Начало » Новини » Страната
06.11.2021 г.

Преведоха компенсации за коронавируса на бенефициенти по морската програма

Подпомогнати са и стратегиите на две местни инициативни рибарски групи
Преведоха компенсации за коронавируса на бенефициенти по морската програма

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 369 600 лв. на 5 бенефициенти по Програмата за морско дело и рибарство за периода 20142020 г., съобщиха от „Разплащателна агенция" към ведомството. Финансираните проекти се изпълняват по процедурата в подкрепа на предприятията за преработка на риба за преодоляване на икономическите щети от пандемията от коронавирус (Процедура BG14MFOP001–5.015). Безвъзмездната финансова помощ се отпуска под формата на компенсации за закупуване на стоки, суровини и материали, свързани с дейността на предприятието. Със средствата се възстановяват и направените разходи за съхранение на преработената продукция, за външни услуги и за наетия персонал.

Други две плащания на обща стойност 71 700 лв. получават Местните инициативни рибарски групи (МИРГ) „Несебър – Месемврия“ и „Бургас – Камено” в изпълнение на техните стратегии за развитие. Стратегиите имат за цел да подпомогнат конкурентоспособното развитие на рибарските области при оптимално използване на местните ресурси. Основните приоритети, заложени в стратегиите, са насърчаване на икономическия растеж, социално приобщаване, както и създаване на работни места в рибарските райони.  

 МИРГ „Бургас – Камено” получава 38 520 лв. в изпълнение на проект за повишаване на туристическата привлекателност на квартал „Крайморие“ и съхранение на местната история и култура. Проектът е по мярка 4.030. „Развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ” от Стратегията за водено от общностите местно развитие. Отпуснатите средства са насочени за проучване на местните традиции, обичаи и занаяти, както и тяхното популяризиране. Те ще послужат като база за организиране на събития, свързани с морето и рибарството. По проекта ще бъде закупена и мобилна сглобяема сцена за Народно читалище "Петър Янев 1939", което се намира в квартал „Крайморие“. Към мобилната сцена ще има и зрителски трибуни със седалки за 200 човека. Те ще бъдат сглобяеми, лесни за монтаж и демонтаж и по време на събитията ще бъдат разположени в южната част на новата лодкостоянка. Целта е тя да се превърне в една от емблемите на "Крайморие". Мястото се намира в непосредствена близост до морето и лодките на местните рибари. В проекта е заложено и закупуване на професионална озвучителна система за провеждане на различни събития – фестивали, събори, концерти, възстановки, демонстрации, кулинарни презентации и др. Общото между всички тях е целта им да станат пресечната точка на морето и рибарството с традиционните занаяти и с обредния календар.

 МИРГ „Несебър – Месемврия“ получи плащане в размер на 33 180 лв. по мярка 2.2 "Подкрепа за създаване на нови услуги за населението в рибарската територия" от Стратегията за водено от общностите местно развитие. С безвъзмездната финансова помощ от ЕС ще бъде подменена старата карта на Несебърския полуостров в Археологическия музей в Несебър с нова интерактивна карта. Тя ще представя по иновативен начин историческото минало и богатство на региона. Туристите ще могат да получат подробна информация за отделните музеи и паметници на културата в Стария град на Несебър. По модерен и интересен начин те ще бъдат запознати с историята и развитието на риболова в града като основен поминък за местното население от времето на траките (II хил. пр. Хр.) до наши дни. На туристите ще бъде представена и флората и фауната в акваторията на Несебърския полуостров и в Черно море, както и някои по-любопитни географски особености на морето. Освен предоставяне на информация с този екран се цели също и стимулиране на туристите да посетят и останалите музеи в Несебър (Етнографски музей, музеи-църкви и др.).

Преведоха компенсации за коронавируса на бенефициенти по морската програма
4951
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
На годишна база е отчетено увеличение с изключение на соята
ЕС сви преработката на маслодайни култури през февруари спрямо януари
През първата половина на селскостопанския сезон 2023-2024 година
Преработката на рапица в ЕС счупи рекорда
Запазването на темпото зависи и от потенциалния износ за България
Украйна увеличава преработката на слънчоглед през сезона
След масова проверка на територията на РДГ-Берковица
Спряха дейността на 5 обекта за добив и преработка на дървесина във Видинско
През декември и за 2023 година като цяло отличник е слънчогледът
ЕС увеличи преработката на маслодайни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини