Начало » Новини » Страната
13.01.2022 г.

Унгария след Украйна въведе държавно регулиране на цените на основните храни

Унгария след Украйна въведе държавно регулиране на цените на основните храни

През близките години и дори месеци в медийното пространство у нас и в повечето европейски страни доминираха експерти налагащи тезата, че най-правилната и най-добрата стратегия за развитието на икономиката е свободния пазар. Според повечето родни дясно ориентирани експерти концепцията за свободния пазар практически трябва да изключва намесата на  държавата при определяне на асортимента и цените на предлаганите на пазара стоки и услуги. Свободни пазарни отношения изключват тарифните ограничения и регулации при вноса и износа, подпомагането и субсидирането на развитието на местното производство и др. Вече свикнахме с критичните бележки и отричане на начините, по които функционира така нареченият регулиран пазар в страните с  „командни икономики”, където  цените и тарифните политики на предлаганите стоки и услуги са до голяма степен обект на  държавния контрол, а не се диктуват изцяло от съотношението на търсенето и предлагането.

Украйна въвежда държавно регулиране на цените на олиото и хляба

Напоследък обаче кризисните процеси в глобалната икономика и най-вече рязкото поскъпване на горивата и основните храни накараха много държави да коригират своята политика по отношение на чисто пазарното определяне на количествата на предлаганата продукция и цени.

Само преди няколко дни писахме  за разширяване на обсега на държавното регулиране в Украйна, а днес световните информационни агенции информират за засилването на държавната намеса в Унгария. 

Според „World-today-news” днес премиерът на Унгария  Виктор Орбан оповести, че цените на шест основни хранителни продукти в страната ще бъдат фиксирани на нивото от 15 октомври 2021 г.

„Днес решихме да се намесим в ценообразуването на шест продукта: кристална захар, пшенично брашно, слънчогледово олио, свинско месо, пилешки гърди и краве мляко с 2,8% масленост. Това означава, че цените  на тези шест продукта трябва да се върнат към  нивата  от 15 октомври миналата година. От февруари това трябва да е така във всички магазини", заяви  Орбан във видео съобщение, публикувано в профила му във Facebook.

Унгарсксият премиер  отбеляза, че правителството му реши да приложи тези  непазарни мерки, за да защити интересите на населението на страната  в условията на покачване на цените на основните храни, причинено от енергийната криза в Европа. Според Орбан правителството вече е ограничило ръста на цените на бензина, регулира цените на електичеството   и води успешна политика за намаляване стойността на комуналните услуги. 

Експертите коментират, че рязкото  покачване на цените на газа в Европа започна през април-май, когато средната спот цена за TTF се колебаеше в диапазона от 250-300 долара за хиляда кубически метра. В последните дни на лятото цената надхвърли 600 долара, а в началото на октомври премина прага от 1000 долара, като на 6 октомври 2021 г. според медийните коментари беше регистриран исторически връх  на фючърсния пазар  - над 1900 долара за хиляда кубически метра.

Унгария след Украйна въведе държавно регулиране на цените на основните храни
14386
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини