Начало » Важно за фермера » Животновъдство
15.01.2022 г.

За първи път африканска чума по дивите свине в континентална Италия

За първи път африканска чума по дивите свине в континентална Италия

Африканска чума по свинете (АЧС) бе потвърдена при дива свиня, открита в община Овада в италианската провинция Алесандрия съобщиха от Центъра за оценка на риска по хранителната верига, позовавайки се на материали на италианската информационна агенция ANSA, а впоследствие – и от Световната организация за здравето на животните (OIE). В доклад на OIE от 10 януари 2022 г. се съобщава за открита мъртва дива свиня в Северозападна Италия. Направените тестовете във Ветеринарния институт по експериментална зоопрофилактика в провинциите Умбрия и Марке са потвърдили генотип II на вируса  на АЧС. Става дума за същия щам, който в момента циркулира в Източна Европа, Азия и Океания, започнал като епидемична вълна през 2007 г. в Грузия и след това се разпространи като пандемия. Официално Италия не е напълно чиста от АЧС, тъй като на оостров Сардиния генотип I на заболяването все още е ендемичен, но в голяма степен контролиран. На останалите места в Южна Европа, където генотип I на АЧС е бил откриван преди (Испания и Португалия), борбата с него е приключила успешно през 80-те години на миналия век. 

На 10 януари 2022 г. са открити още 3 трупа на диви свине отново в Северозападна Италия, съответно в община Франконалто в провинция Пиемонт и в село Изола дел Кантоне в провинция Генуа, за които се подозира, но все още не е потвърдено, че са положителни за АЧС. Според друг източник са открити още 3 трупа на дива свиня, две от животните по пътя „Бокета” между моста „Сан Джорджо” и ферма „Каросина”, а третата дива свиня е намерена във Вал Морсоне близо до провинциален път в местността „Фонтана”. Взети са проби и от трите трупа, които ще бъдат анализирани, а телата са унищожени според действащото законодателство.

Регионалният съветник по здравеопазване в Пиемонт Луиджи Генезио Икарди сподели, че вече се провеждат срещи с териториалните компетентни ветеринарни служби, органите за управление на горите и на околната среда и дивата природ, както а ис  ловните съюзи. Съгласно Националния план за извънредни епидемични ситуации е започнато създаването на кризисни звена на местно, регионално и национално ниво за изпълнение на действията, предвидени в Националния оперативен план и специфичните наредби.

Определена е предпазна зона, която включва 60 области, и зона за наблюдение със съответните предписания. Икарди увери, че се работи с максимална бързина, с незабавно и координирано прилагане на мерките за борба с дивите свине, което е от съществено значение в опитите за ограничаване и изкореняване на болестта, доколкото е възможно.

През последните дни на 2021 г. в Италия се говореше за завишен риск от разпространение  на вируса на АЧС, свързан с „прекомерното разрастване и увеличаване на популацията на дивата свиня“, каза още Икарди. 

От епидемиологична гледна точка основно се поставя въпросът за произхода на заразата. Най-близките случаи и огнища до Италия по въздушна линия са в Унгария (приблизително 1000 километра) и граничната територия между Германия и Полша (приблизително 1100 км.). Към момента няма информация за вероятен източник на заразата, но голямо разстояние предполага, че най-вероятният преносител е човешкият фактор – чрез предмети, оборудване, дрехи, обувки и храна или ловци (ловен туризъм). 

По данни на Националната селскостопанска конфедерация на Италия (Confagricoltura) поголовието от домашни свине в страната е около 8,9 млн. Италия е на 7-мо място по производство на свинско в Европейския съюз, като приходите на бранша достигат 8 млрд. евро годишно.

Появата на АЧС при диви свине в Северна Италия е показателна, че вирусът на АЧС „завладява“ нови страни в Европа и средно напредва в последните години с обхващането на поне една нова страна в пандемията.

За първи път африканска чума по дивите свине в континентална Италия
11122
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
От БАБХ предприемат мерки за пресичане на разпространението на болестта
Откриха изхвърлени трупове на домашни свине с АЧС в Пловдивско
В последните две години няма случаи на АЧС във ферми у нас, но рискът остава висок
Министерският съвет одобри План за контрол и предотвратяване разпространението на АЧС до 2026 г.
Под 10% от проверените през 2023 г. глигани са заболели от АЧС
Освен дивите свине проверявайте и домашните за трихинелоза!
От ИАГ призовават ловците да бъдат отговорни и им пожелават добра слука
Открива се груповият лов на дива свиня и ловът на местен дребен дивеч
Заради откриването на груповия лов на дива свиня от 1 октомври
БАБХ напомня на ловците да предават проби за изследвания за АЧС
В изпълнение на стратегии на ЕС за пресичане на разпространението им
Обучават още 4000 ловци за борба с АЧС и птичия грип
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини