Начало » Пазари » Зърно
17.02.2022 г.

Екологичното гориво етанол е по-вредно от бензина ?!

Екологичното гориво етанол е по-вредно от бензина ?!

Тез дни  Ройтерс информира, че според резултатите от най-новото проучване, оповестени в бюлетина на Националната академия на науките на САЩ (Proceedings of the National Academy of Sciences),  биологичното гориво етанол, произведен от  царевица в САЩ е по-вредено за климата от бензина. Тази тема е доста актуална и за нас, тъй като повдигането на този проблем съвпадна с посещението на министъра на финансите Асен Василев във Вашингтон  с основни теми на разговори свързани с енергийната ефективност, модерните  зелени технологии и климатичните промени. 

Производството на биогорива не увеличи енергийната независимост на Франция

Но наистина ли етанолът е „по-зелен“ от бензина?  

 Още от времето на петролното ембарго от 1973 г.  Щатите се стремят да редуцират потреблението на петролни горива и заместването им с алтернативи. Администрацията  на президента Джо Байдън следва същата политика и настойчиво подкрепя засилването на биогоривната компонента (биоетанола) в горивната индустрия.

Според Reuters ново проучване,  финансирано от от Националната федерация за дивата природа и Министерството на енергетиката на САЩ (National Wildlife Federation and U.S. Department of Energy) демоснстрира, че царевичният етанол е с 24 процента по-въглеродно интензивен от бензина. Това означава, че процесът на производство на биогорива, който включва етапи от подготовката на почвата до обработката на крайните суровини, води до мащабни емисии в атмосферата.

През 2005 г. конгресът на САЩ въвежда стандарт за възобновяеми горива, който изисква рафинериите за гориво да смесват 7, 5 млрд. галона етанол в бензин до 2012 г. През 2007 г. Конгресът драстично разшири програмата за РЧС с подкрепата на някои основни екологични групи. Новият стандарт увеличи с повече от три пъти годишното потребление на възобновяемото гориво. По този начин властите в САЩ  планираха да намалят количеството на вредните емисии, както и да подпомогнат фермерите. В резултат  на тези мерки отглеждането на царевица в Щатите нарасна с близо 9 на сто в резултат на мащабното разширение на площите.

Още със започването на този процес, според Livingorganicnews,  редица американски учени  изразиха сериозни опасения, че  очертаващата се тенденция за  засаждането на огромни площи с енергийни култури може да промени използването на земята. В началото на 2008 г. Science публикува две забележителни статии. Един от тях описва как културите за биогорива директно изместват местообитанията, богати на въглерод, като например пасищата. Другият показа, че отглеждането на култури за биогорива е предизвикало вредни косвени ефекти, като обезлесяването, тъй като земеделските производители се състезаваха за високодоходните продуктивни земи.

Трябва да отбележим, че в публикацията на Reuters от 15 февруари се посочва, че Асоциацията за възобновяеми горива на САЩ (Renewable Fuels Association ) оспорва изводите от новото проучване, като според тях методологията на изследването е „фундаментално погрешна“. Асоциацията се позовава на доклада Министерството на земеделието на САЩ  (USDA) от 2019 г.,в който посочва, че емисиите на парниковите газове от целия жизнен цикъл на етанола са с 39% по-ниски от тези на бензина.

Екологичното гориво етанол е по-вредно от бензина ?!
11990
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Опасност от дъмпинг
Еврокомисията въвежда надзор върху вноса на биоетанол
Заради изтичане на срока на действие и липса на правни основания за продължаването им
ЕС сваля антидъмпинговите мита върху вноса на биоетанол от САЩ
Скоро - и от сено
Румънка произведе биоетанол от дървени стърготини
Практика
САЩ влагат повече царевица и по-малко сорго в производството на етанол
Бизнес
Затворен е голям завод за биоетанол в Германия
Възможности
Украйна може да произвежда над 1 млн.т биоетанол годишно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини