Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
04.11.2021 г.

Турция увеличи износа на ябълки с близо 50 на сто през миналия сезон

На фона на стагнираща международна търговия от години
Турция увеличи износа на ябълки с близо 50 на сто през миналия сезон

От няколко години Турция и Иран разширяват позициите си на световния пазар на свежи ябълки, като през миналия селскостопански сезон (август 2020 – юли 2021 г.) износът на турски ябълки нарасна с 47%, достигайки 298 хил. тона, съобщи електронното издание EastFruit, без да посочва източник на информацията. По данни на негови анализатори през последните 5 години износът на ябълки от Турция е нараснал с 3,5 пъти, или със 185 хил. тона, като това увеличение е равно на средния годишен износ на ябълки от Молдова. И през първите 2 месеца от новия сезон темпото на ръст се запазва около 50%, достигайки 34,4 хил. тона.

„Вече 6-7 години световната търговия със свежи ябълки е в етап на стагнация. Търгуваните количества намаляват с почти 1% годишно, а това означава, че държавите, увеличаващи износа, избутват от пазара други износители. Разбира се, това оказва силен натиск върху цените на ябълките, особено в сегмента на продукцията със средно и ниско качество, и се отразява неблъгоприятно върху приходите на овощарите. Въпреки това Турция изглежда няма такива проблеми. Нещо повече, членове на бранша съобщават за разширяване на площите с ябълкови градини и за планове за увеличаване на износа на турските ябълки”, заяви Андрей Ярмак, икономист в инвестиционния отдел на Организацията за земеделие и прехрана към ООН.

Доскоро Турция и Иран не бяха въприемани като сериозни конкуренти за износителите на ябълки от Европейския съюз, да не говорим за колегите им от Молдова и Украйна. Сега обаче те са сериозни преки конкуренти и експанзията им вече се отразява върху износа на ябълки от ЕС и Молдова. Турските ябълки дори се конкурират с произведените в САЩ, особено на пазара в Индия. През миналия сезон Индия закупи рекордните 68 хил. тона ябълки от Турция. Тя бе е дин от решаващите пазари за продажба на ябълки от САЩ, а сега е първи пазар за турските.

Пореден рекорд в износа на ябълки от Турция бе постигнат на пазара в Русия, която през миналия сезон закупи почти 60 хил. тона от тези плодове. Преди 5 години доставките на ябълки от Турция за Русия не надхвърляха 3 хил. тона, а това означава, че са нараснали цели 20 пъти. Само през миналия сезон Турция е увеличила износа на ябълки за Русия с 51%, а Молдова, където реколтата се оказа сред най-ниските за последните няколко години, не успя да продаде всички количества, оставени за съхранение. В крайна сметка Турция успя да продаде в Русия с 30 хил. тона ябълки повече, а Молдова – със 72 хил. тона по-малко. „Въпреки че Молдова има логистични предимства при износа на ябълки за Русия, тя очевидно губи в конкуренцията с Турция на този пазар по отношение на качеството и сортов асортимент. Тъй като за Турция руският пазар на ябълки е само един от многото, тя се насочва към изискванията за качество и към популярните в световен мащаб сортове, което ѝ помага за доставките на на пазар в Русия. Освен това Турция работи активно по маркетинга на своята продукция. А за Молдова руският пазар на практика е единствен, което изобщо не стимулира местните производители да инвестират в качество, дообработка, опаковане, перспективни сортове и т. н.”, обяснява Ярмак.

Важни пазари за реализация на турските ябълки освен Индия и Русия са страните от Близкия изток. Тук вече турските ябълки се конкурират директно с тези от ЕС и Украйна. В Близкия изток обаче се забелязва тенденция за ръст на доставките на турски ябълки в държави с по-ниски нива на доходи като Сирия, Ирак и Либия, докато износът за богатите страни в региона като ОАЕ, Саудитска Арабия и Кувейт през сезон 2020-2021 г. намаля.

Във важен пазар за ябълките от Турция през последните години се превръща Малайзия. През миналия сезон износът на ябълки от Турция за Малайзия е нараснал с 66%, като и през предходните доставките се увеличавха с подобно темпо.

Турция увеличи износа на ябълки с близо 50 на сто през миналия сезон
15928
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Съвпадна като по поръчка с прибирането на реколтата
Европейското първенство вдигна рязко търсенето на турските дини
Износът на ечемик, мека и твърда пшеница ще става само с разрешително
Турция забрани вноса на пшеница от 21 юни до 15 октомври
Главчев ще посети и ГКПП Капитан Андреево
България се включва в проект на Турция за разширяване на ГКПП „Малко Търново“
Внимание, затвор за търговия и употреба на неразрешени продукти за растителна защита!
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини