Начало » Пазари » Зърно
09.11.2021 г.

Основни фактори за формиране на изразен възходящ ценови тренд на пазара на пшеницата

Защо поскъпва пшеницата и докога
Основни фактори за формиране на изразен възходящ ценови тренд на пазара на пшеницата

Цените на пшеницата в Европа в началото на ноември се изкачиха 12-13-годишния връх, въпреки очакванията за рекордно производство. Основните фактори, провокирали развитието на изразен възходящ ценови тренд на пазара на пшеницата през 2020 и 2021 година са:

- Неблагоприятното време в Европа и Русия, както и в САЩ и Канада

- Проблеми с качеството на пшеницата в Северното полукълбо, въпреки увеличаването на добивите в повечето региони

- Въвеждането на експортни мита при износа  на руска пшеница

- Задържане на продажбите на зърно от новата реколта от страна на производителите

- Рязкото поскъпване на фрахта, като Baltic Dry Index, в края на август тази година. надхвърли 11-годишния връх.

- Рекордният скок на цените на торовете вследствие на поскъпването на синьото гориво.

- Драстичното поскъпване на транспорта и логистичните проблеми в Украйна.

- Опасенията за проблеми с новата реколта свързани с дефицита от влага в зърнарските райони на Русия и Украйна.

Неблагоприятните метеорологични условия, наблюдавани в Северното полукълбо през пролетта и лятото на 2021 г. предизвикаха сериозна загриженост за размера и качеството на новата реколта.  Надеждите на вносителите за по-ниски цени под натиска от рекордната реколта от пшеница през 2021 г. не се оправдаха. Купувачите са изправени пред рязко увеличение на глобалните цени, а и първоначалните много високи оценки за производството на пшеница в повечето страни износителки доста намаляха. Продължителното хладно време през пролетта на 2021 г. се отрази негативно върху  посевите с пшеница в Северното полукълбо, включително в страните от ЕС, а също така в  САЩ и Канада. В същото време продължителното почвено засушаване  доведе до много по-слаба от миналогодишната руска реколта и то въпреки рязкото увеличение на засетите площи.

Освен това фермерите навсякъде по света в момента  са изправени пред увеличаване на разходите за закупуване на основни ресурси, включително гориво, торове, семена, машини. Водени от логичното желание да компенсират увеличените разходи производителите задържат продажбите  на пшеницата с надеждата за засилване на възходящия тренд.

И още един много важен щрих. Анализаторите коментират, че добивите от пшеница в редица държави, в това число и в ЕС са се увеличили през 2021 г., но увеличението на количеството беше придружено от намаляване на качеството на зърното от новата реколта. В ЕС се наблюдава увеличение на дела на фуражната пшеница в сравнение с 2020 г. поради обилните дъждове през вегетационния период. Франция, Германия, Полша и балтийските държави определено изпитват проблеми с качеството на зърното от новата реколта. Делът на мелничарската пшеница в новата украинска реколта  се оценява от участниците на пазара, интервюирани от  Refinitiv, на 65  на сто, докато през предходните 2 години над 75 на сто  от украинската пшеница са били с мелничарско качество. С тази ситуация контрастира положението в Русия. Там новата реколта от пшеница е значително по-малка по-обем (72,5 млн.т, в сравнение с 85,4 млн.т - 2020/21 г. ), но е с много по-високо качество на зърното.

През втората половина на октомври напрежението на зърнените пазари се засили от информациите за дефицит от влага в Русия и Украйна, а в началото на ноември последва и нова изненада – влошаване на показателите за състоянието на новата американска реколта. Преди публикуването на  данните на Министерството на земеделието на САЩ (crop progress report) в търговските среди се формира категорична нагласа за по-оптимистични показатели в сравнение с предходния седмичен период – 48-50 на сто от посевите да са в добро и отлично състояние.  USDA обаче изненадващо смъкна планката до  45 на сто.

Заслужава внимание и промяната направена в прогнозата на Международния Съвет по зърното (International Grains Council или IGC) в доклада за състоянието на глобалния  зърнен баланс. Позитивен за ценовото развитие знак, анализаторите виждат  в намалените оценки за крайните запаси в САЩ, Австралия и Аржентина – до 15,8 млн.т, 4,4 млн.т и 2,5 млн.т съответно в сравнение с 17,1 млн.т, 5,1 млн.т и 3,4 млн.т посочени в септемврийската прогноза.

Световен баланс на пшеница, в млн. т вижте в табличен вид като последвате този линк!

Освен това на 4 ноември експертите от Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) редуцираха прогнозата си за световното производство на пшеница през 2021/22 г. с 6,3 млн.т до 770,4 млн.т,  с 6,1 млн.т по-малко от 2020/21 г., поради спад на добивите в САЩ, Турция, и Иран в сравнение с октомврийската прогноза. В  същото време прогнозата за световно потребление на пшеница през 2021/22 г. е намалена само с  300  хил. т до 778,8 милиона тона, което  е със 17 милиона тона повече в сравнение с предходния сезон. С други думи казано, през новия сезон според FAO,  се очертава превишаване на търсенето над производството, което също е фактор за позитивен за цените знак.

В подкрепа на пазара действа и спекулативния фактор. „Спекулантите продължават да говорят за инфлация и купуват суровинните стоки…"  Джек Сковилл, главен анализатор по селскостопанските стоки  в Price Futures Group.

Възходящият тренд при пшеницата на световния пазар беше много стръмен, като на европейския пазар ценовото рали  продължи без прекъсване от 10 септември до 2 ноември, когато цената на мелничарското зърно на борсата в Париж (Euronext)  достигна най-високите стойности от  2007-2008 години насам – EUR297/т за доставка през м. декември, в сравнение с ЕUR205/т на 3 ноември 2020 г. По-изразеното  повишение на цените на пшеницата на европейския пазар в сравнение с щатския търговците обясняват с новото рязко поскъпване на пшеницата в Русия и Украйна провокирано както от разговорите за  дефицит от влага в тези две основни страни производителки в нашия регион, така и от активизирането на големите купувачи (Саудитска Арабия, Египет и др.).  

Според търговски източници в края на миналата седмица продавачите на руска и украинска мелничарска пшеница вдигнаха цените до рекордните $330/т FOB, но изглежда това е тавана на поскъпването поне засега.

На 3 ноември настъпи прекъсване в стремителното катерене на цените нагоре на борсите в Чикаго и Париж, което се обединява с желанието на спекулантите да прибират печалби (profit taking) и на 8 ноември цената на пшеницата в Париж ерозира до EUR285,50/т.

Водещите експерти споделят обаче, че след техническата корекция на пазара тренда може да се поднови, тъй като търсенето на пшеница в глобален мащаб остава голямо”, а „високата международна консумация на пшеница вероятно ще  поддържа запасите стегнати, а цените високи. 

Мая Асенова

Основни фактори за формиране на изразен възходящ ценови тренд на пазара на пшеницата
8285
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
За да може държавна продоволствена корпорация да напазарува спокойно през април
Индия моли частните търговци да ограничат покупките на пшеница от новата реколта
Особено компании без собствени складове, транспорт и износ
Производителите на пшеница и ечемик в Украйна губят почти по 100 долара на тон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини