Начало » Пазари » Зърно
01.02.2022 г.

Цените на пшеницата и царевицата на европейския пазар коригираха рязко надолу

Цените на пшеницата и царевицата на европейския пазар коригираха рязко надолу

В навечерието на Китайската нова година пшеницата и царевицата регистрираха най-голямо отрицателно ценово отклонение на борсата в Париж (Euronext). В рамките само на един ден на 31 януари цената на маретнския контракт мелничарска пшеница там се срина с близо 13 евро, до EUR266 за тон и то при положение, че само преди няколко дни, на 25 януари, малко преди закриване на борсата пшеницата се търгуваше по EUR291,00-291,75 за тон.

Египет купи 420 000 тона черноморска пшеница под 350 долара за тон

Търговците коментират, че рязкото покачване на цените на 23-25 януари беше провокирано от спекулациите, че Русия в най-скоро време може да нападне Украйна, но и този път слуховете не се потвърдиха. Повече от това последва призива на украинския президент към западните партньори да не се нагнетява излишно напрежение, а военният министър на страната заяви, че няма данни за подготвящо се нахлуване на руските войски. Междувременно експортните котировки на мелничарската пшеница на руския и украинския пазар се понижиха с 2-3 долара и в момента се движат в диапазон $327-330/т FOB.

Най-голямият мит при таваните на плащанията е, че може да има лимит при приспадането на заплатите

Според анализатори „охлаждането на геополитическите страсти” беше основен фактор за рязкото нарастване на интереса към  продажби  на пшеница на фючърсния и експортния пазар. Като допълнителен силен депресиращ цените фактор, най-вече при фуражното зърно, трябва да посочим  започването на Китайската нова година, а това безспорно е най-дългият и най-важния празник не само в китайския календар, но и в целия азиатски регион. Външнотърговската активност в Азия през този период е минимална, а липсата на нови мащабни сделки ерозира експортните котировки. За пшеницата това може би е второстепенен фактор, но при фуражното зърно отсъствието на азиатските купувачи е фактор с значим негативен потенциал. На 31 януари цената на царевицата на борсата в Париж се срина от EUR260/т до EUR249,25/т.

Експертите  очакват, че политическото напрежение между Запада и Русия ще отслабне тази седмица на фона на Олимпийските игри в Пекин. Освен това дългият празничен период в азиатския регион (най-вече в Китай) ще намали търсенето на царевица в САЩ и Украйна. В края на миналата седмица търговците отбелязаха прекъсване на възходящия тренд и слабо понижение на изкупните  цени на царевица в Украйна до $170-172 СРТ порт. Експортните котировки на украинската царевица все още се задържат на равнище около $280/т, но местните търговци очакват отслабване на пазара през близките дни.

Все пак, рязкото понижение на цените на царевицата на международния пазар и на пазара в черноморския регион ни изглежда малко вероятно предвид високите цени на петрола и увеличеното търсене на царевица за производство на алтернативното гориво – биоетанол. Освен това несигурността, свързана с конфликта между Русия и Украйна изнервя купувачите и те са склонни да използват всяко значимо отрицателно ценово отклонение.

Цените на пшеницата и царевицата на европейския пазар коригираха рязко надолу
15526
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Пшеницата мина ценовото си дъно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини