Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.01.2022 г.

Тревожна ли е появата на гъби в градината и трябва ли да ги премахваме?

Ползи и вреди
Тревожна ли е появата на гъби в градината и трябва ли да ги премахваме?

sinor.bg

Често в градината могат да се видят гъби, растящи навсякъде, събрани на купчинки или разпръснати. Повечето от тях се наблюдават в близост до пънове или дървета. Всичкси те могат да заемат и по-големи пространства – разпръснати сред зеленчуците, тревните площи и цветните лехи. Спорите могат да попаднат на участъка заедно с компоста, оборския тор, мулча, дървесните стърготини, а в някои случаи ги разнася вятърът.

За какво свидетелства появата на гъби?

Тя е показател за високо плодородие на почвата и наличие на хранителни вещества. Принципно гъбите не причиняват никаква вреда и унищожаването им не е наложително, освен ако няма малки деца и домашни питомци, защото по-голямата част от тях са отровни или неядливи. При възможност се ограничава достъпа до тях.

Гъбите притежават способността да подобряват биологичната активност на почвата. Особено полезно е, ако растат под дърветата, защото това благоприятства кореновото подхранване.

Гъбите отделят в почвата полезни натурални антибиотици и извличат от нея различни отрови и дори тежки метали. По тази причина даже ядливите могат да се окажат силно токсични, ако са набрани в замърсени райони.

Гъбите могат да потискат развитието на различни инфекциозни и гъбични заболявания. Способстват и за укрепване на кореновата система на растенията и подобробряват нейното развитие, благоприятстват активното разлагане на растителните остатъци и последващото им превръщане в биохумус.

Каква е ползата от гъбите за почвата?

Гъбите способстват за обогатяване на повърхностния слой на почвата с преработени органични вещества, които могат да се усвояват от културните растения и полезните почвени обитатели много по-лесно.

Те улесняват преобразуването на почвените соли в достъпни за растенията съединения. Отработеният мицел от фермите за гъби често се използва в качеството му на много ценен органичен тор.

Плодните тела на гъбите са само горната част, която е необходима за узряването и разпространението на спорите. Ако развалят декоративния вид на градината, тогава можете да ги отстраните чрез срязване в близост до повърхността на почвата. Струва си да отбележим, че има видове паразитни гъби, чието присъствие може да окаже неблагоприятно влияние на състоянието на дървесината, както и на здравето на плодните дървета и храстите. Те включват неядливи и ядливи гъби, както и праханови. За разлика от гъбите, растящи в градината и тревата, тези се концентрират върху дървесината – по-специално върху долните части на дърветата и старите пънове.

Влияние на гъбите върху нивата на киселинност на почвата

Опимални условия за развитието на гъби в градината създава слабо киселата почва, а сокът им най-често има рН 5,9-6,2. Появата им съвсем не означава прекомерна киселинност на почвата. Ако за разкисляване се използва гипс или креда, това ще допринесе само за растежа на мицела.

Как да се избавим от гъбите в градината?

Гъбите развиват мощна подземна част и когато количеството им се увеличи – те започват да конкурират сериозно растящите в съседство растения за вода и хранителни вещества. Активното развитие на мицела е свързано не само с хранителната стойност на почвата, но и с нивата на влажност и сянка в градината. За да се избавим лесно от гъбите е важно да не допускаме свръхрастеж на затревените площи и храсти, а също плевели в зеленчуковите и цветни лехи, които са дом за тях. Гъбите обичат влагата, но не и светлината – не растат на много слънчеви места.

Трябва да се избягва преовлажняване, по възможност редовно разхлабване на почвата, за да се поддържа добра водопропускливост в горните слоеве. Друго, което можем да направим е да отстраняваме своевременно падналите листа и растителни остатъци, гниещи пънове и клони.

За премахване на съществуващите гъби е нужно да се отстрани почвения слой на дълбочина 10-15 см и да се замени с нов. Мястото се полива с разтворен азотен тор – 7% (700 г на 10 л вода).

В зеленчуковата градина профилактично може също да се използва пепел или доломитово брашно след прибиране на реколтата, като се поръсват местата, на които е имало гъби.

Тревожна ли е появата на гъби в градината и трябва ли да ги премахваме?
23199
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Писмо до министъра
И гъбарите са отрязани от украинската помощ, излизат на протест
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Гъби в гювече
Промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица
Работодатели ще наемат лица и без да сключват трудови договори
Патентен данък за събирачите на билки - предложение
Данъчни промени - плащате само след получаване на касова бележка
В Пазарджишкото село Крали Марково
Откриха над 2 тона и половина гъби пачи крак без документи за произход
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини