Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.02.2022 г.

Жизнеспособност на семената и как да се запази по-дълго

Практика
Жизнеспособност на семената и как да се запази по-дълго

sinor.bg

Засяването на семената е време на надежди и приятни очаквания за бъдещата реколта. Случва се да купим семена почти година преди сеитбата или да останат от предходни години, а това поражда въпроси – къде и как да ги съхраняваме. Биологичната дълготрайност на семената се определя от времето, в течение на което ще поникне поне едно семе. При отглеждане на различни култури е по-важна стопанската дълготрайност, а това е кълняемостта, отговаряща на стандартите.

Жизнеспособност на семената

Жизнеспособност е възможността за покълване на семената при оптимални условия, което определя процента на кълняемост, посочен на опаковките. Не всички жизнеспособни семена обаче могат да покълнат, затова е важно да осигурим подходящи условия за съхранението им.

Семената могат да се повредят по много причини, но основната е продължителното и неправилно съхранение. При отделните култури срокът и методът са строго определени. Повечето семена от зеленчукови култури запазват способността за кълняемост дори по-дълго от това, посочено върху опаковката, ако правилните условия са спазени.

Семената на целината и пъщърнака имат жизнеспособност само в рамките на една година, но тиквите, тиквичките и патисоните поникват след 7-8, дори 10 години. Това се дължи на факта, че след узряване изсъхват и жизнените процеси в тях затихват. Ако семената се навлажнят, те бързо ще загинат. Такива семена оцеляват само няколко месеца, а ако има свободен достъп на въздух – няколко седмици. За влажните семена са вредни и минусовите температури, защото губят своята жизненост.

Срокове за запазване на кълняемостта и енергия на покълване и прорастване

Жизнеспособността сама по себе си не е достатъчна, а е необходимо семената да притежават висока кълняемост и достатъчно висока енергия и скорост на прорастване.

За тестване се вземат 10 семена и се накисват във вода, но не трябва да плуват във вода, а само се загъват във влажна тъкан и се поставят в топло помещение при температура 25-30 градуса. Енергията се отчита на третия-четвъртия ден според количеството покълнали семена, а кълняемостта на осмия – десетия ден. Така може да се определи кълняемостта на старите семена. Ако тя е под 30% – семената се изхвърлят, но ако е по-висока, това означава, че семената са в задоволително състояние и може да се прецени колко да се увеличи нормата на засяване.

Семената на различните култури и сортове притежават определени срокове, в които запазват своята кълняемост при правилно съхранение. Тя е най-висока през първите години, а след всяка следваща намалява. Важни за кълняемостта са и сортовите особености на културите.

Установено е, че подправките губят своята кълняемост най-бързо: копър – 1-3 години; магданоз – 1-2; чубрица – 1-2; целина – 1-2; лук – 1; праз – 2 и др.

Семената на марулата могат да останат жизнеспособни 5-6 години, но при салатите само 1-2 години.

Най-жизнеспособни са семената на тиквите, тиквичките, патисоните и краставиците. Те продължително запазват своята висока степен на кълняемост, която достига 7-8 години, а понякога и повече.

Разминаване може да се получи и поради факта, че в повечето случаи годината на производство не съвпада с годината на опаковане.

Съхранение на семената

Продължителността на живот на семената се определя от билогичните особености на различните култури и сортове. Не е възможно те да се променят, но можем да запазим тази пределна продължителност, ако осигурим подходящи условия за съхранение.

За да останат жизнеспособни, неизползваните и събрани семена не трябва да бъдат изложени на влага, светлина или екстремни температурни колебания.

Влагата е сериозен враг и скоро може да ги направи негодни. Когато съдържанието на влага е 6-10%, дишането им е незначително. Увеличаването на влажността само с 1-2% рязко увеличава честотата на дишане и температурата им. Започват да протичат процеси, водещи до загуба на сухо вещество, което намалява кълняемостта. При отделните култури тези процеси протичат по различен начин.

Семената трябва да се съхраняват на хладно и сухо място в хартиени пликове или платнени торбички. Те се поставят в добре затворени буркани или пластмасови контейнери на долния рафт на хладилника, а може и в хладно помещение. На дъното на бурканите и контейнерите за абсорбиране на влагата се поръсва брашно или нишесте. В плътните торби от фолио семената се задушават и бързо губят кълняемост или загиват.

Нарушаването на правилата за съхранение води до рязко намаляване на кълняемостта и увреждане.

Елитни семена

Производството на качествени семена за зеленчуци не е лесна задача, а успехите до голяма степен са заложени именно в тях. Малко е качественото семепроизводство у нас.

На някои опаковки може да пише елитни, но дали наистина е така или е само рекламен трик – можем да гадаем. Това е особено важно и за хибридните семена, на които винаги пише F1, което означава, че са от първо поколение. За тях знаем, че се използват еднократно и носят най-добрите стопански качества на родителските сортове. Производството на тези семена е по-сложно, продължително и трудоемко, тяхната цена е по-висока, но този разход се отплаща многократно. Тежестта на семената като разход от себестойността на продукта е една от най-малките в производствения процес – между 5-8%. За любителски опаковки се продават на бройка.

Много често практически се получават разнообразни форми на плодовете при елитните и хибридни сортове, а продукцията не е изравнена. Това показва, че семената не отговарят на изискванията за такива (хибридни или елитни).

Предсеитбена подготовка

Има много процедури за предсеитбена подготовка: сортиране в солев разтвор, химична или термична обработка, обработка в хранителна среда (използване на микроелементи), награяване на слънце, барботиране, накисване, покълване, закаляване, обеззаразяване и др.

Обикновено се започва с отделяне на некачествените семена, ако са по-стари – задължително. Използва се сол – 50 г в 1 литър вода и се разбърква интензивно, като се добавят семената. Кухите и негодните остават на повърхността и след няколко минути се изхвърлят, а потъналите се измиват с чиста вода, изсушават се на въздух и са готови за покълване или за засяване.

При необходимост и желание се извършват и други подготвителни процедури.

Обработените семена не се подлагат на никакви процедури.

Жизнеспособност на семената и как да се запази по-дълго
17379
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Фермер пише писмо до земеделския министър
И сам да си снимаш пасищата, отново те режат по СЕПП
Сателитни проверки още от 2021 г.
Еврокомисията поставя фонд „Земеделие” на по-строг контрол през 2021 г.
Природозащитници
Поставени са сателитни предаватели на два египетски лешояда от България
Важно за фермера
На 1 юли започва прием за родословни книги и определяне качествата на животните
ЕЛИТНИТЕ И ПЛЕМЕННИТЕ ПЧЕЛНИ МАЙКИ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини