Начало » Новини » Страната
16.03.2022 г.

Бизнесът с апел към премиера заради бездействие на БАБХ за справяне с болестта „птичи грип“

Бизнесът с апел към премиера заради бездействие на БАБХ за справяне с болестта „птичи грип“

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) изпрати до премиера Кирил Петков апел във връзка с усложнената епизоотична обстановка от инфекциозното заболяване Инфлуенца по птиците („птичи грип“). АЗПБ работи активно по проблема през последните месеци, но няма никакъв резултат за решаването му и не се предприемат необходимите и своевременни действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). С казуса на няколко пъти беше запознат и земеделският министър Иван Иванов.

Ликвидираха огнище на туберкулоза по говедата в област Пазарджик

Създалата се негативна ситуация засяга икономическата жизнеспособност и безопасността на произвежданите от птицевъдите крайни продукти, особено важни в контекста на настоящата многопластова криза. Опериращите в този сектор членове на АЗПБ все по-остро поставят проблема пред нас, настоявайки за неговото решаване. За голямо съжаление Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не може или не иска да се справи ефективно с разпространението на това заболяване.

До октомври миналата година, заболяването засягаше предимно областите- Пловдив, Хасково, Стара Загора и имаше единични случаи в областите Ямбол, Ловеч, Плевен и Добрич. Характерно за всички тези области е фактът, че там има интензивно отглеждане на водоплаващи птици.

От ноември 2021 г. се наблюдава разпространение на „птичи грип“ и в област Пазарджик. Установени са случаи и в областите – София и Бургас, но те не се регистрират и обявяват по надлежния ред, което е изключително опасно. В областите Пловдив, Хасково, Стара Загора през есента на 2021 г. и началото на 2022 г. има поредица от нови нерегистрирани и необявени случаи на „птичи грип“.

България е нетен износител на яйца от стокови носачки, на разплодни яйца и други птичи продукти. Липсата на радикални мерки относно справянето с инфекциозното заболяване у нас, рискува страната ни да бъде поставена под особен надзор от Европейската комисия и да бъдат забранени вътрешно-общностни сделки, както и сделки с трети страни на районен принцип. Това ще доведе до забрана за износ на продукция и от незасегнати от заболяването ферми от тези райони, се казва в писмото до министър-председателя.

Към момента БАБХ не прилага ефективни и навременни мерки в тази ситуация и демонстрира нехайство. Птицевъдните обекти, които са били засегнати от заболяването „птичи грип“, след принудителното унищожаване техните птици и продукти (яйца и др.), не се обезщетяват адекватно спрямо стойността на категорията, към която принадлежат, а именно за яйца: био, свободно, подово или клетъчно отглеждане, а птиците не се обезщетяват по възраст и начин на отглеждане Това поведение на БАБХ стимулира укриване на заболяването и спомага за неговото разпространение, също така поставя всички производители под тежък икономически риск.

Повечето птицевъдни ферми изпълняват дългосрочни ангажименти по инвестиционни проекти, подкрепени от ЕС, по които се изисква спазване на определени производствени и икономически параметри в рамките на целия период на мониторинг. В тази ситуация обаче бездействието на БАБХ по отношение на „птичи грип“ прави невъзможно тяхното спазване, като се създават предпоставки за тежки санкции към фермерите-бенефициери. 

Бизнесът с апел към премиера заради бездействие на БАБХ за справяне с болестта „птичи грип“
8469
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Снежана Благоева
Регламентът за ДЗЕС-те ще се прилага от 2024 г., ако Европарламентът го приеме до 21 април
Форум
Край Казанлък се открива Десетата национална среща на земеделските производители
АЗПБ
Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата
Избори
Бивш шеф на фонд Земеделие оглави АЗПБ
Думата на браншовиците
Фермерите са твърдо против новите правила за свързаност
Ивайло Тодоров, учредител и дългогодишен член на УС на асоциацията вече няма да бъде част от нейното ръководство
Венцислав Върбанов бе преизбран за председател на АЗПБ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини