Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.09.2021 г.

Как да засадим чесън и лук през есента за богата реколта

Как да засадим чесън и лук през есента за богата реколта

Росселхозцентърът на Татарстан споделя тайните как да засадим чесън и лук през есента, за да получим добра реколта през следващата година. Заместник-ръководителят на филиала на Росселхозцентър в Република Татарстан Любов Занина разказа за простите правила, които могат да се спазват, за да се отгледа голяма реколта от тези любими зеленчуци.

Почвата
Чесънът обича плодородни участъци, но расте добре и на песъчливо-глинести почви. Киселинността на почвата трябва да отговаря на 6-7 стойности.

Коренов акар унищожава лука през зимата

Лехата

Лехите трябва да се подготвят предварително, 1-1,5 седмици преди засаждането, като се прекопае почвата на дълбочина 25 см. Чесънът реагира много добре на внасянето на органични и минерални торове, така че 5-6 кг хумус, 30 г суперфосфат и 20 г калиева сол за  квадратен метър.

Времето

Времето за засаждане на зимен чесън обикновенно е септември-октомври, когато температурата на почвата на дълбочина 5 cm спадне до +12 °C. Отделете скилидките от главите непосредствено преди засаждането. При засаждането трябва да се използват само големи (над 6 г) и средни (3-6 г) скилидки. Накиснете чесана в слаб разтвор на манган или 1% разтвор на меден сулфат 12 часа преди засаждане. Това се прави, за да се дезинфекцира повърхността на чесъна от инфекции.

Как да ползвате сода в градината: 3 рецепти за пестеливи градинари

Когато подготвяте лехите, вземете предвид какви култури са се отглеждали там преди. Добри предшественици са тиквите, зелето, бобовите и зелените култури. Гнездата трябва да са на разстояние 20-25 см едно от друго върху добре подравнена леха, като разстоянието между растенията трябва да е 10-12 см.

Важно правило е при засаждането е да не притискате скилидките в почвата, защото това ще забави растежа на корените. Освен това уплътнената почва може да изтласка чесъна на повърхността и той да замръзне. Затова е по-добре да се засаждат в бразди. Почвата в браздите не трябва да е прекалено рохкава, трябва да е леко притъпкана, в противен случай скилидките могат да "потънат", луковиците ще са малки и няма да се съхраняват добре. Дълбочината на засаждане зависи от вида на почвата и размера на скилидките чесън. От върха на скилидките до повърхността на почвата трябва да има 3-4 см. Насажденията трябва да се мулчират със слой слама, мулч или дървени стърготини с дебелина 2-5 см, като се разпръскват храсти, за да се задържи снегът в лехите. Премахнете слоя мулч през пролетта.

Как да засадим лук за зимата

Не всички сортове лук са подходящи за засаждане през зимата. През есента обикновено се засяват студоустойчиви сортове. Лукът трябва да се засажда на места, където снегът се топи първи и водата не се задържа. Лукът трябва да се засажда през есента, непосредствено преди замръзване, но в топла почва. Добри предшественици са доматите, краставиците, грахът, бобът, цвеклото, салатите.

Лукът, както и чесънът, обича плодородна почва. Затова при прекопаване трябва да се използват 5-6 кг хумус, 10 g калиев сулфат и 20 g суперфосфат на квадратен метър. Непосредствено преди засаждането поръсете почвата с дървесна пепел в количество 10 г на квадратен метър.

Засаждането се прави в бразди с дълбочина 5 cm на разстояние 6-7 cm между луковиците. Спазвайте интервал от 15 см между редовете.

След първите студове - но не и преди тях, защото в противен случай лукът може да изгние - покрийте мястото със сухи листа, лапад и опадали листа от иглолистни дървета. Мулчът трябва да бъде покрит с клони, за да не може да бъде разнасян от вятъра.

През пролетта трябва да се използват три вида торове за чесъна и лука. Първият трябва да се направи 7-10 дни след като снегът се е стопил. Наторявайте с работен разтвор на азотен тор: 1 супена лъжица карбамид или амониев нитрат на 10 литра вода. Второто внасяне на комбинирани торове трябва да се извърши 15 дни след първоначалното наторяване. Окончателното наторяване се извършва по време на периода на формиране на луковиците: 2 супени лъжици суперфосфат на 10 литра вода.

Ако спазвате тези прости правила, можете да отгледате чудесна реколта от тези обичани от всички зеленчуци - лук и чесън.

Как да засадим чесън и лук през есента за богата реколта
229651
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Важно е да знае, когато фирмите се рекламират
Сдружение оборва лъжливо твърдение как троянската луканка била вписана в регистрите на ЕК от една фирма
Поемаме анагажименти по директива за хранителните отпадъци при преработка, производство и домакинствата
Луковият молец не е за подценяване
Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини