Начало » Важно за фермера » Гори и екология
10.03.2022 г.

Задържаха 3 МПС и 5 каруци на бракониери в горите само за 4 дни

При близо 4500 проверки са съставени 99 акта и 102 констативни протокола
Задържаха 3 МПС и 5 каруци на бракониери в горите само за 4 дни

Снимка: ИАГ

Близо 4500 проверки за извършили инспекторите от държавните горски стопанства и Изпълнителната агенция по горите между 4-ти и 7-ми март, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието.

През посочения период екипите в стопанствата са осъществили 2 077 проверки, като най-много от тях – 1023 – са в в Южноцентрално държавно предприятие. При реализирания контрол на място са съставени 51 акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча и 38 констативни протокола. Най-честите нарушения са сечене на немаркирани дървета и транспортиране на немаркирана и придружена с превозен документ дървесина. Направени са проверки на 622 обекта за добив на дървесина, на 395 превозни средства, на 793 ловци и 22 риболовци, както и 245 други физически лица. В резултат на извършения контрол са задържани 75,74 пространствени кубически метра дърва, 1 моторно превозно средство, 5 каруци,  2 моторни триона и 3 други инструменти.

Между 4-ти до 7-ми март 2022 г. инспекторите от регионалните дирекции по горите от цялата страна на свой ред са извършили близо 2 400 проверки по спазване на горското и ловно законодателства. Проверени са 307 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 279 обекта за добив на дървесина, 767 превозни средства, транспортиращи дървесина, 148 ловци, 88 риболовци и 759 физически лица. В резултат на осъществените дейности по контрол върху опазването на горските територии и дивеча служителите на РДГ са съставили общо 64 констативни протокола  и  48 акта за установени административни нарушения, от тях  46 акта са по Закона за горите, един акт по Закона за лова и опазване на дивеча и един акт по Закона за рибарство и аквакултурите. Основно установените с актове нарушения по Закона за горите са за сеч на немаркирани дървета, за съхранение и транспортиране на немаркирана и непридружена с превозен билет дървесина, за неснабдени  с GPS – устройства превозни средства, за неотговарящи на нормативните изисквания системи за постоянно видеонаблюдение на обекти за складиране, преработване и търговия с дървесина,  както и за нерегламентирано извършване на любителски риболов. Задържани са общо 47,70 пространствени кубически метра дърва за огрев, 2 моторни превозни средства, 2 моторни триона, едно законно оръжие и една мрежа с дължина 2 метра.

През същия период 3 екипа горски служители са проверили общо 109 превозни средства, натоварени с дървесина, на трите постоянни контролни горски пункта в района на регионалната дирекция по горите в Пазарджик. В хода на проверките е установено едно нарушение на горското законодателство, за което е съставен акт за нефункциониращо GPS устройство на камион, превозващ дървесина.

При  съвместна проверка на горски инспектори от регионалната дирекция по горите в Берковица и служители на министерството на вътрешните работи в квартал на Монтана е установено нарушение на физическо лице, съхраняващо 32 пространствени кубически метра дърва за огрев, немаркирани и непридружени с превозен билет. По случая е образувано досъдебно производство и са задържани незаконните дърва за огрев.

Горските инспектори от  регионалната дирекция по горите във Велико Търново са съставили акт по Закона за горите за транспортиране на 4 пространствени кубически метра дърва за огрев, маркирани с контролна горска марка, но без да е отразен дървесния вид в представения на служителите превозен билет, съобщиха от пресцентъра на ИАГ. Нарушението е констатирано непосредствено, преди постъпване на дървесината в обект, в който ежегодно се преработват големи количества. Превозното средство и дървесината са задържани.

В горска територия общинска собственост, намираща се в община Елена, е установено, че е обособен извозен път в обект за добив на дървесина, който не е отразен в одобрения технологичен план, за което служители на РДГ-Велико Търново са съставили акт на лицето, допуснало нарушението на горското законодателство.

В землището на село Люлин, община Перник, служителите от РДГ-Кюстендил са съставили акт по Закона за лова и опазване на дивеча на ловуващо лице, без да притежава разрешително за лов. Оръжието е задържано.

Проверките ще се запазят с тази интензивност в държавните горски територии, по този начин се запазва стриктното извършване на контрол, като се цели и повишаване на превантивните му функции. Изпълнителна агенция по горите отново призовава гражданите при съмнение за нарушения и незаконни дейности в горите да сигнализират на телефон 112, както и в онлайн приложението „Защити гората“ (https://zashtiti.gorata.bg).

Задържаха 3 МПС и 5 каруци на бракониери в горите само за 4 дни
5712
 

Последни материали
Виж
Позволителното е издадено за съседна частна собственост
Съставиха 3 акта за незаконна сеч в частен имот във Врачанско
Добивите при ечемика и рапицата отстъпват на миналогодишните
В Бургаско трудно продават зърното от новата реколта при ниските изкупни цени
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Свързани материали
Виж
Отчетът на държавните предприятия
Около 40% от планираните количества дървесина за 2024 г. вече са реализирани
Огромен процент от палежите се дължат на човешки грешки
Грозна статистика за горските пожари – от 2012 г. не е имало толкова огнища!
От началото на година са избухнали 211 огнища
Нов призив да пазим горите от пожари!
Фитопатогенни гъби влошават състоянието и са нужни спешни мерки
Иглолистните гори в България са застрашени от изсъхване и пожари
Задържано е моторно превозно средство с немаркирана дървесина
Спряха работата на 2 сечища и 2 склада за дървесина заради нарушения
Отменя старата тарифа, приета с постановление на МС през 2013 година
Влезе в сила нова тарифа за таксите в системата на агенцията по горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини