Начало » Важно за фермера » Гори и екология
06.10.2021 г.

Трофейното дело у нас е доказателство за усилната работа на експертите по лова

Представяме 3 капитални трофея от благороден елен за златен медал на световното изложение
Трофейното дело у нас е доказателство за усилната работа на експертите по лова

Снимка: МЗХГ

Специалистите по лова в България работят много и в правилната посока за развъждането, селекцията, грижите за популациите на дивите животни и опазването им и доказателство за това е трофейното дело в страната ни, заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при посещението си на Световното ловно изложение в унгарската столица Будапеща, цитиран от пресцентъра на оглавяваното от него ведомство. Форумът се провежда от 25 септември до 14 октомври, а страната ни се представя с голяма експозиция от над 200 трофея от едър дивеч – благороден елен, дива свиня, сръндак, лопатар и муфлон. „Трябва да се промени културата на ловуване и при богатите природни дадености, които страната ни има, с малко повече дисциплина и ред ние винаги ще бъдем на челно място в сектора в Европа”, убеден е Бозуков.

 Той обаче изтъкна, че е актуален и проблемът с мечките. Министърът обяви, че се търси единна позиция на балканските страни за решаването му. „Ще разпоредя да се организира среща с експерти от съседните ни държави, които имат сходни проблеми с мечките, като ще се обсъдят и теми, свързани с ловните традиции и публично-частните партньорства. На нея ще бъдат поканени заинтересованите страни, за да се обмени опит и да се намерят трайни решения”, уточни той.

На изложението се представят 3 нови капитални трофея от благороден елен за златен медал. Те привлякоха вниманието на посетителите, тъй като са добити само преди дни, през втората половина на септември. Майстори на точния изстрел са чуждестранни ловци, които по линия на организирания туризъм се сдобиват с тях в държавните ловни стопанства „Воден-Ири Хисар“ и „Дунав“ край Русе. „Капитални трофеи с над 250 точки много рядко се добиват”, категорични са експерти.

В експозицията ни са включени и други 4 трофея, отстреляни през миналия ловен сезон. Единият от тях е националният рекорд на сръндак. „Част от трофеите са от историческото ни минало, добити през най-силните години на миналия век, вижда се, че има приемственост в традицията, която е дълголетна”, коментира Бозуков.

Българският щанд предизвика сериозен интерес на гостите и още в първите дни на събитието беше посетен от министъра на земеделието, горите и храните на Република Словения ЙожеПодгорошек, заместник-министъра на климата и околната среда на Полша Едуард Шарка и главния комисар и организатор на събитието Золтан Ковач.

В разговор с, новоизбрания президент на Международния съвет за опазване на дивеча и дивата природа (CIC) д-р Филип Хамър инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, обсъди необходимостта скоро да бъде организиран курс за обучение на международно признати оценители на ловни трофеи по системата СIC за България. Инж. Дамянов разговаря и с представители на горските администрации и ловни съюзи на Словения, Словакия, Полша, Сърбия.

Трофейното дело у нас е доказателство за усилната работа на експертите по лова
7835
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
За риболов без валиден билет и с прекомерен и незаписан улов за деня
Двама бракониери отнесоха 3 акта за нарушения в Пазарджишко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини