Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.01.2022 г.

Искаме да заменим торфа – ето с какво!

Полезно за градинарите
Искаме да заменим торфа – ето с какво!

sinor.bg

За поддържане на хранителните качества на почвата и за нейното обогатяване се използват различни добавки, една от които са торфените мъхове. Те включват над 300 вида и са основната растителност в торфените блата, откъдето идва и името им. Притежават качеството да задържат големи количества вода в клетките си, като при някои видове тя може да достигне 20-на пъти сухото им тегло. Има различни алтернативни решения на торфа, които са полезни както за градината, така и за околната среда.

Торфът като добавка се използва да прави почвата по-въздушна, подпомага задържането на вода и оптимизиране на дренажа в глинестите зони. Той съдържа и полезни бактерии, които помагат в естествената борба с патогените. Много ценна добавка е за растения, които обичат кисела почва.

Въпреки това, развитието на торфищата, хранилища на въглерод, все по-често са критикувани от еколозите, които протестират срещу добива на този ресурс. Причината е, че се разрушават местообитанията за много животни, а торфеният мъх расте бавно.

Кокосови влакна

Най-популярният заместител, който се прави от влакната между черупката и външната обвивка на кокосовите орехи. Дългите се използват за въжета, четки и декоративни, а късите се влагат в почвените смеси. Кокосовите орехи се използват за храна на човека и се считат за по-устойчивата екологична алтернатива на торфения мъх.

Кокосовите влакна имат отлична влагозадържаща способност и задържат вода 10 пъти собственото им тегло. Добавянето им към почвените смеси за разсад способства правилното дрениране и аерация, позволявайки на корените на растенията да получават достатъчно количество кислород и вода.

Преди да потърсите пестицидите

Кокосовите влакна имат идеалната киселинност рН 6,0 и са подходящи за повечето растения. Те притежават и естествени фунгицидни свойства. Позволяват да се отървем от гъбните комари, тъй като абсорбират влагата и изсушават почвата.

Най-доброто съотношение за смесване с останалата почва е едно към три.

Дървесни стърготини и борови иглички

Дървесните материали – талаш, стърготини или компостирана кора са традиционна и евтина органична смес за разсад.

Дървесните материали правят почвата кисела, което е подходящо за киселиннолюбивите растения, но не е подходящ вариант за култури, имащи предпочитания към алкална среда.

Боровите иглички са лесно достъпни и са възобновяем ресурс. Те могат да променят текстурата на почвата, но не оказват значително влияние на нивата на хранителните вещества. Таниновата киселина в боровите иглички ги прави киселинни, но това не повишава значително киселинността на почвената смес. За разлика от торфа, те не задържат вода.

При използване на дървесни материали не трябва да се забравя перлита. При прекомерни количества стърготини те започват да се превръщат в каша и запушват порите като лепило, а при разлагането си – започват да се свързват с азота и намаляват значително количествата му.

Компост, угнил оборски тор и листен компост

Тези три добавки позволяват да се съживи почвата. Компостът е пълен с полезни микроорганизми и хранителни вещества. Не без причина е наричан „черно злато“. Той способства дренирането на почвата и осигурява благоприятна среда за растеж.

Листният компост има по-ниска хранителна стойност от обикновения, но подобно на торфа, когато се смеси с почвата, увеличава капацитета за задържане на вода и по същество е почвен кондиционер.

Угнилият оборски тор се счита за най-добрата алтернатива и стимулант за развитие на силен разсад. Насища почвата с въглерод и микроорганизми, оптимизира структурата и водния капацитет. Важно е да се използва само добре угнил оборски тор, тъй като пресният е кисел и съдържа много азот.

При смесване на компост и угнил оборски тор с почва се използва съотношението 1:4.

Искаме да заменим торфа – ето с какво!
14199
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини