Начало » Новини » Коментари
14.01.2022 г.

Момчил Неков: Ставките за агроекология ще бъдат преизчислени

В шест профилирани срещи с животновъди ще се обсъжда субсидирането до 2027 г.
Момчил Неков: Ставките за агроекология ще бъдат преизчислени

Преди дни новият екип се представи на журналистите Снимка: sinor.bg

Всичките срещи, които ръководството на министерството на земеделието провежда от миналата седмица досега с представителите на браншовите организации, продължават почти цял работен ден. И на тях повечето от тях земеделците поставят изключително наболели въпроси, свързани с досегашното подпомагане и липсата на чуваемост от страна на администрацията за решаване на конкретни казуси. Може би затова и на вчерашната среща с животновъдите, проведена от земеделския министър Иван Иванов и зам. министрите Стефан Бурджев, Момчил Неков и Атанас Добрев, е решено по график в следващите седмици да се организират 6 профилирани срещи в сектор „Животновъдство”. Целта е да се чуят предложенията на биволовъди, овцевъди, козевъди, говедовъди (поотделно за млечно и месодайно животновъдство) и пчелари за интервенциите в стратегическия план и решаването на конкретни пробреми в тези направления.

„Разчитаме на разширения формат на срещите, които провеждаме по сектори. Така ще можем преди следващото заседание на тематичната работна група на 17 януари за изготвяне на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, да чуем и тези представители на браншови организации, които не са в тематичната работна група, защото и тяхното мнение ще бъде взето предвид при обсъжданията”. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по време на срещата.

Предстоящата ТРГ на 17 януари ще гледа десет варианта за таваните

Като припомни, че стратегическият документ за следващия период все още не е изготвен и приет, министърът заяви, че има възможности за промени, така че документът да е адаптивен към новите условия и към коалиционното правителствено споразумение. Ще се настоява и за продължаване на прилагането на ковид мерките за земеделските производители и през настоящата година. На коментар от страна на бранша да няма разделяне на „въдствата” при подпомагането по ковид мерките, министър Иванов посочи, че „в лицето на министерството всички ще имат подкрепа и ще бъдат защитени интересите на всички при обсъждането на бюджета, като през годината ще включваме нови инструменти, когато е възможно”.

В рамките на дебата заместник-министър Момчил Неков посочи, че предстои външен изпълнител да направи преизчисление на ставките за агроекология, които да бъдат вписани в Стратегическия план. От сектора беше отправено предложение мерките за обвързаната подкрепа да са свързани с повишаване на производството и нарастване на обявената продукция, респективно с  повече внесени данъци в бюджета. Дебатира се и включването на браншовите организации в мерките за подпомагане на съветнически услуги, като се използва и техният експертен потенциал.

В Унгария въвеждат защитни цени на храните от потребителската кошница

Заместник-министър Стефан Бурджев, от своя страна уточни, че с представените искания по отношение на бюджета е направен опит да се защитят условията за развитие на сектора, както и всичко, което е в зависимост от обективните икономически реалности, свързано с инфлация, високи цени на фуражи и енергоносители. На животновъдите беше предоставена възможност да отправят и писмени предложения до министъра за включване в бюджета на разходи за неотложни цели.

Заместник-министърът информира, че предстои среща и с ръководството на Министерство на труда и социалната политика, на която ще се поставят и предложенията, повдигнати от бранша, за работната ръка и за прекатегоризирането на труда на животновъдите. Те настояват да бъдат определени като първа категория труд заради 24-часовата заетост с животните.

Бурджев подчерта, че повечето от предложенията на животновъдите кореспондират с програмните цели на правителството, като на предстоящите срещи по браншове ще се набележат ясни цели, които поетапно ще се изпълняват.

В дискусията участие взе и заместник-министър Атанас Добрев, който информира, че държавните горски предприятия извършват залесяване в близост до населените места с медоносни дървесни видове за подпомагане дейността на пчеларския бранш.

Момчил Неков: Ставките за агроекология ще бъдат преизчислени
8516
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Промени в наредбата за агроекология бяха обсъдени в МЗХ
Уточнение
Промените в методиката за агроекология и биоземеделие засягат фермери, неосъдени за грешки
Статистика за срива в плащанията
Капанът с подпомагането по агроекология и климат щракна
Годишно компенсаторно плащане получават 2842 земеделски стопани
Преведоха над 37 милиона лева по мерките за агроекология и биоземеделие
И тук ставките са индексирани според стратегическия план
Доплатиха близо 9 милиона лева по мярката за агроекология и климат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини