Начало » Пазари » Животинска продукция
05.12.2021 г.

Маслото в Европа е поскъпнало с 64 на сто за година

Нарасналите разходи за производството на мляко натискат предлагането
Маслото в Европа е поскъпнало с 64 на сто за година

Спадът в предлагането на мляко и силното търсене са основни причини за резкия ръст на цените на борсово търгуваните селскостопански продукти, коментират от международната компания за финансови анализи StoneX, цитирани от електронното издание Agriland. Характерен пример е маслото, което поскъпва през последните 3 месеца, като Индексът за европейското масло се е повишил с над 40%. Същевременно средната цена на маслото в Европа е с 64% над регистрираната по същото време на миналата година. През последните 2 седмици обаче то е поевтиняло с 1,4% спрямо върховите стойности, отчетени в средата на ноември, сочат данни на компанията.

Същевременно на физическия пазар сухото обезмаслено мляко регистрира 18 поредни седмици на повишаване на цените, като от началото на август е поскъпнало с 32%.

„Ако погледнем фючърсните пазари за европейските млечни продукти, фючърсите за маслото на Европейската енергийна борса (EEX) за периода декември 2021 – май 222 г. загубиха 0,4% спрямо първата половина на ноември, след което спечелиха 0,8% спрямо втората половина на месеца. От друга страна фючърсите за сухото обезмаслено мляко за посочения 6-месечен период продължиха да вървят нагоре, нараствайки съсс 7,5% в рамките на месеца”, коментира Питър Мийън, старши анализатор в StoneX за млечните продукти в Европейския съюз.

Последните данни за производството на сурово мляко показват, че в 5-тте големи износители то изостава с 0,6% през септември спрямо същия месец на миналата година, като най-силен е спадът в Нова Зеландия (4,4%) и Австралия (2,9%). В Европейския съюз показателят е близък до средния – понижение с 0,7%. Производството на мляко в САЩ е нараснало само с 0,2%, а Аржентина е единствената, регистрирала значим ръст през септември от 4,6% спрямо същия месец на 2020 г. Данни на Stonex сочат, че през октомври също се очертава спад в производството на мляко на годишна база – с 3,3% в Нова Зеландия, с 0,5% в САЩ и Великобритания и с 4,2% в Нидерландия. Мийън посочи, че за разлика от тях в Ирландия производството на мляко е нараснало през октомври с 2,4%, макар ръстът да се забавя в сравнение с предходните месеци.

Високите разходи за производството са сред факторите, на които се отдава спадът в предлагането в световен мащаб. „Износът от Нова Зеландия през октомври се оказа по-слаб от очакваното при ръст от едва 0,4% на годишна база, като само сухото обезмаслено мляко и сирената отчетоха ръст от съответно 13% и 20%, докато всички оставали основни продукти се представят по-слабо”, посочи експертът.

Колкото до търсенето на млечни продукти на международните пазари, картината напоследък също не е особено розова. „Вносът на млечни родукти в Китай през октомври е намалял с 2,7% спрямо същия месец на миналата година, като сухото обезмаслено мляко с 28% и маслото с 19% са единствени сред основните подукти, при които се наблюдава увеличение на количествата в сравнение с миналата година”, уточни Мийън.

Маслото в Европа е поскъпнало с 64 на сто за година
12323
 

Последни материали
Виж
При липсата на работна ръка и нежелание за изкупуване от фирмите
Прибирането на реколтата от череши в Кюстендилско е пред провал
Обсъжда се удължаване с година на срока за разплащане по ПРСР 2014-2020
Настояваме за премахване или двойно увеличаване на тавана за украинската помощ
Събитието започва утре в Пловдив
Министерство на земеделието организира конференция за биологичното производство
104,56 лв. на ха е ставката по еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал
НАЗ иска премахване на самоконтролът за остатъци от пестициди
Ягодовият акар застрашава не само бъдещата реколта, но и растенията
Свързани материали
Виж
Земята използвана за биологично земеделие в ЕС се увеличава
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Одобрени са днес
Съветът на ЕС: Два пъти в годината ще има корекции на стратегическите планове, одобрени са и промените в ДЗЕС
Снежана Благоева
Регламентът за ДЗЕС-те ще се прилага от 2024 г., ако Европарламентът го приеме до 21 април
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини