Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
28.12.2021 г.

Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от 33 доставчика от Турция и Иран

Заради наличието на забранени за употреба в Русия пестициди
Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от 33 доставчика от Турция и Иран

Руската Федерална служба за надзор в областта на защитата на правата на потребителите и човешкото благополучие (Роспотребнадзор) забрани вноса в Русия на плодове и зеленчуци от 33 производители от Турция и Иран заради открити неразрешени в Русия пестициди в лимони, мандарини, чуши, грозде и нарове, съобщи електронното издание Агроинвестор. Спрян е вносът на територията на Русия на около 60 хил. тона грозде и над 10 хил. тона нарове от Турция. Експерти на Роспотребнадзор са открили в продуктите остатъчни количества от 12 пестициди, 10 които са забранени за употреба на територията на страната. „Концентрацията на песттициди като хролпирифос и ацетамиприд, които са вещества от втора степен на опасност, надхвърляха над 2 пъти допустимите стойности в различните видове хранителни продукти”, уточниха от ведомството.

От управлението на Роспотребнадзор за Москва са предупредили и търговските вериги, че спират продажбата на плодове и зеленчуци от някои турски проузводители, няколко доставчици на чушки от Иран и един производител на сушена мента от Египет, съобщават руски средства за масова информация, като се позовават на писмо на началника на столичното управление на ведомството Елена Андреева. Съгласно документа заповедта се отнася и за шоколадови яйца, царевична юфка, фиде и чипс, произведени от няколко китайски завода. В писмото се посочва, че продуктите са проверени за съдържание на пестициди и генетично променени организми и лабораторните изследвания са се оказали неудовлетворителни. Вносът на продуктите е забранен, за да се избегнат масови натравяния.

От Роспотребнадзор обявиха също, че за първите 9 месеца на 2021 г. остатъчни пестициди са били открити в 16% от изследваните проби от хранителни продукти. В навечерието на новогодишните празници ведомството е засилило контрола върху качеството и безопасността на продукти от Турция, Египет, Китай, Германия, Уганда и Еквадор.

Междувременно от министерството на селското стопанство на Русия уточниха, че делът на вноса на стоките на попадналите под забрана производители е незначителен в общо внасяните количества, затова не очакват проблеми с доставките им на вътрешния пазар, нито ръст на цените. Изпълнителният директор на руския Национален съюз на производителите на плодове и зеленчуци Михаил Глушков заяви, че когато Роспотребнадзор налага забрана не на държави, а на конкретни производители, всички доставки бързо се пренасочват към други предприятия или страни. „Посочените позиции не са особено значителни, а Турция не е монополист на тези пазари, затова спирането на доставките не може да окаже никакво влияние върху пазара”, убеден е Глушков.

Той обаче отбеляза, че е доста трудно да се разбеле къде в момента има продукти от попадащите под ограниченията. „Ако Роспотребнадзор просто не бе допуснал стоките в Русия, би било по-лесно. В този случай търговските вериги биха докарали продукция от други страни. Сега позициите, попаднали под ограниченията, могат да изчезнат от рафтовете за няколко дни”, смята председателят на съюза.

Русия спря вноса на плодове и зеленчуци от 33 доставчика от Турция и Иран
12032
 

Последни материали
Виж
Кубота представя трактор с мощност 22 к.с. в гамата Escorts-Kubota
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини