Начало » Новини » Страната
25.11.2021 г.

Ще бъдат залесени над половин милион фиданки от разсадника в Локорско

Първи успех в отглеждането на хиляди бройки с дървовидна хвойна
Ще бъдат залесени над половин милион фиданки от разсадника в Локорско

sinor.bg

Тази година в държавния горски разсадник в софийското село Локорско са произведени 580 900 контейнерни фиданки, с които ще бъдат възстановени увредени от природни нарушения гори на територията на Югозападното държавно предприятие, съобщиха от пресцентъра на ЮЗДП.

Фиданките са от 16 дървесни вида, сред които черен и бял бор, смърч, клек, зимен, летен и космат дъб, благун, цер, черна елша, чинар, липа, дива круша, пърнар и др.

За първи път на международно ниво е отбелязан успех в производството на хиляди дръвчета от дървовидна хвойна - един от най-трудните за възпроизводство видове не само у нас, но и в Европа.

През изминалата седмица бяха транспортирани за есенно залесяване 131 000 дръвчета, като работата по подготовка и транспорт на останалите продължава с пълна сила.

Eдновременно с предаването на фиданките в ход е и подготовката за производството през 2022 г., като за първи път ще бъдат засети и отгледани над 1 милион дръвчета в контейнери за един вегетационен сезон. За да се постигне това ниво на производство, в разсадника вече са доставени над 3 тона жълъди и семена за други широколистни и иглолистни дръвчета.

Очаква се до края на годината количеството само на дъбовите жълъди да надхвърли 5 тона. За целта в работата по събиране на семена през тази есен се включиха служители от териториалните поделения на ЮЗДП, доброволци и външни фирми. За осигуряване нуждите на нарасналото производство през м. декември предстои доставката на 198 000 литра торфен субстрат, на 13 000 контейнерни плати, пясък и други необходими консумативи.

Целта на ЮЗДП е да осигури достатъчно дръвчета за залесяване по изпълняваните от предприятието проекти, финансирани по Програма LIFE на ЕК и Програмата за развитие на селските райони, както и да отговори на нарастващия интерес за закупуване на фиданки от частни лица, фирми и други горскостопански предприятия в страната.

Ще бъдат залесени над половин милион фиданки от разсадника в Локорско
7238

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини