Начало » Новини » Света
03.03.2022 г.

Данон няма да напуска руския пазар и други френски мизерии

Министърът на финансите на страната се подмокри само от туит на Медведев
Данон няма да напуска руския пазар и други френски мизерии

Компании от държави-членки на НАТО и Европейския съюз, особено работещите в петролния бранш, масово късат обвързаността си с Русия след нахлуването на нейните войски в Украйна независимо от милиардните загуби, които ще им се наложи да преглъщат. Оказва се обаче, че не всички са съгласни с подобно поведение.

От руския филиал на френския производител на млечни продукти Danone, който е сред 3-те най-големи компании за млечни продукти в Русия с 16 завода там, се напънаха да опровергаят циркулиращи в социалните медии съобщения, че компанията заедно със свое дъщерно дружество ще се изтегли от руския пазар. „Данон” не планира да прекратява дейността си в Русия, категорични са от нейната пресслужба, цитирани от електронното издание Milknews. „Основните приоритети на компанията Danone в Русия в момента са безопаснотта на нашите хора и поддържането на дейността на бизнеса без прекъсване. Нашата задача в текущите условия е да осигурим на потребителите и пациентите необходимите за тях хранителни продукти”, пише в съобщението. От тези думи оставаме с впечатлението, че и в Русия някой трябва да бъде опазван, само дето на става ясно от какво. Може би от кого? В „Данон” изглежда не са разбрали, че безопасността на нашите хора е приоритет за компаниите в една съседна държава, нападната от Русия.

От руския филиал уверяват, че в момента ключовите системи, инфраструктурата и логистиката на компанията в Русия работят в обичаен режим. За съжаление същото изобщо не може да се каже за действащите в Украйна компании от хранително-вкусовата промишленост. Да не забравяме, че сред свещените постулати на капитализма, припомнен тези дни, е и „Никога не пропускай да се възползваш от една добра криза”. В „Данон” очевидно са добри капиталисти за разлика от компаниите в петролния бранш.

Голямото омазване обаче тепърва предстоеше. Като сериозен кандидат за титлата „мизерабъл нещастен” се открои френският министър на икономиката и финансите Бруно льо Мер. Явно заразен от всеобщия ентусиазъм на санкции, Льо Мер обяви в ефира на радиостанция France Info, че държавите-членки на ЕС смятат да започнат „цялостна икономическа и финансова война” срещу Русия. Той подчерта, че санкциите ще се прилагат, докато руският президент Владимир Путин не прекрати военните действия в Украйна. Според него те „трябва да ударят бързо и силно”, като отбеляза, че последиците вече са видими – „рублата се срина с 30%, а валутните резерви на Русия се топят като сняг на слънце”. „Възнамеряваме да водим цялостна икономическа и финансова война с Русия ... Искаме да нападнем сърцето на руската система, целим се във Владимир Путин, в олигарсите, но и в цялата руска икономика, а руският народ също ще усети последиците”, категоричен бе френският министър. Той оцени икономическите и финансовите санкции като „изключително ефективни”. „Прочутият военен капитал на Владимир Путин вече почти липсва ... Ще предизвикаме сриването на руската икономика”, убеден бе Льо Мер. Нещо повече, той изтъкна, че във Франция са разширили проверката на сметките на руските граждани в местните банки и тя обхваща не само олигарсите, но и техните съпруги и деца, за да „не могат да прикрият свои финансови споразумения”. „Работим на законни основания, за може змразяването (на активи – бел. ред.) да се превърне в конфискация, смятаме да засегнем сърцето на руската власт ... Нито един олигарх няма да се промъкне през нашата мрежа, това е нашата цел. Това е съобщението, което изпращаме на всички авторитарни режими, които искат да предизвикат ефективността политическата тежест на демокрацията на планетата”, не пропусна да подчертае френският министър. Безспорно похвални намерения ...

Достатъчно бе обаче бившият премиер и президент и настоящ заместник-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев да скръцне със зъби, и Льо Мер оцапа гащите. „Днес някакъв френски министър казал, че обявяват икономическа война на Русия. Мерете си думите, господа! И не забравяйте, че в историята на човечеството икономическите войни твърде често се превръщат в истински”, коментира Медведев в социална мрежа, цитиран от „Анадолската агенция”.

Макар руските войски никога да не са стигали Париж (трябва все пак да минат през Германия!) за разлика от превзетата Москва от Наполеон, което обясняваше и патоса в изявлението на Льо Мер, очевидно неговият ентусиазъм рязко е охладнял след написаното от бившия руски премиер, особено след като е съобразил, че Русия разполага с известен ядрен арсенал. Френският министър заяви, че съжалява за „неподходящите коментари”. „Терминът „война” бе неподходящ и не съответства на нашата стратегия за деескалация. Не сме в конфликт с руския народ”, заяви той, цитиран отново от France Info. Повече от жалко поведение за представител на велика сила и разпространител на цивилизацията по света, каквато се изживява Франция. Изглежда обаче страната се ограничава само до разпространението, но не и до отстояването на цивилизационните ценности, до приказките за защита на нападнатите и беззащитните, но не и до действията, ако те ще доведат до пряк конфликт с агресора. А всъщност това е разликата между цивилизация и циливилизация, ако на французите случайно не им е ясно. А ако неволно си припомним, че това е страната с най-голяма армия в Европейския съюз, можем да си представим перспективите за собствената ни защита при евентуално разрастване на конфликта. С такива приятели врагове изобщо няма да са ни нужни. Белким американският щит, толкова популяризиран от бившия президент Росен Плевнелиев, свърши работа. Само да не се окаже холивудски ...

Явно ентусиазмът на Льо Мер по отношение на санкциите е изключението от правилото във френската политика спрямо Русия, защото сред най-големите почитатели на Путин в ЕС е президентът на страната Еманюел Макрон. В желанието си да запази добрите си отношения в руския си колега Макрон почти изигра ролята на британския премиер Невил Чембърлейн спрямо Хитлер преди Втората световна война, само дето не успя да договори отстъпване на територии, за да бъде избегнат конфликтът, макар и временно. Иначе през цялото време френският президент бе за преговори с Русия, които не доведоха до никакви видими резултати. Нещо повече, притесненията на Макрон за запазване на статуквото явно са вдъхнали допълнителна увереност на Путин, че западът има много да губи от конфликт с Русия и той може да си позволи да нападне Украйна. Доказателството – наскоро френският президент предупреди фермерите в страната, че ги очакват тежки времена заради настоящите събития, нямало да успеят да си продадат виното. Живи да ги ожалиш ... Не смея да си помисля доколко добър капиталист е Макрон и имал ли е и дали все още има намерение да се възползва от една добра криза. Засега поне не го е опровергал с думи или действия.

Венцислав Дяков

Данон няма да напуска руския пазар и други френски мизерии
7884
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Въпреки това прогнозата за годишните резултати бе потвърдена
Данон отчете спад от близо 10 на сто на приходите през първото тримесечие
Коронавирусът и желанието за разширяване на бизнеса натежаха върху финансите
Данон отчете силен спад на продажбите през миналата година
Приходите обаче отчитат слаб ръст
Печалбата на Данон намаля с почти 18 на сто
Данон е увеличила продажбите през третото тримесечие с над 16 на сто
Печалбата на Данон за полугодието надхвърли милиард евро
Заобикаляне на ембаргото
Данон е инвестирала 150 млн. долара в Русия през 2014 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини