Начало » Важно за фермера » Гори и екология
10.03.2022 г.

Задържаха 3 МПС и 5 каруци на бракониери в горите само за 4 дни

При близо 4500 проверки са съставени 99 акта и 102 констативни протокола
Задържаха 3 МПС и 5 каруци на бракониери в горите само за 4 дни

Снимка: ИАГ

Близо 4500 проверки за извършили инспекторите от държавните горски стопанства и Изпълнителната агенция по горите между 4-ти и 7-ми март, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието.

През посочения период екипите в стопанствата са осъществили 2 077 проверки, като най-много от тях – 1023 – са в в Южноцентрално държавно предприятие. При реализирания контрол на място са съставени 51 акта за установяване на административни нарушения и наказания по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча и 38 констативни протокола. Най-честите нарушения са сечене на немаркирани дървета и транспортиране на немаркирана и придружена с превозен документ дървесина. Направени са проверки на 622 обекта за добив на дървесина, на 395 превозни средства, на 793 ловци и 22 риболовци, както и 245 други физически лица. В резултат на извършения контрол са задържани 75,74 пространствени кубически метра дърва, 1 моторно превозно средство, 5 каруци,  2 моторни триона и 3 други инструменти.

Между 4-ти до 7-ми март 2022 г. инспекторите от регионалните дирекции по горите от цялата страна на свой ред са извършили близо 2 400 проверки по спазване на горското и ловно законодателства. Проверени са 307 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, 279 обекта за добив на дървесина, 767 превозни средства, транспортиращи дървесина, 148 ловци, 88 риболовци и 759 физически лица. В резултат на осъществените дейности по контрол върху опазването на горските територии и дивеча служителите на РДГ са съставили общо 64 констативни протокола  и  48 акта за установени административни нарушения, от тях  46 акта са по Закона за горите, един акт по Закона за лова и опазване на дивеча и един акт по Закона за рибарство и аквакултурите. Основно установените с актове нарушения по Закона за горите са за сеч на немаркирани дървета, за съхранение и транспортиране на немаркирана и непридружена с превозен билет дървесина, за неснабдени  с GPS – устройства превозни средства, за неотговарящи на нормативните изисквания системи за постоянно видеонаблюдение на обекти за складиране, преработване и търговия с дървесина,  както и за нерегламентирано извършване на любителски риболов. Задържани са общо 47,70 пространствени кубически метра дърва за огрев, 2 моторни превозни средства, 2 моторни триона, едно законно оръжие и една мрежа с дължина 2 метра.

През същия период 3 екипа горски служители са проверили общо 109 превозни средства, натоварени с дървесина, на трите постоянни контролни горски пункта в района на регионалната дирекция по горите в Пазарджик. В хода на проверките е установено едно нарушение на горското законодателство, за което е съставен акт за нефункциониращо GPS устройство на камион, превозващ дървесина.

При  съвместна проверка на горски инспектори от регионалната дирекция по горите в Берковица и служители на министерството на вътрешните работи в квартал на Монтана е установено нарушение на физическо лице, съхраняващо 32 пространствени кубически метра дърва за огрев, немаркирани и непридружени с превозен билет. По случая е образувано досъдебно производство и са задържани незаконните дърва за огрев.

Горските инспектори от  регионалната дирекция по горите във Велико Търново са съставили акт по Закона за горите за транспортиране на 4 пространствени кубически метра дърва за огрев, маркирани с контролна горска марка, но без да е отразен дървесния вид в представения на служителите превозен билет, съобщиха от пресцентъра на ИАГ. Нарушението е констатирано непосредствено, преди постъпване на дървесината в обект, в който ежегодно се преработват големи количества. Превозното средство и дървесината са задържани.

В горска територия общинска собственост, намираща се в община Елена, е установено, че е обособен извозен път в обект за добив на дървесина, който не е отразен в одобрения технологичен план, за което служители на РДГ-Велико Търново са съставили акт на лицето, допуснало нарушението на горското законодателство.

В землището на село Люлин, община Перник, служителите от РДГ-Кюстендил са съставили акт по Закона за лова и опазване на дивеча на ловуващо лице, без да притежава разрешително за лов. Оръжието е задържано.

Проверките ще се запазят с тази интензивност в държавните горски територии, по този начин се запазва стриктното извършване на контрол, като се цели и повишаване на превантивните му функции. Изпълнителна агенция по горите отново призовава гражданите при съмнение за нарушения и незаконни дейности в горите да сигнализират на телефон 112, както и в онлайн приложението „Защити гората“ (https://zashtiti.gorata.bg).

Задържаха 3 МПС и 5 каруци на бракониери в горите само за 4 дни
5582
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
По време на годишната конференция на EUSTAFOR в Полша
Ръководителите на държавните гори в Европа обмениха опит в стопанисването на горите
ИАГ засилва контрола с цел превенция и опазване на горите от пожари
Обявен е пожароопасният сезон за горските територии в цялата страна
Фитопатогенни гъби са унищожили 212 000 дка иглолистни гори през последните 6 месеца
ИАГ
Взимат мерки срещу опасна болест по горите край Хисаря
ЮЗДП
В ход е подготовката срещу пожари в горите през лятото
Над 4 млн. дка от горските територии в страната са общински
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини