Начало » Пазари » Зърно
03.12.2021 г.

САРА: Пшеницата има потенциал да поскъпва и през следващите месеци

Рапицата носи най-висока доходност през 2021 г.
САРА: Пшеницата има потенциал да поскъпва и през следващите месеци

sinor.bg

Ако сравним изкупните цени на зърнените култури през ноември 2021 г. спрямо 2020-та, на годишна база най-много са поскъпнали слънчогледът и царевицата, където офертите са се покачили съответно с 56% и с 48%. Това показва анализът на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, предоставен на медиите. Сравнявайки с поскъпването при пшеницата, където през август цените бяха 389 лв. за тон, а през ноември офертите достигнаха 465 лв. ва т, икономистите прогнозират, че тази култура има най-голям потенциал за ново поскъпване в следващите месеци, като най-вече ечемикът има място да повиши световните си цени с 25%.

По повод доходността от маслодайните и зърнени култури, изчисленията на САРА показват, че с най-високи брутни маржини за реколта 2021 (разлики в цените спрямо предходната реколта) е рапицата, при които на хектар се постигат около 1 350 лв/ха, приспадайки преките производствени разходи (без рента, труд и др. постоянни разходи). Осезаемото увеличение на цените на слънчогледа повишиха брутните маржини за тазгодишната реколта и той заедно с пшеницата се изчислява да имат около 1 200 лв/ха доходност.

По-слабата реколта от царевица сваля брутната доходност до 1 115 лв/ха, а същата при ечемика се оценява на 885 лв/ха.

В края на есенната сеитба от САРА прогнозират, че площите с пшеница през следващата 2022 г. ще достигнат 1,15 млн.ха (11,5 млн. дка), с ечемик – 117 хил ха. 1,17 млн. дка и рапица – 133 хил.ха. 1,3 млн. дка Тези площи са почти аналогични с миналогодишните и със средните за последните години. Впечатление прави намаление на площите с ечемик, които в сравнение с 2017 г. са заемали около 180 хил.ха. от обработваемата земя. Намаление има и при рапицата, която до 2018 г. е покривала около 180 хил.ха. Засега повишените разходи за производство не се очаква да се отразят на свиване на площите, но ще засегнат в известна степен добивите.

FOB цените от Украйна за ноември не спират да се покачват, като са с 7% нагоре на месечна база и са с повече от 1/3 над миналогодишните.

Достигнатите цени са съответно: хлебна пшеница - 344 щ.д./т, ечемика - 300 щ.д. т, фуражна пшеница - 320 щ.д./т. При царевицата FOB цената е 290 щ.д./т. При слънчогледовото олио, FOB цените остават почти на нивата от октомври и са 1430 щ.д./т, а за слънчогледовото семе 700 щ.д./т.

Очаква се цените на пшеницата да продължат да се вдигат, като за качествена хлебна пшеница достигнат 360-370 щ.д., а цената на слънчогледовото олио да надхвърли 1500 щ.д..

Русия се опитва да предпази вътрешния си пазар от недостиг и от ново нарастване цените на слънчогледовото олио, като експортното мито е 277 щ.д./т за декември, което се очаква да доведе до намаление цената на слънчогледовото семе, отбелязало рекордни исторически нива. Увеличението на цените на цялата маслодайна група превишават ръста отчитан при зърнените култури с между 2-3 пъти.

САРА: Пшеницата има потенциал да поскъпва и през следващите месеци
11926
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини