Начало » Новини » Страната
04.11.2021 г.

Изготвена е Стратегия за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г.

До понеделник, 8 ноември 2021 г. може да пращате становища
Изготвена е Стратегия за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г.

Министерство на земеделието, храните и горите изготви Стратегия за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев по време на първото видеоконферентно заседание на работната група за стратегията, с участието на всички заинтересовани страни. В рамките на срещата представителите на браншовите организации бяха запознати с първия вариант на документа. Заместник-министър Гечев посочи, че той ще влезе в Стратегическия план за новата ОСП в следващия програмен период. „Целите, които са описани в Стратегията, произтичат основно от исканията на бранша“, изтъкна още той.

Стратегията съдържа анализ на сектора на маслодайната роза в България към настоящия момент. В нея са посочени, както силните, така и слабите страни на отрасъла. Сред силните страни са наличието на уникална местна суровинна база за производство на маслодайна роза и подходящите и уникални природно-климатични условия в страната ни, както и традиции в производството на розово масло. Като слаби страни са разписани спадът на цената на изкупения розов цвят, наличието на сериозен дисбаланс между търсене и предлагане на розовото масло в национален и международен аспект. Друг проблем на сектора е, че производството на розово масло превишава два пъти потреблението, което води до сериозни излишъци, а те от своя страна до невъзможност и липса на ликвидност при преработвателите да изкупят розов цвят.

В документа са заложени няколко цели, сред които е създаване на кооперативи в сектор „Розопроизводство“, насочени предимно към малки стопани, които не са регистрирани по Наредба 3. Целта е да се подобрят пазарните позиции и реализацията на розов цвят. Предвижда се да бъдат използвани всички възможности при отглеждането на маслодайната роза в контекста на Стратегическия план 2023-2027, Зелената сделка, Стратегията от фермата до трапезата и Стратегията за биологичното разнообразие и създаване на Гаранционен фонд за управление на риска в сектора с участие на държавата.

Разписани са и цели за подобряване на конкурентоспособността на сектора, навлизане на нови пазари, отглеждане на маслодайна роза в географски райони, с подходящи климатични условия и гарантиращи получаване на високо качество на произвежданото розово масло, увеличаване на разнообразието в продуктовата гама на произвежданите продукти от преработка на маслодайната роза. До излизане от последиците от Ковид кризата и преодоляване на сериозния дисбаланс и пазарни проблеми, ще бъдат дадени права за засаждане на нови насаждения от сортове само от вида Rosa damascena и alba, на база изкоренени и с изтекъл амортизационен срок розови насаждения. Ще бъде въведен и доброволен стандарт за качество за произвежданото розово масло, основан на БДС.

До понеделник, 8 ноември 2021 г., заинтересованите страни ще могат да изпращат писмени предложения и бележки по Стратегията. Те ще бъдат обсъдени и финализирани на следващото заседание на работната група, което ще се проведе в рамките на настоящия месец.

Изготвена е Стратегия за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г.
6695
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Анализ
ИнтелиАгро: И 2022 г. ще бъде неблагоприятна за розопроизводството
Министерството на земеделието, храните и горите няма никакви средства по схемите за плащания
Ливан се интересува от розопроизводството в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини