Начало » Новини » Страната
18.01.2022 г.

България настоява за подкрепа на свиневъдството в ЕС

Заседание на Съвета на министрите по земеделие
България настоява за подкрепа на свиневъдството в ЕС

Министър Иванов с колегата си от Румъния Адриян-Йонут Чесною Снимка: Министерство на земеделието

България подкрепя въвеждането на спешни и извънредни мерки за сектор „Свиневъдство“ на ниво Европейски съюз (ЕС) през тази година. Това е заявил министърът на земеделието Иван Иванов по време на заседанието на Съвета за земеделие и рибарство към ЕС, проведено на 17 януари в Брюксел. Подобни мерки следва да бъдат вземани по начин, по който да се избегнат допълнителни смущения на пазара. „Смятаме, че за сектора е необходимо да бъде предоставена директна финансова помощ за излизане от кризата подобно на тази, дадена на млякото и млечните продукти през 2009 и 2016 г.“, подчерта министър Иванов.

Среща с еврокомисаря Януш Войчеховски

Като припомни, че производството на свинско месо в България е изправено пред сериозна криза, българският министър фиксира и част от основните проблеми - поскъпването на основните фуражни култури и смески, както и значителното повишение на разходите за производство в земеделието, по-специално на горивата и електроенергията. Цените на електроенергията, влагани в селското стопанство у нас, бележат ръст от 160 % спрямо 2020 г. „Месопроизводителите са в изключително трудна пазарна ситуация, повлияна едновременно от рестрикциите, свързани с ограничаването на Африканската чума по свинете (АЧС), засилените изисквания по отношение на производството в кланиците заради CОVID-19, повишените разходи за фуражи и свръхпредлагането на европейския пазар, което задържа растежа на цените“, каза земеделският министър.

В аналогична ситуация е и секторът на птицевъдите.  Въпреки тенденцията за увеличаване на  изкупните цени в сектор „Мляко“ и „Месо“, нарастващите разходи не могат да бъдат покрити.

В рамките на заседанието земеделският министър взе участие и в дискусия на тема: „Устойчивост на въглеродните цикли“. Той подчерта, че за реализирането на поставените от ЕК цели за намаляване на парниковите емисии е необходимо да се предостави достатъчна компенсация за земеделските стопани за допълнителните усилия, предвид запазване на тяхната конкурентоспособност.

„В Стратегическия план на страната са включени интервенции и екосхеми, които са свързани с прилагане на практики за земеделие с ниски въглеродни емисии“, посочи д-р Иванов и допълни, че става въпрос за използване на междинни култури, покривни култури, консервационна обработка на почвата и подобряване характеристиките на ландшафта. Министър Иванов подчерта, че тези мерки следва да допринесат  за устойчивостта на въглеродния цикъл в земеделските и горските екосисистеми, но не могат едностранно да доведат до драстично намаляване на въглеродните емисии, каквато е амбицията на Комисията.

Земеделският министър изтъкна още, че трябва да се постигане баланс в търговските преговори с всички преговарящи страни, особено при вноса на селскостопански стоки в Съюза от трети страни. „Трябва изискванията да бъдат идентични на високите стандарти на ЕС, с оглед постигането на ефективни и справедливи резултати“, категоричен бе министър Иванов.

Министър Иванов подчерта, че има чувствителни за България въпроси като вносът на мед, слънчогледово масло, птиче месо и орехови ядки от Украйна и страните от МЕРКОСУР. Защитата на географските означения като например на българското розово масло и стралджанска мускатова ракия в споразумението за свободна търговия с Австралия също са чувствителни теми. Намаляването на квотите за овче и агнешко месо, внос от Нова Зеландия, според Иванов биха засегнали родните производители.

„България подкрепя искането на Полша към Европейската комисия относно необходимостта от мониторинг на ситуацията, свързана с наложеното от Беларус ембарго и взимането на мерки за предотвратяване загубите на производителите в ЕС“, заключи министър Иванов.

В рамките на заседанието министър Иванов се срещна с министъра на земеделието и развитието на селските райони на Румъния – Адриан-Йонут Чесною, министъра на земеделските въпроси на Естония - Урмас Круус и министъра на земеделието и храните на Франция - Жулиен Денорманди.

България настоява за подкрепа на свиневъдството в ЕС
6270
 

Последни материали
Виж
До 24 юни е срокът за подаване на заявления без санкции при промени
817 млн. лв. е бюджетът на ПРСР за Кампания 2024 г.
От 15 май започва приемът на заявления за агроекологични плащания и биоземеделие
Отново са планирани за покупка 120 000 тона, но с по-късна доставка
Йордания насрочи нов търг за пшеница след поредна отмяна на предишния
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Участват 216 фирми на площ от 36 000 квадратни метра
Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 2024 отвори врати
Ударението при помощта е върху иновациите и опазването на околната среда
Подписват първите договори за инвестиции по НПВУ до края на седмицата
Свързани материали
Виж
Ресорният еврокомисар не изключва намеса на пазара
Полша моли ЕС за подкрепа на свиневъдството
Свинепроизводството в Германия: временно затруднено или с дългосрочна негативна тенденция
Анализа представлява преглед на различни аспекти от бизнеса
Свиневъдството в България според анализ на ИнтелиАгро
В Полша обсъждат субсидии за закриване на малки свиневъдни стопанства
Очаква се възстановяване
Позитивни тенденции в свиневъдния отрасъл на ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини