Начало » Пазари » Зърно
02.12.2021 г.

Спадът в котировките на царевицата по международните борси се ускорява

Поевтиняването на петрола и нарасналото предлагане натискат цените
Спадът в котировките на царевицата по международните борси се ускорява

Поевтиняването на суровия петрол с 20% за няколко дни увеличи значително натиска върху цените на селскостопанските култури, използвани в производството на биогорива, и по-конкретно на царевицата, съобщиха от украинския филиал на френската компания за търговия и превоз на селскостопански продукти GrainTrade, цитирани от електронното издание Oilworld. Лидер по спад се оказа царевицата в Европейския съюз, като фючърсите за седмица се понижиха с 9,3% до 237 евро за тон, докато за черноморската в Чикаго отчетоха намаление от 4,9% до 266,5 долара за тон, а за американската – 3,3% до 223 долара за тон, тъй като търговците се надяват на запазване на търсенето от производителите на етанол. В Украйна цените на царевицата в простанищата паднаха до 263-265 долара за тон, а заради поскъпването на националната валута цените в гривни се понижиха до 8000-8050 гривни за тон. Според анализатори на местни играчи на пазара причината е в относително слабото търсене и нарасналия брой предложения, както и в отмяната на митото върху вноса на царевица от САЩ в ЕС, коментират от местното електронно издание Elevatorist. „Това може да доведе до загуба за Украйна на определен брой купувачи”, цинират те специалистите. Според други обаче въздействието на това решение ще е слабо, тъй като ЕС не внася генетично променена царевица.

Същевременно ЕС забавя вноса на царевица покрай активизирането на продажбите от местните фермери, както и на фона на повишаването на прогнозите за реколтата от зърнената култура в Бразилия и високите цени в Украйна.

Търговците в Украйна се питат дали Китай ще поднови активните покупки наместната царевица, тъй като цената на борсата в Далиен през ноември се повиши с 12,5% до 2734 юана (429,19 долара по текущия курс – бел. ред.) за тон, а котировките за януарските фючърси в началото на седмицата достигнаха 2660 юана (417,5 долара) за тон. Интересът им е съвсем основателен, тъй като данни на китайските митници сочат, че страната е удвоила предишния рекорд във вноса на фуражни зърнени култури (царевица, сорго и ечемик) от селскостопанския сезон 2014-2015 г., като между октомври 2020 г. и септември 2021 г. той е достигнал 50,2 млн. тона, съобщи електронното издание Grain Central. Вносът на царевица и ечемик е достигнал нов рекорд, а при соргото е отчетено второ постижение за цялата история на наблюденията. Основните доставчици на царевица са били САЩ с 69% от цялото количество и Украйна с 29%, на ечемик – Канада (20%), Франция и Украйна (по 26%), а на сорго – САЩ (77%) и Аржентина (14%).

Анализаторите обясняват ръста на вноса на фуражно зърно в Китай с възстановяването на свиневъдния отрасъл в страната след африканската чума по свинете, което доведе до увеличаване на използването на царевица във фуражите и до поскъпването ѝ на вътрешния пазар и това вдигна рязко рентабилността на доставките от чужбина. За увеличаването на вноса на соргото и ечемика отново съдействаха по-високите цени на вътрешния пазар, както и фактът, че при тях липсват генетично променени сортове, което намалява административното бреме за производителите.

Вносът в Китай на фуражни съставки, които не се произвеждат от зърнени култури, също е нараснал спрямо миналата година, сочат митническите данни. Експертите обясняват големите количества внесена маниока с високите вътрешни цени на царевицата, тъй като за производителите на фуражи и заводите за производство на етанола тя се оказва по-евтина алтернатива. Вносът на сушен грах, използван като източник на протеин във фуражите, продължава да регистрира нови максимуми. 

Спадът в котировките на царевицата по международните борси се ускорява
8525
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини