Начало » Важно за фермера » Гори и екология
18.01.2022 г.

Дискусия постави множество въпроси по реформата в горите

Чака се законопроектът
Дискусия постави множество въпроси по реформата в горите

sinor.bg

На 17 януари в София се проведе изключително важна дискусия, свързана с поредното отделяне на горите от системата на земеделието и създаването на независима Държавна агенция по горите. Представители на ловни, дърводобивни, лесовъдски, синдикални и природозащитни организации представиха позицията си на тема „Самостоятелност и единност на Агенцията по горите като политическо ведомство”. В разговорите участваха и експерти от инициативата „Зелени закони”, коалиция „За да остане природа в България“, синдикалисти и др., предаде БНР.

Според правителствения съветник Любомир Попйорданов премиерът Кирил Петков подкрепя проекта за самостоятелна и политически оправомощена агенция по горите, способна да създава политики в горския сектор в полза на обществото и да упражнява контрол, както предвижда коалиционното споразумение.

Присъстващите са настояли законопроектът да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание най-късно на 28 януари. Като е важно да има и скорошно публично представяне на правителствения проект за бъдещата агенция.

Редица дискусии е имало по идеята дали държавните горски предприятия да преминат към новата агенция. Според Любомир Попйорданов, че промяната няма как да стане, ако не се измени коалиционното споразумение. Засега държавните предприятия ще останат в Министерството на земеделието. Депутатът Александър Дунчев, който е бивш директор на Изпълнителната агенция по горите, обаче е на мнение, че преразглеждането на коалиционното споразумение крие рискове и затова засега агенцията ще се сформира без държавните предприятия, но веднага след сформирането си тя ще изготви стратегия за горите в България. Тя предвижда и горските предприятия да минат под нейно ръководство. Дунчев е проучил чуждия опит в Европа, където не съществува подобно отделяне на стопанисването на държавните гори от ведомството, което управлява горския сектор.

Според председателя на Съюза на лесовъдите проф. Иван Палигоров системата трябва да се управлява от едно ведомство, което да формулира политиката за управление и стопанисване на държавните гори и да формира политиката в горското стопанство като цяло. За целта трябва „да се възстанови държавното горско ведомство то да бъде единно и извън състава на Министерство на земеделието, както беше в периода 2006-2009 година - с Държавна агенция по горите“, посочи той.

Лесовъдите пък настояват с петиция цялото управление на горите да бъде изведено извън земеделското министерство. От КТ „Подкрепа“ подозират, че частни финансови интереси стоят зад настоящото решение държавните горски предприятия да останат в структурата на агроведомството. „С петицията искаме обединение на цялото горско стопанство - единно управление и стопанисване на държавните гори чрез изваждане на Изпълнителна агенция по горите на пряко подчинение на Министерския съвет, но също така държавните горски предприятия да влязат към тази държавна агенция, което ще позволи единно управление на държавните горски територии“, заяви Анелия Иванова, председател на Федерация „Земеделие“ в КТ „Подкрепа“.

„На нас ни се струва, че по този начин ще се заметат под килима проблемите, които имат държавните горски предприятия, които стопанисват държавните горски ловни територии“, коментира тя. Според синдиката през последните години под управлението на Министерството на земеделието на горите се гледа само и единствено като на източник на дървен материал.

Дискусия постави множество въпроси по реформата в горите
6497
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Обществено обсъждане за бъдещото преструктуриране на ИАГ преструктуриране
До 29 януари приемат предложения за преминаване на агенцията по горите към Министерския съвет
Министерството приема предложения за структурата и функциите на новата агенция
Изпълнителната агенция по горите към МЗХ става самостоятелна Държавна агенция по горите
Създават изпълнителна агенция „Управление и стопанисване на язовири”
Решения на Министерския съвет
Изпълнителната агенция по лозата и виното с изцяло нова тарифа за таксите
В края на мандата
Неков: Агенцията по рибарство ще разполага с 35 млн. лв. за контрол и събиране на данни след 2023 г.
Кадрови смени
Коев е сменен, постът директор на Агенцията по лозата и виното поема Георги Тодоров
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини