Начало » Новини » Интервю
20.10.2021 г.

Животновъди предричат убийствена зима заради горивата

Братята Гечеви, чиято ферма беше проверена пред ден
Животновъди предричат убийствена зима заради горивата

Двамата братя Гечеви Снимка: sinor.bg

От два месеца фейсбук групите на животновъдите преливат от предложения с продабжи на цели стада с млечни животни, което е сигурен сигнал, че кризата с горивата и високите цени на фуражите застрашава малкия и среден бизнес и този, който оцелее през зимата, единствено би имал шанс да остане на пазара. Тази прогноза е на двама от младите фермери в бранша, поставили начало на бизнеса си през 2016 година, които се сред малкото примери за успешна стратегия, насочена към модерното животновъдство.

Без да са потомствени фермери, братята Виктор и Светозар Гичеви решават да инвестират в модерна ферма, като през 2017 година внасят от Австрия 32 млечни крави от породата „Симентал”. Преди това са кандидатствали с проект пред фонд „Земеделие”, който печелят като млади фермери, в резултат на което изграждат стопанството си край село Боерица в ихтиманска Средна гора.

За шестте години двамата братя успяват да разширят стопанството, като финансовата част от управлението се ръководи от Виктор, а производствената – от Светозар, който е ветеринарен лекар.

Днес във фермата се отглеждат 180 животни, от които около 80 са млечните крави, останалите са юници и телета. Изборът на порода не е случаен, защото се гони висока продуктивност – млечността на кравите е около 8 200 л, с много добро качество на суровината. Това е и една от основните причини животновъдите да имат постоянен договор с една от мандрите, която изкупува тяхната продукция. „Независимо от ситуацията на пазара, партньорите не променят цените, което ни дава сигурност”, коментира Светозар Гичев. Литърът се изкупува средно по 70 ст., което за условията на България е добра цена, но пък качеството на суровината е изключително високо.

Като припомнят, че цените в млечния сектор в Европа не са променяни за последните десетилетия, фермерите смятат, че кризата, която се стовари върху световните икономики след Ковид пандемията, ще се отрази крайно негативно върху сектора. Особено в България, където новите цени на електроенергията и на горивата вече притискат бизнеса.

„Ако през август сметката ни за ползвания ток беше 1 200 лева, за последния месец тя скочи на 2 800 лв., като все още не сме включили всичките електроуреди, които ползваме през зимата за отопление на оборите”, посочи Светозар. „При това бясно покачване на енергията цената на млякото би трябвало да се повиши поне с 30 процента, за да можем да поемем нарасналите разходи”, допълни и Виктор. Според когото повечето животновъдни стопанства в момента работят на отрицателна себестойност.

Проверките на служебния кабинет отсяват лъжефермерите, които точат субсидии

Всичко това обръща на 180 градуса и бизнес плановете на двамата фермери, които са смятали за 7 години да си възвърнат кредитите, които са взели за изграждането на стопанството. Въпреки евросредствата, които са ползвани за изграждането му, животновъдите са теглили и заеми, които продължават да изплащат. Още повече, че за този период те са правили и допълнителни инвестиции в техника. „В началото изцяло купувахме зърното от фуражни заводи в страната, но от миналата година наехме земя и започнахме сами да произвеждаме част от фуражите”, поясни Светозар. Проблемът е, че докато миналата година добивите от фуражен грах са били изключително високи – между 1 200 кг и 2 тона от декар, дъждовната пролет на 2021 г. сериозно е ударила бизнеса и сега те са получили между 300 и 400 кг от дка.

Последните дъждове в Ихтиманско, където в продължение на 11 дни е валяло непрекъснато, също ще попречат на есенната сеитба, защото „земята е подгизнала и поне 3-4 дни няма да може да се влезе с машините”, коментира още Светозар. А в същото време цените на пшеницата от фуражните заводи вече скочиха до 550 лв. за тон!

Братята не могат да разчитат и на купената от тях система за хидропонно отглеждане на зелени фуражи, така наречения „тревомат”, тъй като тя работи на ток, а и нямат обучен служител, който да я ползва. Колкото до работната ръка, и в Ихтиманско животновъдите страдат от проблема на останалите колеги в страната, които все по-трудно намират хора, които да се грижат за стадата им.

Но тъй като в период на криза всяко стопанство е принудено да сведе до минимум разходите си, затова и Гичеви се готвят за изключително тежка зима. И тези проблеми се знаят много добре от администрацията, която на този етап обещава обвързаната подкрепа за животновъдите да бъде отпусната още в края на октомври. А до дни би трябвало да бъде одобрена и подкрепата по мярката за Ковид-19.

Единствената добра новина за реално работещия бизнес е, че служебният кабинет поне засили контрола върху стопанствата, които заявяват фиктивни животни за субсидии. Редовните проверки за идентификацията и регистрацията на животните се извършват върху 3% от стадата в страната за едри преживни животни и 5% от поголовието за овце и кози. Отделно БАБХ и фонд „Земеделие” правят проверки на база риск анализ и на случаен принцип. Преди ден зам. министърът на земеделието Крум Неделков и шефът на фонда Борис Михайлов провериха и фермата на двамата братя Гечеви, които бяха изрядни във всяко едно отношение. Въпросът е дали спестените субсидии от фирмите нарушители, засечени през последните шест месеца от служебния кабинет ще бъдат преразпределени като помощи за реално работещите. 

Екатерина Стоилова

Животновъди предричат убийствена зима заради горивата
24969
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Проекти ПРСР
Край Ихтиман е сложено началото за ремонти по напоителните системи
Продължава незаконният добив на дървесина в горите
В Ихтиманско откриха складирани до асфалтов път 40 кубика зимен дъб и цер
Спряна е сечта в общински гори на територията на община Ихтиман
Новите сортове картофи, предложени от „Агрико България“, показват добра поносимост към високи температури и суша при добра технология на отглеждане и се търсят заради високите добиви
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини