Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.10.2021 г.

Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!

Добавете в градината
Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!

sinor.bg

Цвеклото е сред древните зеленчукови култури, познати още през осми век пр.н.е. Това растени е било на почит във вавилонското царство, като има сведения, че те не са консумирали кореноплодите, а само листата. Манголдът е специален вид листно цвекло, който за разлика от обичайните си роднини има неядливи корени (не образува кореноплоди), но ядливи листа и дръжки.

Манголдът е широко разпространено в цяла Европа, Северна Америка и Азия, но особено високо ценено е в средиземноморските страни. Култивиран е от древните гърци и римляни и не случайно често го наричат римско зеле или римски спанак, но за разлика от спанака се развива добре и в горещите месеци и дава обилна листна маса.

Манголдът е вид цвекло с двугодишен цикъл на развитие, но не образува грудки, а има силно разклонени корени и силно развита листна розетка. Отглежда се за листата и дръжките. Презимувалите растения на втората година образуват светоноси и дават семена.

Листата на манголда са сочни, месести, гладки или къдрави и с дължина 30-40 см заедно с дръжките, а за някои сортове до 60 см. В зависимост от сорта дръжките са обагрени в различни цветове – зелен, жълт, червен или виолетов. Сортовете се разделят на дръжкови (стъблени) и листни, като първите имат много сочни, месести и едри дръжки (приличат на ревен), а другите силно развита листна петура.

У нас манголдът все още не е широко застъпен, но на пазара се предлагат различни сортове семена.

Съдържание на хранителни вещества

Манголдът е нискокалоричен зеленчук – в 100 г само 19 ккал, но е ценен хранителен продукт поради факта, че листата и дръжките му съдържат голямо количество витамини (А, С, К, В1, В2) и различни микроелементи (соли на фелязото, фосфора, калия и калция). Сухото вещество в надземните части е до 11%, а захарите до 4,6%. Наричат го суперхрана и се радва на почит сред любителите на листните зеленчуци.

Още за сидератите

Изисквания на манголда към условията на околната среда и начин на отглеждане

Манголдът може да се отглежда на всякакви почви и не е особено претенциозен, но реколтата ще бъде по-добра, ако се отглежда на влажна и плодородна почва с неутрална киселинност. Преди засяване (12-14 дни) почвата се обогатява с угнил оборски тор или угнил компост – 1 кофа за 1 квадратен метър и по 30 г суперфосфат, калиев и азотен тор. По време на вегетацията растенията се подхранват два или три пъти с моноамониев фосфат или NPK тор в количества – 20-30 г на всеки 1 м2. Важно е комплексните торове да съдържат микроелементи и преди всичко бор.

Този листен зеленчук има добре развита коренова система, но редовното поливане, отстраняване на плевелите и разрохкване на почвата са гарант за израстване на едри и сочни листа. Засушаването влошава качеството им. Честотата на поливане зависи от климатичните особености на региона и времето. Излишъкът от влага провокира развитието на брашнеста мана.

Манголд може да се отглежда и на сянка и полусянка, но тогава вероятността от натрупване на нитрати е голяма – колкото светлината е по-малко, толкова повече нитрати се натрупват в листата.

Благоприятно време за засяване

Манголдът се отглежда най-добре чрез директна сеитба на семената. Възможно е и отглеждане на разсад, но доста трудно се прихваща.

Засадете цвекло до доматите

Най-благоприятното време е края на март и началото на април, през юни-юли като втора реколта и октомври-ноември – предзимен посев. Добре е предварително семената да се накиснат за едно денонощие във вода. Засяването става в редове, отстоящи на разстояние 30-40 см един от друг и между растенията 30-35 см след прореждане, а това зависи от сортовите особености.

Прибиране на реколтата

Листата се прибират 5-7 пъти за сезон, а колкото по-често – толкова по-бързо ще растат и реколтата ще бъде по-добра. Те се отчупват заедно с дръжките в основата (не трябва да остават части от дръжките, защото могат да провокират кореново гниене), но не повече от 1/4 от листата, за да не се изтощава растението. Необходимо е след всяко изрязване да се подхранва с карбамид (10-20 г на 10 л вода).

Съхранение и използване

Отрязаните листа могат да останат не повече от три дни добре опаковани в хладилник.

Използват се в сурово състояние за салати, гарнитури и предястия или топлинно обработени (в супи и основни ястия), а дръжките могат да се готвят като аспержи. Вкусът е отличен и си заслужава любителите на листните зеленчуци да го добавят в менюто.

Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!
15681
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Листата са готови през юни, но могат да ви хранят и през зимата
Манголдът е основен конкурент на спанака
Листата са готови през юни, но могат да ви хранят и през зимата
Манголдът конкурира спанака
Манголдът (листното цвекло)
Погрижете се за манголда преди големите студове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини