Начало » Пазари » Зърно
30.11.2021 г.

Руският зърнен съюз заподозря надуване на данните за реколтата в страната

За ръста на числата местните власти изнудват фермерите със спиране на субсидиите
Руският зърнен съюз заподозря надуване на данните за реколтата в страната

Руският зърнен съюз се съмнява в точността на получаваните данни от регионите за жътвата на зърното и не изключва възможността те да са надути от местните власти, заяви президентът и председател на управителния съвет на браншовата организация Аркадий Злочевский, цитиран от агенция „Интерфакс”. „Въпросът за точността на данните от регионалните органи на управление на аграрно-промишления комплекс влиза достатъчно остро в настоящия дневен ред. Не се наемам да посоча какви са причините за формирането н тази практика, но регионалните органи оказват натиск върху селсокостопанските производители днес с цел „да вдигнат постиженията” и по площи, и по реколта”, каза Злочевский. Той изтъкна, че фермерите са принудени да се подчинят, в противен случай са застрашени да им бъдат отказани субсидии и държавно подпомагане. „Това създава достатъчно сериозен риск от надуване в тази статистика, която се събира в страната. Ние вече се сбълскахме с това явление през миналия сезон и сега отново наблюдаваме този процес”, посочи президентът на съюза.

Той припомни, че последната прогноза за зърнената реколта е била 117-118 млн. тона, а сега от 97% от площите са събрани 125,7 млн. тона преди прочистването на зърното. Въз основа на тези данни зърненият съюз прогнозира чиста реколта от 121,6 млн. тона. „Това е в тегло след прочистване и от вече 100% ожънати площи – това, което съответно обобщаваме. Сега коригираме данните за жътвата, които идват от министерството на селското стопанство и ето, получава се 121,6, но въпросът за обективността на тази статистика явно ще трябва по някакъв начин през сезона да следим и да преглеждаме, да откриваме коефициент на недостоверност, така да се каже, колко от тези данни са надути”, подчерта Злочевский.

Дори с надутите данни обаче прибраната реколта от зърно е повече от достатъчна за удовлетворяването на абсолютно всички нежди на вътрешния пазар и разполага с достатъчно значителен потенциал за износ, категоричен е той.

На въпрос за отношенията на зърнения съюз с министерството президентът на браншовата организация отговори, че те са работни. „Но на решаващите заседания, свързани по-конкретно с регулирането на пазара, просто не ни канят. Вероятно разбират и са наясно с нашата достатъчно обоснована позиция за какво ще възразим. Няма как да бъдем упрекнати, че си затваряме очите, и сме наясно как трябва да действаме с министерството на селското стопанство. Вършим своята работа сами точно така, както и по времето, когато действахме в много по-тясна връзка. Просто ние казвахме всичко на съвещания в тесен кръг, а сега го казваме в публичното пространство. Тогава просто имахме шанс да въздействаме, да се договорим на някакво работно ниво и нямаше нужда да изнасяме това в публичното пространство. Сега няма такава възможност и съответно ето, ние използваме инструментите, с които разполагаме”, обясни той.

Руският зърнен съюз заподозря надуване на данните за реколтата в страната
7936
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини