Начало » Новини » Света
21.12.2021 г.

Рязко застудяване повишава рисковете за есенниците в Черноморския регион

Положението може да бъде спасено от достатъчната снежна покривка
Рязко застудяване повишава рисковете за есенниците в Черноморския регион

Рязкото застудяване в западната част на Русия през тази седмица увеличава рисковете от щети по есенниците в някои области от Централния и Приволжския федерален окръг, съобщи електронното издание Zerno, като се позова на доклад на компанията Refinitiv. Разширяването на районите със снежна покривка обаче намалява възвожността за рязък спад на температурата на почвата, което може да предпази есенната пшеница от значително увреждания, се посочва в документа.

През последните седмици в Черноморския регион се регистрира сухо време с температури, надхвърлящи обичайните за това време на годината от 3 до 5 градуса по Целзий. Най-много валежи паднаха на територията на Западна Украйна (с 30 милиметра над нормата) и там снежната покривка се запазва. Постепенно обаче топлото време над Украйна се измести на изток, в южната част на Русия и в Казахстан, като през тази седмица започва застудяване. Основните райони със студено време и температури на въздуха от 10 до 20 градуса под нормата се очаква да се ограничат до западните и северозападните части на Русия, които са извън границите на големите производствени региони на пшеница в страната, намиращи се главно в югозападната част. Минималните температури в Украйна и в Южния федерален окръг на Русия може да се понижнат до минус 10-15 градуса, а в отделни региони на Поволжието и Централния федерален окръг на Русия температурите може да паднат до граничните стойности, опасни за есенната пшеница (минус 12-18 градуса).

Същевременно високата активност на циклоните през следващите дни може значително да увеличи снежната покривка в посочените райони (до 20 сантиметра). Очаква се този процес в Украйна да не протича толкова активно.

Анализатори на електронното издание УкрАгроКонсалт припомнят, че заради закъснялата пролет през тази година се стигна до изместване на графика н всички селскостопански дейности, което доведе до закъсняване и на есенната сеитба, а метеорологичните условия през есента в Украйна се оказаха малко по-лоши от средните. Септември и октомври бяха по-студени от обичайното, което забави развитието на растенията, а през ноември се стигна до точно обратното – температурата на въздуха на няколко пъти се повишаваше до 15 градуса. Това топло време можеше да подпомогне на посевите да се развият, но влажността на почвата на територията на страната бе недостатъчна. Вследствие на това в отделни райони в южна Украйна е регистрирано разредено поникване на есенниците, а успелите да пробият растения не можаха да укрепнат достатъчно преди настъпването на студовете и част от тях навлязоха слаби в зимния период. От изданието коментират, че при това положение пролетното подхранване ще бъде особено важно, но при високите цени на торовете то изобщо няма да бъде лесно осъществимо.

Рязко застудяване повишава рисковете за есенниците в Черноморския регион
9449
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини