Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.11.2021 г.

Калцият е еднакво важен и за почвата, и за растенията

Практика
Калцият е еднакво важен и за почвата, и за растенията

sinor.bg

Всички знаем колко важен е калцият за нашите зъби и кости, но често забравяме за потребностите на растенията от него. Наличието на достатъчни количества от този елемент в почвата е от особено значение. За съжаление, калциевото подхранване не винаги е адекватно на практическите потребности.

Този проблем е актуален, защото е доказано научно и практически, че калцият е важен не само за почвата, но и за растенията. Той е средство за обогатяване на почвата, променя нейната киселинност и участва в изграждането на клетъчната стена, стабилизира клетъчната мембрана и взема участие в хормоналната реакция на растенията.

Калцият е необходим както за кореновата система на растенията, така и за плодовете. При недостиг на калций растежът на кореновата система и кореновите власинки се преустановява и растенията започват да изпитват глад и жажда.

Минимална част калций се изнася заедно с плодовете, защото основните количества се съдържат във вегетативните органи – корени, стъбла и листа.

Симптоми на недостиг на калций

Растенията реагират различно на недостига на калций. Най-общите симптоми са:

– пожълтяване на върховете и връхните пъпки;

– пожълтяване на връхните листа;

– огъване краищата на листата надолу;

– листата се завиват нагоре.

Сидератите за здрави домати

При картофите се наблюдава забавено развитие на листната маса, отмиране на върховете, по краищата на листата се забелязват светли участъци, които по-късно потъмняват, листата се огъват нагоре, а на клубените има мъртви участъци.

Зеле – върху младите листа се появява мраморност, старите листа се завиват и изгарят, а точката на растеж умира.

Домати – краищата на листата умират и изсъхват, пъпките и цветовете опадат, развива се върхово гниене.

Ябълки – отмират точките на растеж, като се започва от връхните пъпки, видимо листата са накъсани, върховете изсъхват, краищата на корените покафеняват и изсъхват, плодовете имат горчив вкус и се влошават като цяло вкусовите качества, както и външния им вид.

Отделните зеленчукови и овощни култури имат различни потребности от калций, а недостигът се отразява със закъснение върху външния им вид, което създава проблем. В леките и песъчливи почви недостигът на калций се отразява по-бързо, по-видимо и сериозно, отколкото при тежките – особено черноземите.

Какво можем да внесем за обогатяване на почвата с калций?

При внасянето на калций в почвата протичат редица физични, химични и биологични процеси. Наличието на достатъчни количества калций намалява разтворимостта на тежките метали и усвояването им от растенията. Калциевите йони подпомагат развитието на микроорганизмите, на дъждовните червеи и други полезни живи същества. Обогатяването с калций увеличава ефективността на киселите форми на минералните торове, подобрява усвояването на хранителните вещества от културните растения.

Торенето с калций се нарича варуване на почвата, а за целта се използват варовици, отпадъци от промишлеността, доломити, мергели и др. Важно в случая е съдържанието на калциев оксид CaO в тях, да са смлени фино и достатъчно сухи.

Меките варовици съдържат 40-50% СаО, доломитите 40-54% смес от СаО и MgO, a мергелите 25-75% СаСО3, което зависи от вида им. Меките варовици са най-широко използван калциев тор и са подходящи за всички почви, а мергелът има бавно действие и е подходящ само за леки почви.

Минерални или органични торове - направете избор

Кредата действа по-бързо от варовика и е отличен калциев тор.

Варовиковите туфи са утаечни скали, съставени от карбонатни минерали, но като допълнение съдържат примеси от оксиди на други елементи – най-често на силиций, желязо и алуминий. Действат като кредата – много бързо.

Доломитовият прах и доломитовото брашно от металургичните заводи съдържат различни количества CaCO3 и MgCO3 и са подходящи за смесено подхранване при дефицит на калций и магнезий. Почти всички градински култури реагират добре на внасянето на доломитово брашно.

Пепелината от варниците съдържа 30-60% CaO и MgO и се внася като доломитите.

Гасената вар е най-бързо действащ и ценен калциев тор с високо съдържание на калций – 70-100%.

Сатурачната вар е отпадък от захарните заводи и съдържа около 40% СаО и малки количества азот, фосфор и калий.

Количеството калциев тор, необходим за внасяне, зависи от вида на почвата и нейната киселинност – отстранява се обменната почвена киселинност, създават се добри условия за развитие на грудковите бактерии. Варуват се предимно глинести и глинесто-песъчливи почви, а при песъчливите и песъчливо-глинестите при стойности на рН по-ниски от 4,5.

Преди варуване е необходимо да се направи анализ на почвата. Калциевите торове се заорават с есенната обработка. Не се препоръчва едновременното им внасяне със суперфосфат и калиеви торове.

Когато е проведено варуване, това съвсем не значи, че не е необходимо друго калциево подхранване. Най-често се използва калциева селитра – в период на наливане на плодовете и преди узряване на реколтата. Калцият е важен и за по-доброто им съхранение.

Калцият е еднакво важен и за почвата, и за растенията
26431
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Практично
Бърза реакция при върховото гниене на тиквичките
Изключително важно за фермерите!
Физиологични заболявания на разсада – симптоми и причини
Трудна работа
Да торим ли и как растенията в горещините?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини