Начало » Новини » Коментари
24.11.2021 г.

Плевенско бие Добрич по окрупнени земи

Десетократно са намалели дребните стопанства с под десет декара за 17 години
Плевенско бие Добрич по окрупнени земи

sinor.bg

За 17 години дребните стопанства в страната, които са обработвали до 10 декара земеделска земя, са намалели десетократно и от 500 хиляди през 2003 г., броят им през миналата година се е свил до 49 900 (или близо 50 хиляди). Подобна е съдбата и на фермите с до 20 дка земя, които преди 17 години са наброявали 90 хиляди, а през 2020 г. – едва 21 100. И за този период притежаваната от тях земя е била разпродадена, преливайки се в по-големите стопанства, обработващи над 100 и повече декари.

Това показва анализът за структурата на земеделските стопанства и използваемата земя, който министерството на земеделието разпореди да бъда направен в периода август-ноември тази година, така че администрацията най-после да има статистическа основа, върху която да изгради бъдещите политики в агросектора.

Пълният анализ е качен на страницата на министерството на земеделието и ще бъде обект на обсъждане с браншовите организации на 15-то заседание на Тематичната работна група по Стратегическия план в земеделието.

Планът беше обещан от зам. министър Гечев в интервю за Синор през юли т.г.

Един от основните изводи в доклада е, че страната ни разполага с голям брой земеделски стопанства – 122 хиляди, обработващи малки площи земя - от един до 500 дка, и твърде малък брой ферми, които притежават значителен актив от земеделски земи. Ако през миналата година общият брой на стопанствата в страната е бил 132 400, то само 10 500 от тях са стопанисвали цели 33, 662 милиона декара, при общо използваемите площи в страната от 39,5 милиона декара. Тоест 85% от използваемата земеделска площ в страната се обработва от тези 10 500 фирми и стопанства, като средният размер на парцелите им се движат между 500 дка и над 20 хиляди декара. Това е обяснимо, тъй като се знае, че само площите със зърнени храни в страната надхвърлят 20 милиона декара, при 16 милиона през 2003 година.

Най-голямо уедряване на имотите до момента е постигнато в Плевенско, където кандидатите в кампанията за директните плащания през 2019 г. са били около 2 500 фермери и стопанства със среден размер на заявяваната за субсидии демя е била 1 191 декара – най-висока за страната, показва още докладът на агроминистерството.

Целият доклад на МЗХГ може да видите тук

Варненско, Великотърновско и Врачанско следват Плевен по комасация, като средният размер на заявяваните площи също надхвърля хиляда декара – 1 087 дка във Варненско, и по1 017 дка в другите две области. Броят на кандидатстващите за субсидии обаче и в трите окръга не е много висок – 1 500 във Варненско, 1 700 земеделци във Великотърновско и 1 600 – във Врачанско.

В Пловдивско, където кандидатите са субсидии са най-много – 6 500 земеделци, средният размер на заявяваните от тях площи са били около 337 дка. На второ място по брой кандидатствали фермери през 2019 г. се отчитат в Добричко – 4 800, обработващи средно по 780 дка.

Хасковско, Софийско, Сливенско, Благоевградско и Бургаско са другите пет области, където броят на земеделските стопанства е значително по-голям от тези с регионите с крупните арендатори.

Синор.бг ще продължи да ви запознава с основните изводи от доклада, въз основа на който тепърва ще се градят новите политики в селското стопанство.

Екатерина Стоилова

Плевенско бие Добрич по окрупнени земи
16442
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
Разплащанията в брой падат от 10 хиляди на 5 хил. лева
Нормативни промени
Щатът в службата за съвети в земеделието ще се увеличи само с четирима експерти
През 2022 година спадът е 39 на сто на годишна база и за пръв път слиза под 200
Фалитите на ферми в САЩ намаляха до рекордно ниско ниво
Евростат: България с най-голям спад в поголовието на говеда и свине
Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери
Близо 12 800 лица са посочили касови наличности над 100 хиляди лева
НАП проверява фирмите посочили касови наличности над 100 хиляди лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини