Начало » Новини » Света
06.11.2021 г.

ЕК оцени безопасността на храните в съседите ни извън ЕС

Отличникът е Северна Македония
ЕК оцени безопасността на храните в съседите ни извън ЕС

Европейската комисия публикува отчети за безопасността на хранителните стоки в държави, желаещи да станат членки на Европейския съюз, съобщи електронното издание Food Safety News. Документите разглеждат напредъка, постигнат през последните години в страните от Турция и Западните Балкани. По отношение на Турция са отчетени проблеми с остатъците от пестициди, в Сърбия се запазва високо ниво на афлатоксин в млякото, но в Северна Македония е постигнат значителен напредък в областта на безопасността на хранителните стоки, се посочва в съобщението.

Спадът в производството на мляко ще се засили, прогнозират икономисти

Турция е голям износител на селскостопанска продукция за ЕС и е постигнала известен напредък в областта на безопасността на храните, ветеринарната и фитосанитарната политика, но през 2020 г. препоръките на общността са били изпълнени само отчасти. В отчета се отбелязва, че страната трябва да продължи с напредъка по спазването на стандартите на ЕС, особено по отношение на остатъците от пестииди. Броят на докладите в Системата за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи за остатъците от пестициди в плодовете и зеленчуците, внасяни от Турция в ЕС, се е запазил неприемливо висок, особено през 2020 г., когато е започнало прилагането на новите стандарти за хлорпирифоса и хлорпирифос-метила.

Възможностите за официален контрол са били подобрени, но не е постигнат никакъв напредък в разработването на национален план за модернизирането на предприятията от хранително-вкусовата промишленост. От ЕС изтъкват, че все още е нужна значителна работа за прилагането на нови правила за регистриране и лицензиране на предприятията от сектора на общественото хранене. Отчетен е обаче известен напредък в прилагането на програмата за борба със салмонелата.

Съгласуването на правилата за безопасност на хранителните стоки с ЕС е напреднало по отношение на маркировката, добавките и критериите за чистота, ароматизаторите и ферментите. За генетично променените организми обаче засега не са съгласувани правила за безопасност.

Догодина Турция трябва да модернизира предприятията от хранително-вкусовата промишленост, за да отговарят на стандартите на ЕС, и да представи национална програма, да постигне напредък в спазването на максималните стойности за остатъци от пестициди в общността с помощта на план за наблюдение, както и да постигне допълнителен напредък в борбата със зоонозите.

Сърбия е увеличила безопасността на хранителните стоки, наемайки персонал в националните справочни лаборатории и разработвайки план за действие в областта на риболова. Въпреки че правилата на програмите за наблюдение са били приети за продукти от животински и растителен произход, страната трябва да подобри своя основан на оценка на рисковете подход по отношение на вноса и да проучи възможносттите за електронен обмен на данни и документи. Сърбия все още не е провела проверка на инспекторите и не са подготвени комплексни дългогодишни планове за контрол. Допустимото ниво на афлатоксини в млякото остава 5 пъти по-високо от разрешеното в ЕС. Не е постигнат напредък по отношение на генетично променените организми.

Догодина Сърбия трябва да приеме стратегия и план за действие за съгласуване, внедряване и осигуряване на спазването на политиката на ЕС в областта на безопасността на хранителните стоки, ветеринарните и фитосанитарните въпроси, да активизира усилията си за устойчиво управление на пестицидите и да подобри основания на оценка на рискжвете подход при официалния контрол върху вноса.

Северна Македония обаче е ростигнала значителен напредък в областта на безопасността на хранителните стоки, ветеринарната и фитосанитарната политика. Агенцията за храните и ветеринарния контрол е разработила стратегия за безопасност на хранителните стоки за периода 2021-2025 г. Действа национална система за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи, както и система за вътрешна проверка и обучение в агенцията. Освен това властите се опитват за защитят потребителите, публикувайки информация за предотвратяване на измами с хранителни стоки, търгувани онлайн. Законодателството е съгласувано с ЕС за информацията за хранителните стоки, ароматизаторите, ферментите, хранителните добавки, материалите, влизащи в досег с хранителните стоки, и максималните нива на съдържание на определени замърсители в хранителните стоки. Агенцията е удължила програмата за наблюдение на хранителните стоки, но данните изискват допълнителен анализ, пише в отчета.

Догодина Северна Македония трябва да увеличи възможностите на агенцията за събирането, проверката и анализа на данни, да подобри функционирането и сигурността на Системата за идентификация и регистрация на животните и да предприеме мерки за постигане на устойчива употреба на пестицидите. 

ЕК оцени безопасността на храните в съседите ни извън ЕС
8762
 

Последни материали
Виж
Обсъждат се възможности за подкрепа на физически лица, които не са регистрирани като фермери
160 заявления за обезщетения заради пожарите са подали стопаните в община Свиленград
Преговори по време на суша
Държавници преговарят с Турция за изпускане на вода от българските язовири
На декар трябва да се отпускат по 130 лв. за презасаждане
Градинари и овощари искат помощ заради изгорялата от горещините реколта
БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
Съвети за градинря
Особености при използването на калиеви торове за доматите
Супа от фасул и коприва
Свързани материали
Виж
САЩ отпусна рекордна субсидия за фермерска училищна храна
Докладът „Перспективи за храните“
ФАО прогнозира стабилни перспективи за повечето пазари на хранителни стоки през 2024/25 г.
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Поемаме анагажименти по директива за хранителните отпадъци при преработка, производство и домакинствата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини