Начало » Новини » Страната
09.12.2021 г.

Новата генетика на „Байер“ при царевицата ще осигури изключителни добиви при сухо лято и през 2022 г.

Новата генетика на „Байер“ при царевицата ще осигури изключителни добиви при сухо лято и през 2022 г.

Търговски директор на „Байер Кроп Сайанс” Жечо Мурзов

За втора поредна година Националната асоциация на зърнопроизводителите провежда дистанционно семинари за своите членове, където утвърдени експерти в областта на производството на семена, препарати за растителна защита и селскостопанска техника представят актуалните си предложения, подходящи за българските условия. Сред фирмите, участници в първото издание на поредицата уебинари тази есен, беше екипът на „Байер Кроп Сайанс”, който запозна фермерите с предимствата на новите хибриди и препарати за растителна защита за 2022 година.

Като припомни „интересната за фермерите от производствена гледна точка 2021 година”, Търговският директор на „Байер Кроп Сайанс” Жечо Мурзов наблегна  на факта как „царевицата се представи като най-рентабилната сред културите и това се основаваше на правилната генетика, растителната защита и технологиите, предлагани от компанията”.

Опирайки се на последните иновации, предлагани от „Байер”, Жечо Мурзов акцентира върху 10-те нови хибрида царевица, специално селектирани за българския пазар през 2022 г., които надграждат вече познатите продукти на родния пазар. На срещата беше представена и още една иновация - FieldShield® – селекция от хибриди Dekalb®, които притежават изключителна устойчивост при стресови климатични условия и постигат впечатляващи резултати в интензивна среда.

Особен акцент беше поставен върху другата новост – „Акселерон® Елит” третиране на хибридите Dekalb®. С това предложение Байер надгражда вече добре познатото третиране „Акселерон® Стандарт“, като към него е добавен и инсектицид. С тази иновация компанията предлага решение в борбата с телен червеи, както и подтискащо действие срещу ларва на диабротика.

В тази връзка Мурзов представи и резултати от опити с „Акселерон® Елит” във Франция, които доказват, че продуктът е абсолютно съпоставим като действие с решенията от миналото. Друго предимство на „Акселерон® Елит“ е и изключително високото ниво на безопасност, както и гарантирания произход на продукта.

По-детайлно за представянето на FieldShield® хибридите върху българските полета разказа Марина Бешовишка, Продуктов мениджър в „Байер” за царевица и слънчоглед.

Кои са те? Два от тях – DKC4098 и DKC5092 вече са добре познати на пазара. През изминалата кампания те показаха, че независимо от условията на отглеждане, температурния стрес или сушата, тяхната пластичност ги извежда като продукти №1 във всякакви условия. Другите два нови FieldShield® хибрида – DKC4611 и DKC5016 ще бъдат за първи път на българския пазар в лимитирани количества.

Показани бяха резултати от DKC5016 от няколко демо локации в страната при различни условия и среди на отглеждане.

На интернет страницата на Dekalb® е представена картата с добиви, получени в България тази година. Особено показателни са опитите във видинското Ново село, където хибридът DKC5016 е осигурил добиви от 807 кг от декар, независимо от продължителното засушаване в региона.

При аналогична ситуация и в Бяла Слатина стопаните са прибрали реколта с добиви, над средните за групата си - 723 кг от дка.

Невероятни резултати са постигнати и в русенското село Бръшлен, където след буря като торнадо и прекършени растения, хибридът DKC5016 е показал две важни характеристики – пластичност и устойчивост, в резултат на което кантарът показва 1 094 кг, посочи експертът на „Байер”. А в Шуменско, където климатичните условия тази година са били по-благоприятни,  DKC5016 отново е бил шампион по добив.

Освен с FieldShield® хибридите, Бешовишка запозна присъстващите и с новите хибриди – генетика от последно поколение. Беше представен DKC4109, отличаващ се с добра адаптивност и максимален добив – призвание за „бест ин клас”  и е един от кандитите за  FieldShiеld етикет през 2023г. DKC 4416 пък е ранен хибрид, притежаващ студоустойчивост и бърз начален старт в развитието си. На демо полето на Dekalb® в добричкото село Дропла може да се видят резултатите от неговото отглеждане.

При интензивни условия на отглеждане, безспорни качества притежава DKC4611, наследник на DKC4541, отличил се като топ продукт - през последните три години на българския пазар. Въпреки силното засушаване DKC4611 се отличава със 7% по-високи добиви от предшественика си.

Царевичният хибрид DKC4908, който притежава мощна коренова система, здрави растения и много високо качество на зърното е подходящ и за хранително-вкусовата промишленост. В среднокъсната група със сериозна отлика е  царевичният хибрид DKC5206, който според Бешовишка ще наложи нови стандарти за страната.

По отношение на продуктите за растителна защита на „Байер” новите предложения в портфолиото за 2022 г. бяха представени от Радко Христов, Продуктов мениджър за пшеница и рапица.

От натрупания опит на компанията в борбата с плевелите важният извод е свързан с необходимостта от ранното опазване на културите чрез използване на правилните хербициди. През последните години фермерите бяха изненадани от намножавенето на нови видове плевели, особено в Северна България с житното заплевеляване и наличието на устойчиви форми на райграс в Южна България.

„Ранното опазване дава огромно предимство в развитието на посевите и предразполага за добри добиви, затова и портфолиото на „Байер” отговаря напълно на тези изисквания. Борбата с най-трудните за контрол плевели е критична в първата фаза на тяхното развитие, затова и е важно да се осигури необходимото третиране от трети лист до края на братенето на пшеничените посеви”.

От есента на 2021 г. компанията предлага почевния хербицид МАТЕНО® ФОРТЕ, ефективен срещу житни и широколистни плевели. Оптималният срок за приложение е през есента, почвено след сеитба преди поникване или ранновегетационно във фаза 1-3 лист на зимната пшеница.

Второто ново предложение на компанията е хербицидът „Хусар® Клас”, отличен при борбата с райграс, див овес, лисица опашка, ветрушка. Освен това осигурява категоричен контрол  и върху великденче, лепка, лайка, подрумче теменуга и др. Важен елемент в този продукт е антидотът мефенпир диетил, защитаващ житните посеви, без да се стопира развитието на културите. Предимство е и прилепителят Меро®, способстващ за бързото усвояване на активното вещество. Хербицидът се отличава и с атрактивна цена.

Радко Христов припомни още, че екипът на „Байер” винаги е на линия със своята експертиза, така че при различни почвени и климатични условия да навигира земеделските стопани при прилагане на продуктите.

Новата генетика на „Байер“ при царевицата ще осигури изключителни добиви при сухо лято и през 2022 г.
7439
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини