелоялно уреждане на конкурентни взаимоотношения. Фиктивното дублиране на договори заплашва да се превърне в механизъм за изнудване.

-  Заложените промени създават като възможна хипотезата за регистриране на множество фиктивни земеделски производители, чрез които да се саботират поземлените отношения в страната. 

-  Противно на посочените мотиви в проекта на ЗИД на ЗСПЗЗ за решаване на колизиите със спорните договори, предлаганите промени в чл. 37 създават предпоставки за акумулиране на много повече колизии и съдебни спорове между ползвателите.

-  Същевременно спорните земи, за които има дублирани договори и за които се водят съдебни дела, ще бъдат оставени в реални граници, възпрепятствайки по този начин всички останали ползватели в землището да работят комасирано земята.

- По време на съдебните дела спорните земи не могат да бъдат обработвани или стопанисвани по какъвто и да е начин. Това излага на риск голям процент от площите да остават пустеещи за неопределен срок от време. НАЗ счита, че на фона на потенциалната продоволствена криза е недопустимо страната ни да бележи производствен регрес.

- В случай на разрушаване на механизмите за трайно и устойчиво земеползване ще се възпрепятстват инвестиционните нагласи на земеделските производители. Несигурността в земеползването ще доведе и до невъзможност за изпълнение на дългосрочни практики и ангажименти, свързани с целите на опазването на компонентите на околната среда.

Позицията и на собствениците на земя

Затова членовете на НАЗ призовават за засилено внимание при планирането на законовите политики, за да се избегне колапс на земеделския производствен процес. В заключение, предлаганите промени в чл. 37 от ЗСПЗЗ ще саботират цялостно процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи, ще доведат до непредвидимост в поземлените отношения и ще компрометират осъществяването на земеделска дейност.

Припомняме, че пред ден и от Българската асоциация на собствениците на земеделска земя представиха становище против тези текстове в законопроекта за собствеността и ползванеот на земеделските земи.

НАЗ: Промените в закона за земята ще върнат хаоса и злоупотребите при наемните договори
18497
 

Последни материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Свързани материали
Виж
Тълкувателно решение на върховните съдии
При договорите за аренда нотариусът, а не съдията по вписванията, проверява собствеността на земята
Промени в законите за собствеността и за опазването на земеделските земи
Ново изискване в арендните договори - заявявате,че няма да палите огън в пасища и ливади
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини