Начало » Пазари » Зърно
18.12.2021 г.

Иран закупи на търг около 500 000 тона хлебна пшеница

В Алжир и Саудитска Арабия ще бъдат доставени по около 700 000 тона
Иран закупи на търг около 500 000 тона хлебна пшеница

Държавната търговска компания на Иран е закупила на международен търг, проведен на 15 декември, около 500 хил. тона хлебна пшеница, съобщи „Ройтерс”, като се позова на свои източници от европейските търговски кръгове. Пшеницата е договорена на 8 партиди средно по 60 хил. тона с доставка през януари и февруари 2022 г. в ирански пристанища в Персийския залив на цени между 365-368 евро (413,5-416,9 долара) за тон, произведена най-вероятно в Русия, Германия и балтийските републики. По традиция Иран извършва покупките на международните пазари в евро, а не в долари.

Драстичен спад на цените на пшеницата в Европа

Първоначалните планове бяха за закупуване на 180 хил. тона пшеница, включително с частична доставка през Каспийско море и частично с железопътен транспорт. На практика обаче обикновено се договарят по-големи количества.

„Това е голяма покупка, но на Иран действително са необходими големи количества пшеница”, коментира един от европейските търговци пред „Ройтерс”. През октомври агенцията съобщи, че ислямската република ще трябва да внесе около 8 млн. тона от зърнената култура, след като реколтата в страната пострада в значителна степен от най-силната суша за последните 50 години.

Още 2 големи международни търга за хлебна пшеница бяха проведени през седмицата. Алжирската конфедеративна служба по зърното (OAIC) закупи 690-700 хил. тона на цени между 372 и 376 долара за тон C&F – с около 10 долара под цените на предишния търг, проведен 4 седмици по-рано, когато бе договорена доставката на около 800 хил. тона пшеница. Доставката на закупените сега количества трябва да се осъществи между 16 и 31 ьнуари, 1 и 15 февруари и 16 и 28 февруари 2022 г.

Алжир не публикува официални резултати от търговете и информацията за тях отразява оценките на търговците, които смятат, че произведената във Франция пшеница не  сред победителите, тъй като промяната в условията за участие в търговете, направена през ноември, бе запазена, а тя осигурява достъпа до търга на зърното от Черноморския регион. Вероятни доставчици са Германия, балтийските републики, като изглежда малка част ще дойде и от Швеция, страните от Черноморския регион, включително Украйна, както и Аржентина, „но без Франция”, заяви един от търговците.

На свой ред Саудитската организация за зърното (SAGO) закупи 689 хил. тона пшеница със срокове на доставка между 1 и 10 юли и между 20 и 30 юли на цени между 359,50 и 373,90 долара за тон C&F. 

Иран закупи на търг около 500 000 тона хлебна пшеница
13605
 

Последни материали
Виж
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Свързани материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Пшеницата мина ценовото си дъно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини