Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.11.2021 г.

ИнтелиАгро: И 2022 г. ще бъде неблагоприятна за розопроизводството

Анализ
ИнтелиАгро: И 2022 г. ще бъде неблагоприятна за розопроизводството

sinor.bg

В актуалния си анализ за състоянието на етерично-маслената индустрия и розопроизводството в страната икономистите от ИнтелиАгро прогнозират тежко развитие и през следващата година.

Опирайки се на ситуацията от това лято, експертите припомнят как ниските изкупни цени на розовия цвят стимулираха износа и свиха натрупаните запаси.

Същевременно производителите са изправени пред ниски добиви, липса на работна ръка и повишаващи се разходи за производство.

Кампания 2021 бе втората поредна, белязана от изкупни цени на етерично-маслените култури лавандула и роза под или на равнището на производствената им себестойност. В съчетание с ниски добиви заради неблагоприятния климат и растящи производствени разходи, това за първи път предизвика изоставяне или изкореняване на насаждения, което продължи и през есента на настоящата година.

Предварителната оценка за произведените в страната етерични масла е за малко над 400 тона през тази година. От тях основен дял се пада на лавандуловото масло, следвано от екстракциите на тамян, чубрица, бял равнец, мирта, розово масло и други.

Маслодайна роза

Лошото време и ниските изкупни цени доведоха до срив в производството – розовия цвят е с 33% по-малко, а добитото масло е 40% от произведеното през 2020 година. Изкоренените площи с маслодайна роза са едва 5% от всички, но много повече са изоставените площи с розови насаждения през годината.

Доходността на розопроизводителите продължи да спада и през 2021 г. вече бе отрицателна. Фермерите разчитат основно на субсидии и държавни помощи, като част от тях вероятно ще получат премия и от преработвателите в края на годината.

Според икономистите обаче държавната помощ за изкупуване на розов цвят е изиграла слаба роля (ок. 16% от пазара), като е създала повече вреди, отколкото ползи. Тя отложи във времето необходимата корекция в площите и съответно - оздравяването на пазара.

От ИнтелиАгро предвиждат, че и 2022 г. ще бъде неблагоприятна за производството на розово масло в страната заради влошеното финансово състояние на производителите на розов цвят, намалените грижи за насажденията, поскъпването на торовете и енергията и липсата на работна ръка.

Лавандула

Неблагоприятните климатични условия (суха есен, влажна пролет) донесоха слаби рандемани при лавандулата. В цветодаване са влезли рекордните за страната 180 000 дка, като ожънатият от тях цвят достига 82 хил. тона, по данни от МЗХГ. Не всичкият цвят обаче беше преработен. Слабите добиви, ниските изкупни цени на лавандулово масло и растящите разходи обезкуражиха част от производителите. В резултат произведеното етерично масло ще бъде по-малко от миналогодишното.

Развалените площи с лавандула в началото на годината бяха едва 3% но делът им нарасна тази есен. Липсата на работна ръка и постоянно нарастващите разходи за производство допълнително ще демотивират фермерите.

Същевременно световният пазар успява да поеме растящи количества масло от предходните години при цени от 50 евро/кг и запасите започнаха да се стопяват. Само през първите седем месеца на 2021 г. износът на обезтерпенено лавандулово масло е над 149 тона при 93 тона за същия период на 2020 г. Износът на масла с код HS33012941, в който попада друга част от експорта на лавандулово масло е над 143 тона за първите седем месеца на годината, при 137 тона за същия период на 2020 г.

Други етерично-маслени култури

Овладян е спадът в площите с маточина, лайка и други нишови култури 2020 година. Пазарът на маслата от равнец, маточина и др. се стабилизира около дългосрочните договори между фермери и търговци. Известно увеличение на площите в близките две години изглежда необходимо, след като натрупаните запаси бяха поразчистени последната година и половина.

Дестилационните мощности в страната като цяло са достатъчни, за да обезпечат преработката на суровини от наличните насаждения.

Към края на октомври 2021 дестилериите в страната, които са регистрирани по REACH, са 79, спрямо 75 година по-рано. Техният преработвателен капацитет на база експертна оценка е над 3 000 куб. м. Близо 50% от всички регистрирани по REACH дестилерии са български.

ИнтелиАгро: И 2022 г. ще бъде неблагоприятна за розопроизводството
13730
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
До понеделник, 8 ноември 2021 г. може да пращате становища
Изготвена е Стратегия за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г.
Министерството на земеделието, храните и горите няма никакви средства по схемите за плащания
Ливан се интересува от розопроизводството в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини