Начало » Пазари » Маслодайни култури
24.02.2022 г.

Рязко увеличение на предлагането на слънчоглед и слънчогледово масло през близките месеци очакват експерти

Рязко увеличение на предлагането на слънчоглед и слънчогледово масло през близките месеци очакват експерти

Сушата в Южна Америка обуслови рязкото поскъпване на соевото масло на международните пазари, което рефлектира за повишение на цените на конкурентните масла на европейските пазари. През последните десетина дни цената на суровото слънчогледово масло на пазара в Ротердам се покачи с 40-50  долара - до $1540-1550/т за доставка през април 2022 г. ($1410/т – 23.02.21 г.).

Цената на олиото на търга в Турция скочи с близо 65 долара за тон

С 40-50/т се покачиха и цените на украинското и руското слънчогледово масло  до $1440/т FOB към 22 февруари 2020 г. Търговците коментират, че  цените на маслото в нашия регион бяха подкрепени и от резултатите от търга в Египет, където GASC закупи голяма партида слънчогледово олио на цена от $1463/t FOB.

Производителите в Украйна  продължават да задържат продажбите на слънчоглед в очакване на покачване на цените до рекордните нива от предходния сезон, но  анализаторите споделят, че тази политика може да доведе до срив на цените през втората половина на сезона предвид натрупаните запаси и увеличаването на предлагането на маслодайни семена през пролетта  (южноамериканските реколти).

Най-авторитетното в бранша германско аналитично издание Oil World очаква значително увеличение на предлагането на слънчогледово семе през втората половина на настоящия сезон - януари-август 2022 г. – до 41,2 млн.т,  което е с 7,2 млн.т повече в сравнение със същия период на 2021 г. Рязкото увеличение е за сметка на натрупаните големи запаси в Северното полукълбо (най-вече в черноморския регион) и новите южноамерикански реколти. Това предполага по-ниски цени на слънчогледа и слънчогледовото масло през втората половина на сезона.

Да припомним само, че оценката на Служба за външните пазари към Министерството  на земеделие на САЩ (FAS USDA) за производството на слънчогледово семе  в световен мащаб през 2021/22 г. е доста  оптимистична. Глобалната слънчогледова реколта се оценява от водещите американски експерти на рекордните 57,3 млн.т, а това е с 8 млн.т повече над  резултата от предходния сезон и с 2,4 млн.т повече от първоначалната прогноза.

Увеличението спрямо 2020/21 г. идва главно от по-високите добиви в Русия и Украйна – 15,5 млн.т и 17,5 млн.т съответно, в сравнение 13,3 млн.т и 14,1 млн.т – 2020/21 г. Потвърдена е и високата оценка за производството на слънчогледово семе в ЕС – 10,4 млн.т, в сравнение с 8,8 млн.т предходния сезон.

Рязко увеличение на предлагането на слънчоглед и слънчогледово масло през близките месеци очакват експерти
9845
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини