Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.03.2022 г.

Да предпазим разсада от гниене – основните правила!

Практично
Да предпазим разсада от гниене – основните правила!

sinor.bg

Кореново гниене е общото название на цяла група заболявания на растенията, предизвикани от патогенни микроорганизми –  гъбички или бактерии. Възбудителите могат да бъдат различни, но симптомите са едни и същи. При поразяване от кореново гниене стъблата потъмняват и изстъняват в основата – непосредствено над земната повърхност, корените загниват, растенията губят тургор, повяхват и загиват.

Гниене възниква на всички стадии от вегетативното развитие, но най-често страда разсадът. Най-ранната фаза е известна като сечене, което започва още от кълновете. Кореново гниене се среща при доматите, пипера, патладжана, краставиците, зелето, салатите и други култури. Болестта поразява и стъблата на някои декоративни растения – най-често петуниите и астрите.

Какво причинява гниенето на разсада?

Гниенето се причинява основно от паразитни или полупаразитни гъби (Rhizoctonia solani, Olpidium brassicae, Phitium, Phoma lingam и др.) и по рядко от бактерии (предимно от рода Disceya). Причинителите присъстват постоянно в повърхностните слоеве на почвата в различни количества и се хранят предимно с мъртви растителни тъкани. При контакт с кореновата шийка, в условията на висока влажност, те се пренасят върху живите растения.

Причини за загниването

Когато фитопатогените, причиняващи гниене намерят благоприятни условия за развитие, те се размножават много бързо и нанасят сериозни щети. Такива причини могат да бъдат:

– преовлажняване на почвата;

– резки температурни промени (повече от 5 градуса по Целзий);

– прекомерна гъстота на разсада;

– лоша циркулация на въздуха;

– недостатъчно осветление;

– тежка и кисела почва;

– използване на почвени смеси с наличие на фитопатогени;

– необработени семена и контейнери.

Как да предотвратим загниването?

Ето някои основни правила за предпазване от гниене и за отглеждане на здрав разсад:

1. Използване на качествен почвен субстрат за разсада, към който трябва да се подхожда много отговорно, защото здравето на растенията зависи пряко от това. Почвата трябва да е хранителна, влагоемка, лека и рохкава, за да може разсадът да получи всичко, от което има нужда – хранителни вещества и достатъчно въздух за корените. Освен това тя трябва да има неутрална киселинност и микрофлора, благоприятна за развитието на растенията. Основната съставка на повечето смеси е торф. Той притежава висока порьозност и антибактериални свойства, което е много важно за разсада в началния етап на вегетация, но не съдържа достатъчно хранителни вещества и трябва да се обогати.

Обследване на овощните градини

Качествените смеси са рохкави, обеззаразени и съдържат достатъчни количества хранителни вещества – органични и минерални. Това е необходимо за всички култури и при такива условия разсадът може да се развива добре в продължение на по-дълго време.

2. Засяване на семената на достатъчно разстояние едно от друго. При ограничено място и гъст посев растенията се конкурират за вода, хранителни вещества и въздух. При такива условия разсадът изостава в развитието си поради затруднена циркулация на въздуха и взаимно засенчване, а в резултат остава слаб, тънък и боледува много често от загниване. При засяването на домати разстоянието между семената трябва да бъде 3-4 см. Пиперът и патладжанът трябва да отстояват на 4-5 см, а оптимално решение е засяване в отделни контейнери, защото болезнено преживяват пикиране.

Важно е необработените семена да бъдат обеззаразени, като за целта може да се използва водороден прекис, калиев перманганат, хлорхексин или подходящ биофунгицид.

3. Поливането трябва да бъде умерено и да не се допуска преовлажняване на почвата. Желателно е да се използва само отстояла вода с температура 1-2 градуса над стайната. Дренажните отвори на контейнерите да позволяват оттичането на излишната вода. Полива се възможно най-малко при облачно време, когато почвата не се затопля добре. При такава ситуация дори еднократното преовлажняване на разсада може да повлияе негативно на състоянието на кореновата система – в условията на излишна влага корените и стъблата загниват.

За повишаване имунитета на растенията и осигуряване на пълноценно подхранване, след появата на същинските листа – през седмица-две към водата е добре да се добавя комплексен тор за разсади. Течната форма на подхранване позволява равномерно разпределение на хранителните вещества и пълното им усвояване.

След поливане на разсада от домати и краставици няма да бъде излишно да се добавя тънък слой пръст. Това ще способства развитието на странични корени.

В течение на първият месец от вегетацията разсадът се нуждае от пълноценна осветеност и предпазване от резки температурни колебания. Когато не е възможно да се осигури доосветяване на разсада и подходящи температурни условия, тогава не бързайте да засявате семената много рано.

Да предпазим разсада от гниене – основните правила!
13458
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
Неприятни изненади за стопаните на овощни дървета в началото на есента
Борба с болестите
Биофермерите да внимават за вертицилиум!
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Успешен сорт розов домат се справя с върховото гниене през лятото
Особености и причини за появата на върхово гниене при доматите
Студената и влажна пролет
Същинско бедствие при овошките тази пролет!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини