Начало » Важно за фермера » Животновъдство
04.12.2021 г.

Още 3 огнища на птичи грип са потвърдени в Пловдивско и Пазарджишко

В птицефермата в Цалапица ще бъдат умъртвени 80 000 кокошки
Още 3 огнища на птичи грип са потвърдени в Пловдивско и Пазарджишко

Българската агенция по безопасност на храните потвърди нови 3 огнища на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в областите Пловдив и Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Вирусът е установен в индустриален обект в село Цалапица от община Родопи на област Пловдив и в 2 лични стопанства – отново в Цалапица и в село Варвара от община Септември на област Пазарджик.

В птицефермата се отглеждат около 80 хиляди кокошки към момента на установяване на заболяването. В двете лични стопанства има общо около 100 птици.

По отношение на 3-те огнища са издадени заповеди на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на птичи грип. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.

Около птицефермата и личното стопанство в Цалапица са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места град Стамболийски от едноименната община и село Цалапица, и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населени места от област Пловдив, сред които административният център и град Съединение от едноименната община, селата Царацово, Войсил, Бенковски, Радиново и Костиево в община Марица, селата Оризари, Кадиево и Златитрап от община Родопи, селата Йоаким Груево, Куртово Конаре, Ново село и Триводици от община Стамболийски, както и селата Хаджиево, Говедаре и Мало Конаре от община  Пазарджик в едноименната област.

Определени са и 3- и 10-км зони и около огнището в село Варвара. В 3-километровата попадат землищата на селата Варвара, Ветрен дол, Симеоновец и Семчиново в община Септември. В 10-километровата – град Белово и селата Дъбравите, Мененкьово, Аканджиево от община Белово, град Септември и селата Карабунар, Бошуля, Злокучене и Ковачево от община Септември, както и селата Звъничево, Лозен, Братаница, Люхово и Паталеница в община Пазарджик от едноименната област.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти,    добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на птичи грип, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Още 3 огнища на птичи грип са потвърдени в Пловдивско и Пазарджишко
10650

Последни материали
Виж
Позиции
Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работят с българско мляко
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Кабинетът одобри българската позиция
На 11 и 12 декември Съветът на ЕС ще гледа изпълнението на Стратегическите планове
Свързани материали
Виж
Ще бъдат хуманно умъртвени около 66 000 подрастващи птици
Откриха второ огнище на птичи грип в Генерал Тошево
БАБХ
Ново огнище на птичи грип край Генерал Тошево
Засегнати са 20% от всички яйценосни птици в страната
Стратев: Птицевъдите ще бъдат обезщетени при птичи грип, ако съобщават навременно
В област Сливен затягат мерките срещу птичи грип
БАБХ
Второ огнище на птичи грип в добричкото село Дончево
Спешни мерки за неразпространение на птичия грип в страната
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини