Начало » Новини » Страната
08.10.2021 г.

Производители на мляко очакват спешен план за справяне с кризата

Стопаните разпродават животни, но изкупните цени на месото падат, предупреди Михаил Михайлов
Производители на мляко очакват спешен план за справяне с кризата

Facebook

Необходим е спешен план за справяне с кризата в млечните ферми, предизвикана от драстичното поскъпване на фуражите и електроенергията. Това каза пред Sinor.bg Михаил Михайлов, председател на Националният съюз на говедовъдите.

По повод гласуваната от правителството актуализацията на бюджета, след която за животновъдните ферми с едър и дребен рогат добитък беше планирано да отидат 42 млн. лева, Михайлов заяви, че още няма яснота за разпределението на средствата. Той не изключва сумата да бъде коригирана и по думите му помощта за фермите се очаква най-рано през ноември.

Междувременно млечните стопанства са в тежко състояние заради цените на енергоносителите и фермерите разпродават крави, овце и дори земеделска земя в Добруджа, за да покрият разходите за ток и заплати, каза Михайлов.

Ако една ферма е плащала доскоро 400-500 лв. за електроенергия, сега плаща 1000 лв., посочи той. В същото време доячите средно получават по 1000 лв., но вече искат по 1500 лв.

Михаил Михайлов даде пример с ферма в Новозагорско, където кравите дават средно по 33 литра на ден. От продажбата им с 19 литра се заплащат разходите за фураж и остават 14 литра, с които трябва да се покрият заплатите, данъците и всички други разходи на фермата при изкупна цена на млякото 78 ст.

Овцевъдите по думите му до домента се радват на значително по-добри цени от 8-9 лв. за агнешкото и 1,30-1,40 лв. за литър мляко, но скоро и при тях разходите ще скочат, тъй като трябва да купуват фураж за агнетата и овцете майки, както и да покрият разходите за ток.

Затова Националният съюз на говедовъдите очаква от агроминистерството и научните институти към него да направят в следващите дни спешен анализ на ситуацията и да предложат конкретни мерки за подпомагане на сектора.

На въпрос дали фермерите искат компенсации за изразходваната електроенергия той заяви, че правителството трябва да реши дали подпомагането трябва да е насочено към тока, фуражите или да е с парични средства.

„Средната цена на млякото нарасна от 64 на 66 ст. за литър, но килограм царевица вече струва 50 ст. 10-процентното увеличение на изкупните цени на млякото не може да покрие 30-40-процентното поскъпване на фуражите“, заяви председателят на Националният съюз на говедовъдите.

По повод прогнозата, че поголовието от млечни крави в България ще намалее до 221 хил. животни, той каза, че някои кланици в Югозападна България са плътно ангажирани в следващите месеци, като основно се разпродават по-непродуктивните крави, а цената на килограм живо тегло на телетата е под 4 лв.

Намалението на броя крави се случва в цяла Европа и тъй като стопаните пазят най-млечните животни, засега се запазва производството на мляко. Но и това според него ще приключи до едно ниво, а след това общото производство на мляко ще падне с редуцирането на животните.

В Сърбия в подкрепа на сектора ДДС на фуражите е намален от 20 на 10%, като говедовъдите получават допълнително по 20 динара (около 33 ст.) на литър произведено мляко. В Гърция ДДС на фуражите е намален от 23% на 12%, а в последните дни на 6%, посочи Михайлов като пример за подпомагане.

Михаил Михайлов отчете, че към края на ноемрви се очаква обвързаната подкрепа за фермите, както и помощта на глава животно, но по думите му периодът до изплащането им е силно критичен за стопанствата.

Надежда Иванова

Производители на мляко очакват спешен план за справяне с кризата
44068
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини