Начало » Пазари » Маслодайни култури
26.12.2021 г.

Рапицата поскъпна до нов рекорд на борсата в Париж

Цените на соята са на четиримесечен връх
Рапицата поскъпна до нов рекорд на борсата в Париж

През работната седмица преди Коледа цените на рапицата на борсата Euronext във френската столица Париж достигнаха ново рекордно високо ниво, съобщиха от френската компания за търговия и превоз на селскостопански продукти GrainTrade. Стойността по фючърсните договори за доставка на рапица през февруари се повиши с 10 евро до рекордните 756,75 евро (857,3 долара) за тон, като само от началото на декември увеличението е с 14,2% на фона на дефицита на предлагането и ръста на цените на рапичното масло. Поскъпването на природния газ в Европа до 1280 долара за 1000 кубически метра вдига търсенето на биогорива, което стимулира повишаването на цените на рапичното масло и рапицата.

Януарските фючърси на канолата на борсата в канадския град Уинипег обаче загубиха през седмицата 10 канадски долара за тон до 1010 канадски долара (787 щатски долара) за тон, като за последния месец спадът е с 1,9%.

Котировките на соята пък достигнаха 4-месечен максимум заради притесненията за евентуално свиване на реколтата в Южна Америка и недостатъчни валежи в Аржентина и южните части на Бразилия. Фючърсите за соята на борсата в Чикаго достигнаха 492 долара за тон. Синоптиците смятат, че очакваните дъждове няма да успеят да подобрят състоянието на посевите в Бразилия и Аржентина, които са големи износители на соя. Според управителния директор на компанията Teucrium Trading Джейн Хенли „двете страни са обхванати от явлението „Ла Ниня”, което обикновено предизвиква суша, и очевидно то ще се задържи там през цялата зима”. „Колкото и силно да се прояви „Ла Ниня”, само присъствието му по разбираеми причини държи търговията в напрежение”, коментира Хенли.

Експертът Кристиан Русо от „Зърнената борса” в аржентинския град Росарио обаче смята, че сушата, предизвикана от „Ла Ниня”, ще зичезне още следващия месец, съобщи „Ройтерс”.

Евентуално свиване на реколтата от соя в Южна Америка може да намали предлагането на международните пазари и да стимулира търсенето за износ от САЩ. Наскоро от министерството на селското стопанство на САЩ обявиха, че износът на соя от началото на сезона е намалял с 14 млн. тона до 40,9 млн. тона, докато производството е нараснало с 6 млн. тона. Това вещае увеличаване на конкуренциятапрез януари между соята от САЩ и тази от Бразилия за пазара в Китай, където засега предпочитат южноамериканската култура заради по-високото съдържание на протеин и опитите за намаляване на покупките от САЩ по политически причини.

Рапицата поскъпна до нов рекорд на борсата в Париж
13716
 

Последни материали
Виж
В Италия арестуваха трима за нова измама с европейско финансиране
Кампания 2024
Ставките за преходната национална помощ за говеда и биволи са готови, плащанията – до утре
Приключиха кръстосаните проверки за Кампания 2024
Държавна пара за грешки на администрацията
Държавата плати 6 500 евро обезщетение за бавна реституция на земя в Пловдивско
България ще участва отново на „Зелена седмица“ в Берлин
От 1 януари 2025
Минималният осигурителен доход за земеделските производители вероятно ще стане 1077 лева
Свързани материали
Виж
Приключи сеитбата на зимна рапица
Ход на есенната сеитбата в Украйна
Доверете се отново на Галера™ Супер - Най-широкоспектърният вегетационен хербицид срещу широколистни плевели в маслодайна рапица
Статистика към 6 септември
За два месеца износът на пшеница надхвърли 1,8 милиона тона
Китай разследва дъмпинг с канадска рапица, фютчърсите реагираха
Белкар™ - Революцията в борбата с кръстоцветни плевели при рапица
Русия удължава срока на експортните мита за маслодайни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини