Удължава се срокът на действие на някои извънредни мерки за преодоляване въздействието от COVID-19 в лозаро-винарския сектор, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите.
С цел да се осигурят по-благоприятни условия за земеделските стопани за справяне с продължаващото негативно въздействие на пандемията от COVID-19 Европейската комисия предвижда запазване на временно увеличения размер на помощта по всички мерки и за приемите през 2022 г. Така по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ максималният размер на помощ ще бъде до 90% вместо 75% от направените допустими разходи, а по мерки „Инвестиции“, „Популяризиране в трети държави“ и „Събиране на реколтата на зелено“ помощта ще бъде до 70%, вместо 50%. Мярка „Събиране на реколтата на зелено“ и през 2022 г. може да се прилага за част от стопанството, както и едни и същи площи да бъдат подпомагани в 2 или повече последователни години.
За стимулиране на лозарите по мярка „Застраховане на реколтата“ като важен инструмент за управление на рисковете увеличеният размер на помощта 80% от разходите за застрахователни премии ще се прилага за всички договори сключени до края на програмния период – 15 октомври 2023 г. Националните програми ще могат да се изменят по всяко време през финансовата 2022 г. по аналогия на 2020 и 2021 г. Бенефициентите ще могат да изменят договорените операции по време на действие на сключения договор, когато тези промени са резултат от затруднени търговски взаимоотношения или други обстоятелства, предизвикани от пандемията от коронавирус.
Заради отслабващия негативен ефект на COVID пандемията върху пазара и стартиралите процеси по възобновяване на нормалните икономически процеси в сектора двете мерки „Кризисна дестилация“ и „Кризисно съхранение на вино“ няма да се прилагат през 2022 г. Анализът на ЕК е показал, че от една страна много малка част от бюджетите, определени за разходване по националните програми за подпомагане на сектора, са разпределени по двете кризисни мерки, а от друга, че пазарът се възстановява и складираните количества вино намаляват до обичайните им стойности.
В сектора на плодовете и зеленчуците подпомагането от ЕС за организациите на производители, което обикновено се изчислява въз основа на стойността на продукцията през годината, ще се компенсира така, че да бъде минимум 85% от миналогодишното равнище дори ако стойността за тази година е по-ниска. Такова компенсиране ще се предоставя тогава, когато спадът на продукцията се дължи на природни бедствия, климатични явления, болести по растенията или нашествия от вредители, намира се извън контрола на организацията на производители и в сравнение с предходната година продукцията е намаляла с поне 35%.Освен това ако производителите докажат, че са предприели превантивни мерки срещу причината за намаляването на продукцията, стойността на продукцията, която се използва за изчисляване на подпомагането, ще бъде същата като миналата година.
Целта на изменението е да се стабилизира финансирането на тези организации въпреки природните бедствия и стопаните да не изпаднат в риск от изпълнение на критериите за признаване като организации.