Начало » Новини » Коментари
13.10.2021 г.

Подписвате споразуменията за пасищата и ливадите до 31 октомври

Календар до края на годината
Подписвате споразуменията за пасищата и ливадите до 31 октомври

sinor.bg

Областните дирекции по земеделие в страната припомнят сроковете, в които регистрираните земеделски производители могат да сключват споразумения по прилагане на разпоредбите на чл.37ж от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Според датите, вписани в календара, до 31 октомври тази година масиви за ползване на пасища, мери и ливади може да се създават по споразумение между собственици и/или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ.

Лицата по чл.37ж, ал.1 от ЗСПЗЗ, които отговарят на условията по чл.37и, ал.4 от ЗСПЗЗ, подадат в общинската служба по земеделие по местонахождение на пасищата, мерите и ливадите заявление по образец за участие в споразумението, утвърден от министъра на земеделието. Заявлението се подава лично или чрез пълномощник и при възможност се представя и на оптичен носител. Към заявлението лицата прилагат декларация, че нямат задължения по ал. 12, чл. 34, ал. 6 и чл. 37в, ал. 7, както и задължения към държавния и общинския поземлен фонд и не са свързани лица по смисъла на Търговския закон с лица, които имат подобни задължения.

До 5 ноември директорът на ОД „Земеделие” е длъжен да издаде заповед за назначаване на комисия, чийто състав се определя по реда на чл.37в, ал.1 от ЗСПЗЗ. Тя ръководи изготвянето на споразумението за създаване на масиви за ползване на пасища, мери и ливади.

За изготвянето на споразумението комисията предоставя до 10 ноември тази година на лицата по 37ж, ал. 1 от ЗСПЗЗ данни за регистрираните в общинската служба по земеделие договори за ползване и/или документи за собственост на пасища, мери и ливади, заявени или декларирани за:

а) ползване в реалните им граници;

б) участие в споразумение;

Комисиятапредоставя също и актуална справка по ал. 9; данни за задължения по ал. 12, чл. 34, ал. 6 и чл. 37в, ал. 7 и данни за размера на средното годишно рентно плащане за землището.

За таваните на плащанията

До 10 декември се изготвя и самото споразумение по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите, като се прилагат съответно и чл. 37в, ал. 2, изречения първо, второ и трето от ЗСПЗЗ.

До 20 декември 2021 г. комисията изготвя доклад до директора на областна дирекция "Земеделие", който съдържа данни за площите, за които са сключени споразумения, техните собственици, дължимото рентно плащане, площите по ал. 7, т. 1, както и данни дали са налице условията по чл. 37и, ал. 4. Към доклада се прилагат споразумението и декларациите по чл. 37ж, ал. 8 от ЗСПЗЗ.

До 30 декември, въз основа на доклада по чл.37ж, ал. 10 от ЗСПЗЗ директорът на областна дирекция "Земеделие" издава заповед по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите, за одобряване на споразумението и разпределението на масивите за ползване. Заповедта се обявява незабавно, като чл. 37в, ал. 5 и 6 от ЗСПЗЗ се прилагат съответно. Тази заповед се обявява незабавно в кметството и в сградата на ОСЗ и се публикува на интернет страницата на съответната община и ОД „Земеделие“.

Лицата, сключили споразуменията за ливадите, пасищата и мерите, внасят по сметка за чужди средства на съответната областна дирекция "Земеделие" сума в размер на средното годишно рентно плащане за съответното землище, като чл.37в, ал. 7 от ЗСПЗЗ се прилага съответно.

Подписвате споразуменията за пасищата и ливадите до 31 октомври
26620
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Въпросителна около това дали проектът ще се одобри и в пленарна зала
Земеделската комисия единодушно прие на първо четене промените в закона за земята
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Битките през годината
Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили
След цялостното обследване на земеделската площ
Над 3,1 милиона декара с пасища и ливади са станали гори
Изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България
Михайлов: Липсата на ваксинация спира износ за Албания, ще търсим пропуснати ползи от държавата
Консултативен съвет по поземлените отношения
Готвят промени за лесен достъп на фермерите до общински и държавни земи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини