Начало » Важно за фермера » Животновъдство
26.01.2022 г.

Европарламентът не успя да адресира проблемите с транспорта на живи животни, твърдят природозащитници

Позиции
Европарламентът не успя да адресира проблемите с транспорта на живи животни, твърдят природозащитници

sinor.bg

На 20 януари евродепутатите гласуваха серия от препоръки към Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз по отношение на преразглеждането на правната рамка за транспортиране на живи животни. Въпреки, че бяха предприети много важни стъпки за подобряване на хуманното отношение към животните, това не са водещите политически решения, които се очакваха, съобщиха от неправителствената организация „Четири лапи”.

През последните 18 месеца Анкетната комисия за защита на животните по време на транспортиране (ANIT) към Европейския парламент проучи и обсъди въпроси и опасения, свързани с транспортирането на живи животни. Те не само откриха чести нарушения на съществуващите разпоредби, но и установиха нуждата от по-строгото им прилагане и по-сериозни законови указания за транспортирането.  

Пиер Султана, директор на Европейския офис по политики на ЧЕТИРИ ЛАПИ, посочи, че „проведеното гласуване беше исторически пропусната възможност за това, което трябваше да бъде водеща политика за хуманно отношение към животните, която би имала отражение по целия свят, въвеждайки допълнителни мерки за безопасност на животните, гражданите на ЕС и околната среда”

Това според него е било и шанс за ЕП да заеме ясна позиция срещу жестокото транспортиране и да призове за по-строги ограничения за продължителността на превозите.

„Нуждаем се от по-стриктни мерки за защита на животните по време на транспортиране и се нуждаем от тях сега, толкова е просто. Това е проблем, който е игнориран твърде дълго време.Трябва ни пълна забрана на транспортирането по вода и износа за трети страни, забрана за превоза на неотбити животни, както и - драстично намаляване на общото време за транспортиране”, посочва Султана.

Докладът, публикуван от ANIT, подчертава много важни опасения и слабости в настоящата правна рамка и нейното прилагане. Много от тях са включени в предложените препоръки, които бяха гласувани.

От „Четири лапи” очакват, че Съветът и Комисията ще разгледат целия доклад и ще обмислят драстично намаляване на максималното време за транспортиране до 0 часа за неотбити животни, 4 часа за птици и зайци и до 8 часа за всички останали видове животни,“ каза още Султана в заключение.

Анкетната комисия за защита на животните по време на транспортиране (ANIT) е създадена през юни 2020 г., за да разследва предполагаеми нарушения при прилагането на „Регламента за транспорта“ (Регламент № 1/2005 на Съвета относно защитата на животните по време на транспортиране).Това е четвъртото проучване в историята на Европейския парламент от 1992 г. насам и първото - за хуманно отношение към животните. Освен това, беше предоставено удължаване на периода за проучване, за да се оценят по-добре проблемите, свързани с транспорта на животни. През 1993 година Европейската комисия подложи на задълбочена проверка повечето от законите и разпоредбите относно хуманното отношение към животните. Те ще оценят дали правната рамка все още защитава адекватно животните в Европейския съюз. Като част от този по-дълъг процес Европейската комисия проведе обществена консултация, за да даде на всички европейски граждани шанс да споделят своите мнения и приоритети.

Европарламентът не успя да адресира проблемите с транспорта на живи животни, твърдят природозащитници
8641
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
България настоява за балансирани мерки за хуманно отношение при превоза на животни
Включително 12 милиона евро безвъзмездна помощ за коридорите на солидарността
ЕС дава над 50 милиона евро за развитие на железопътната инфраструктура в Молдова
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
Искане за промени в бюджета за 2023 г.
Бизнесът с храни оспорва такси за предварително деклариране в НАП на товари над 3,5 тона
Международна среща в Москва
Путин: Удължихме зърнената сделка заради изхранването на Африка
Лобират забрана на транспорта на дълги разстояния да се прилага в целия ЕС
Германия спира износа на животни за разплод към трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини