Начало » Новини » Страната
25.10.2021 г.

Бозуков уверява министрите в ЕС, че България има потенциал за производство на протеинови фуражи

Инициативата Три морета
Бозуков уверява министрите в ЕС, че България има потенциал за производство на протеинови фуражи

Снимка: Министерство на земеделието

България има потенциал за разрастване производството на растителен протеин, като притежава добър опит и традиции в тази област. Това заяви земеделският министър Христо Бозуков на Срещата на върха на министрите на земеделието на страните от инициативата „Три морета“, която се провежда днес в полския град Краков. В срещата участва и европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски.

Според Бозуков, водеща роля след бобовите култури заемат фуражният грах и бобовите треви, а България разполага със значителен брой собствени, пригодени към нашите климатични условия устойчиви сортове бобови култури.„Провеждат се научни изследвания и активна селекционна дейност в специализираните за бобови и зърнени култури научни звена”, допълни още българският министър.

Странно е, че той се позовава на производството, реализирано преди четири години, когато през 2018 г. страната ни отчете около 136 % ръст в отглеждането на протеинови култури спрямо 2014 г. След 2018 г. обаче последва рязък спад, дължащ се на липсата на пазара на соя, грах, леща и всякакви други протеинови култури.

На днешната среща земеделските министри са акцентирали върху възможностите за осигуряване производството на фуражен протеин в региона „Три морета“, затова и министър Бозуков е посочил, че при международното сътрудничество следва да се вземе предвид производството на комбинирани фуражи, в които може да се вложат алтернативни на соята протеини, получени при преработката на слънчогледови семена и рапица.

„Това е потенциал за земеделските стопани и техните кооперации за развитие на кръговата икономика на биологична основа.  По този начин ще се създаде възможност за плавен преход към неутрална по отношение на климата икономика и за разкриване на нови работни места в първичното производство“, подчерта още той.

В рамките на събитието бе подписана Съвместна декларация на министрите на земеделието на страните от региона Три морета – България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия относно възможността за осигуряване на производството на фуражни протеини в региона.

По време на срещата на върха земеделските министри обсъдиха и въздействието на Общата селскостопанска политика върху трансформацията на селското стопанство и селските райони към зелена и цифрова икономика в региона. Проведена е и дискусия за ролята на държавите по новите политики, свързани с научно-изследователската дейност и иновациите в областта на продоволствените системи.

В тази връзка, министър Бозуков е информирал, че в българския  Национален план за възстановяване и устойчивост е предвиден проект за създаването на Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство. „Той предвижда предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за инвестиции в материални и нематериални активи, насочени към въвеждането на иновативни производствени и цифрови технологии за производство, за автоматизиране на работните процеси, позволяващи производството на устойчиви продукти с по-малко ресурси“ посочи министър Христо Бозуков.

Бозуков уверява министрите в ЕС, че България има потенциал за производство на протеинови фуражи
7472
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Плащането е след 10 април
Ставката за протеинови култури е 24,84 лева на декар
Стратегически план
Пореден шанс за протеиновите култури да се настанят на пазара
Над 16 000 производители ще получат по 238,35 лева на хектар
Преведоха близо 31 милиона лева по обвързаната подкрепа за протеинови култури
За Кампания 2021 г.
Ставките за протеинови култури са 23,83 лева на декар
Министерство на земеделието
До края на седмицата трябва да са готови ставките за протеинови култури
Фонд „Земеделие”
Не на шега платиха 32 милиона лева за протеиновите култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини