Начало » Новини » Света
06.11.2021 г.

ЕК оцени безопасността на храните в съседите ни извън ЕС

Отличникът е Северна Македония
ЕК оцени безопасността на храните в съседите ни извън ЕС

Европейската комисия публикува отчети за безопасността на хранителните стоки в държави, желаещи да станат членки на Европейския съюз, съобщи електронното издание Food Safety News. Документите разглеждат напредъка, постигнат през последните години в страните от Турция и Западните Балкани. По отношение на Турция са отчетени проблеми с остатъците от пестициди, в Сърбия се запазва високо ниво на афлатоксин в млякото, но в Северна Македония е постигнат значителен напредък в областта на безопасността на хранителните стоки, се посочва в съобщението.

Спадът в производството на мляко ще се засили, прогнозират икономисти

Турция е голям износител на селскостопанска продукция за ЕС и е постигнала известен напредък в областта на безопасността на храните, ветеринарната и фитосанитарната политика, но през 2020 г. препоръките на общността са били изпълнени само отчасти. В отчета се отбелязва, че страната трябва да продължи с напредъка по спазването на стандартите на ЕС, особено по отношение на остатъците от пестииди. Броят на докладите в Системата за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи за остатъците от пестициди в плодовете и зеленчуците, внасяни от Турция в ЕС, се е запазил неприемливо висок, особено през 2020 г., когато е започнало прилагането на новите стандарти за хлорпирифоса и хлорпирифос-метила.

Възможностите за официален контрол са били подобрени, но не е постигнат никакъв напредък в разработването на национален план за модернизирането на предприятията от хранително-вкусовата промишленост. От ЕС изтъкват, че все още е нужна значителна работа за прилагането на нови правила за регистриране и лицензиране на предприятията от сектора на общественото хранене. Отчетен е обаче известен напредък в прилагането на програмата за борба със салмонелата.

Съгласуването на правилата за безопасност на хранителните стоки с ЕС е напреднало по отношение на маркировката, добавките и критериите за чистота, ароматизаторите и ферментите. За генетично променените организми обаче засега не са съгласувани правила за безопасност.

Догодина Турция трябва да модернизира предприятията от хранително-вкусовата промишленост, за да отговарят на стандартите на ЕС, и да представи национална програма, да постигне напредък в спазването на максималните стойности за остатъци от пестициди в общността с помощта на план за наблюдение, както и да постигне допълнителен напредък в борбата със зоонозите.

Сърбия е увеличила безопасността на хранителните стоки, наемайки персонал в националните справочни лаборатории и разработвайки план за действие в областта на риболова. Въпреки че правилата на програмите за наблюдение са били приети за продукти от животински и растителен произход, страната трябва да подобри своя основан на оценка на рисковете подход по отношение на вноса и да проучи възможносттите за електронен обмен на данни и документи. Сърбия все още не е провела проверка на инспекторите и не са подготвени комплексни дългогодишни планове за контрол. Допустимото ниво на афлатоксини в млякото остава 5 пъти по-високо от разрешеното в ЕС. Не е постигнат напредък по отношение на генетично променените организми.

Догодина Сърбия трябва да приеме стратегия и план за действие за съгласуване, внедряване и осигуряване на спазването на политиката на ЕС в областта на безопасността на хранителните стоки, ветеринарните и фитосанитарните въпроси, да активизира усилията си за устойчиво управление на пестицидите и да подобри основания на оценка на рискжвете подход при официалния контрол върху вноса.

Северна Македония обаче е ростигнала значителен напредък в областта на безопасността на хранителните стоки, ветеринарната и фитосанитарната политика. Агенцията за храните и ветеринарния контрол е разработила стратегия за безопасност на хранителните стоки за периода 2021-2025 г. Действа национална система за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи, както и система за вътрешна проверка и обучение в агенцията. Освен това властите се опитват за защитят потребителите, публикувайки информация за предотвратяване на измами с хранителни стоки, търгувани онлайн. Законодателството е съгласувано с ЕС за информацията за хранителните стоки, ароматизаторите, ферментите, хранителните добавки, материалите, влизащи в досег с хранителните стоки, и максималните нива на съдържание на определени замърсители в хранителните стоки. Агенцията е удължила програмата за наблюдение на хранителните стоки, но данните изискват допълнителен анализ, пише в отчета.

Догодина Северна Македония трябва да увеличи възможностите на агенцията за събирането, проверката и анализа на данни, да подобри функционирането и сигурността на Системата за идентификация и регистрация на животните и да предприеме мерки за постигане на устойчива употреба на пестицидите. 

ЕК оцени безопасността на храните в съседите ни извън ЕС
7995

Последни материали
Виж
На 92 земеделци
Над 5 млн. лева са платени на 92-ма фермери, достигнали тавана на украинската помощ
Позиции
Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работят с българско мляко
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Свързани материали
Виж
Инфлация и индекс на потребителските цени за октомври 2023 година
За трайно ниски цени на храните
От днес 15 ноември стартира кампанията „Достъпно за вас“
Не подценявайте земната ябълка!
БАБХ преустанови дейността на два крайпътни обекта за търговия с храни
Инфлация и индекси на потребителските цени за август 2023 година
Нови правила за етикетирането на биологични храни за домашни любимци
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини