Начало » Новини » Света
06.11.2021 г.

ЕК оцени безопасността на храните в съседите ни извън ЕС

Отличникът е Северна Македония
ЕК оцени безопасността на храните в съседите ни извън ЕС

Европейската комисия публикува отчети за безопасността на хранителните стоки в държави, желаещи да станат членки на Европейския съюз, съобщи електронното издание Food Safety News. Документите разглеждат напредъка, постигнат през последните години в страните от Турция и Западните Балкани. По отношение на Турция са отчетени проблеми с остатъците от пестициди, в Сърбия се запазва високо ниво на афлатоксин в млякото, но в Северна Македония е постигнат значителен напредък в областта на безопасността на хранителните стоки, се посочва в съобщението.

Спадът в производството на мляко ще се засили, прогнозират икономисти

Турция е голям износител на селскостопанска продукция за ЕС и е постигнала известен напредък в областта на безопасността на храните, ветеринарната и фитосанитарната политика, но през 2020 г. препоръките на общността са били изпълнени само отчасти. В отчета се отбелязва, че страната трябва да продължи с напредъка по спазването на стандартите на ЕС, особено по отношение на остатъците от пестииди. Броят на докладите в Системата за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи за остатъците от пестициди в плодовете и зеленчуците, внасяни от Турция в ЕС, се е запазил неприемливо висок, особено през 2020 г., когато е започнало прилагането на новите стандарти за хлорпирифоса и хлорпирифос-метила.

Възможностите за официален контрол са били подобрени, но не е постигнат никакъв напредък в разработването на национален план за модернизирането на предприятията от хранително-вкусовата промишленост. От ЕС изтъкват, че все още е нужна значителна работа за прилагането на нови правила за регистриране и лицензиране на предприятията от сектора на общественото хранене. Отчетен е обаче известен напредък в прилагането на програмата за борба със салмонелата.

Съгласуването на правилата за безопасност на хранителните стоки с ЕС е напреднало по отношение на маркировката, добавките и критериите за чистота, ароматизаторите и ферментите. За генетично променените организми обаче засега не са съгласувани правила за безопасност.

Догодина Турция трябва да модернизира предприятията от хранително-вкусовата промишленост, за да отговарят на стандартите на ЕС, и да представи национална програма, да постигне напредък в спазването на максималните стойности за остатъци от пестициди в общността с помощта на план за наблюдение, както и да постигне допълнителен напредък в борбата със зоонозите.

Сърбия е увеличила безопасността на хранителните стоки, наемайки персонал в националните справочни лаборатории и разработвайки план за действие в областта на риболова. Въпреки че правилата на програмите за наблюдение са били приети за продукти от животински и растителен произход, страната трябва да подобри своя основан на оценка на рисковете подход по отношение на вноса и да проучи възможносттите за електронен обмен на данни и документи. Сърбия все още не е провела проверка на инспекторите и не са подготвени комплексни дългогодишни планове за контрол. Допустимото ниво на афлатоксини в млякото остава 5 пъти по-високо от разрешеното в ЕС. Не е постигнат напредък по отношение на генетично променените организми.

Догодина Сърбия трябва да приеме стратегия и план за действие за съгласуване, внедряване и осигуряване на спазването на политиката на ЕС в областта на безопасността на хранителните стоки, ветеринарните и фитосанитарните въпроси, да активизира усилията си за устойчиво управление на пестицидите и да подобри основания на оценка на рискжвете подход при официалния контрол върху вноса.

Северна Македония обаче е ростигнала значителен напредък в областта на безопасността на хранителните стоки, ветеринарната и фитосанитарната политика. Агенцията за храните и ветеринарния контрол е разработила стратегия за безопасност на хранителните стоки за периода 2021-2025 г. Действа национална система за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи, както и система за вътрешна проверка и обучение в агенцията. Освен това властите се опитват за защитят потребителите, публикувайки информация за предотвратяване на измами с хранителни стоки, търгувани онлайн. Законодателството е съгласувано с ЕС за информацията за хранителните стоки, ароматизаторите, ферментите, хранителните добавки, материалите, влизащи в досег с хранителните стоки, и максималните нива на съдържание на определени замърсители в хранителните стоки. Агенцията е удължила програмата за наблюдение на хранителните стоки, но данните изискват допълнителен анализ, пише в отчета.

Догодина Северна Македония трябва да увеличи възможностите на агенцията за събирането, проверката и анализа на данни, да подобри функционирането и сигурността на Системата за идентификация и регистрация на животните и да предприеме мерки за постигане на устойчива употреба на пестицидите. 

ЕК оцени безопасността на храните в съседите ни извън ЕС
8446
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Поемаме анагажименти по директива за хранителните отпадъци при преработка, производство и домакинствата
Учени призовават за увеличаване на използването на хранителните остатъци като храна за животни
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини