Начало » Новини » Света
08.12.2021 г.

Кириакиду: Подобряването на хуманното отношение към животните е в интерес на всички нас!

Конференцията ще се проведе на 9 декември
Кириакиду: Подобряването на хуманното отношение към животните е в интерес на всички нас!

Европейски комисар Стела Кириакиду Снимка: Европейска комисия

На 9 декември ще се проведе онлайно конференция на високо равнище на тема „Хуманното отношение към животните в ЕС - днес и утре“. Целта е форумът да събере основните действащи лица от ЕС и извън Общността в областта на хуманното отношение към животните, за да бъдат обсъдени актуалните проблеми и бъдещите политики в тази област. Във форума ще участват европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду и д-р Джейн Гудал, известен британски приматолог и природозащитник, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. Специално за читателите на Синор.бг от пресцентъра на ЕК предоставиха съвместна статия на комисар Кириакиду и д-р Джейн Гудал по темата за хуманното отношение към животните.

„Животните са същества с усещания. Този факт е признат в Договорите за ЕС и ние носим морална и обществена отговорност да гарантираме, че условията за животните в стопанствата отразяват това.  Реалността обаче е, че понастоящем милиарди животни по света се отглеждат при интензивен режим. Хиляди от тях се превозват на много дълги разстояния. Понякога се пренебрегва фактът, че всяко от отглежданите в стопанствата животни е същество с усещания, което може да чувства страх, отчаяние и болка. Към тях не винаги се отнасят с грижата и уважението, които заслужават. Промяната на това положение е приоритет за ЕС.

Подпомагането в България

Институтът „Джейн Гудал“ работи неуморно в партньорство с местните общности и земеделски стопани за подобряване на живота на хората и животните и на околната среда чрез въвеждане на устойчиви възможности за препитание, които отговарят на местните потребности. Тези ценности отразяват убежденията и амбициите на Европейския съюз, който поставя устойчивостта на първо място с оглед на подобряването на живота, правата, условията на труд и околната среда на своите граждани.

ЕС също така дава пример за хуманно отношение към животните в много области. След приемането на първия законодателен пакет на ЕС в областта на хуманното отношение към животните през 1974 г. със законовите и подзаконови актове и множеството действия за защита на животните бяха последователно разширени и подсилени, което доведе до по-добро качество на живот за милиони животни.

Българските биофермери

Категоричният ангажимент за хуманно отношение към животните е част от нарастващата загриженост и искания на гражданите. Всеки може да допринесе за промяната, а в ЕС гражданите са оправомощени да правят точно това.

През 2020 г. над един милион души се обединиха чрез европейска гражданска инициатива, като отправиха призив към ЕС „Да сложим край на ерата на клетките“. Това доведе до безпрецедентни действия и до ангажимента на Европейската комисия да предложи през 2023 г. постепенно премахване, завършващо с пълна забрана на клетките за отглеждане на животни като свине майки, телета, зайци, кокошки, патици и гъски.

Независимо от постигнатото предстои още много работа. Когато е възможно, животните следва да живеят в среда, в която могат да проявят естественото си поведение, а ние, хората, трябва да преминем към хранителен режим, основан в по-голяма степен на растенията, с по-малко червено и преработено месо.

Както всички знаем, изменението на климата и загубата на биологично разнообразие застрашават нашето бъдеще. Здравето на хората, животните, растенията и дори нашата планета са неразривно свързани. Ние, хората, сме част от природата и зависим от нея, за да имаме въздух, храна, вода — всичко. Но ние също така сме зависими от здравите екосистеми, всяка от които се състои от взаимосвързани растителни и животински видове.

Вредите за околната среда, причинени от настоящите ни потребности от ресурси, водят до все по-чести суши, наводнения и нови вредители, които представляват сериозна заплаха за нашите продоволствени системи и местообитания. За нашето бъдеще. Те само подчертават необходимостта от устойчивост във всеки аспект на нашия живот, включително нашите продоволствени системи.

Нашата задача е да изградим стабилна и устойчива продоволствена система, която да гарантира на гражданите достатъчни доставки на безопасна храна на достъпни цени и с добро качество, с извеждане на преден план на благосъстоянието на селскостопанските животни. Хуманното отношение към животните и здравето на животните са както крайъгълен камък на тази промяна, така и пътят напред.

Амбицията на Европейската комисия е — с помощта на земеделските стопани, промишлеността, организациите за хуманно отношение към животните и потребителите, да запази позицията на ЕС на световен лидер в областта на хуманното отношение към животните. Можем да постигнем тази цел само като поставим хората и партньорствата в центъра на нашия подход.

Стратегията на ЕС „От фермата до трапезата“ е безпрецедентен ангажимент продоволствените системи да станат справедливи, здравословни, екологосъобразни и хуманни към животните и основани на устойчиви модели на селско стопанство. Промяна в тази посока би била от полза не само за милиони селскостопански животни, но и за качеството и безопасността на нашата храна, нашето здраве, както и за околната среда.

Със стратегията „От фермата до трапезата“ имаме единствена по рода си възможност да подобрим живота на всяко живо същество — както на хората, така и на животните, като винаги се водим от принципа, че хуманното отношение към животните има значение. Нека си поставим високи цели в полза на земеделските семейства, потребителите, животните и нашата планета!

Кириакиду: Подобряването на хуманното отношение към животните е в интерес на всички нас!
7371
 

Последни материали
Виж
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини